Дъ Доорс в зала 1 на НДК


Дъ Доорс в зала 1 на НДК

5609

People are strange , when you are stranger ....(Хората са странни, когато ти си странник)".

Изпя го Джим Морисън (Jim Morrison), който се превърна в символ на свободата за няколко поколения "деца на цветята". Ако сте от меломаните, които вярват, че всяка среща с Дъ Доорс (The Doors) е задължителна, не пропускайте "When You're Strange: Филм за Доорс (When You're Strange: A Film About The Doors) от музикалната програма на Киномания 2010.

Продукцията ще бъде показана в зала 1 на НДК от 20.30 часа днес, а и в Дом на киното в столицата от 23.00 часа на 26 ноември, петък.

Акцентът пада върху образа на фронтмена Джим Морисън и неговото крехно равновесие. Режисьорът Том Дичило използва уникални архивни кадри, включително и запазен материал от единствения режисьорски опит на самия Морисън.

Богата колекция от невиждани архивни материали, които придават страхотен ефект в изследването на Том Дичило за възхода на Доорс и самоунищожението на Джимбо. Повече от 40 години след излизането на първия им албум, Доорс остават една от най-влиятелните рок групи в историята, а Морисън – един от най-секси фронтмените в популярната музика. Утвърденият независим режисьор Том Дичило е фен и това, че се заема с документален филм, определено е израз на любов. Проследявайки бързия възход на групата, сравнително краткото й царуване и самоунищожението (и ранната смърт) на вокалиста, кадрите се концентрират твърдо върху певеца с помощта на невиждани досега материали, по-голямата част заснети от оператора Пол Ферара – приятел на Морисън от времето, когато двамата са учили във филмовото училище на Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Още по-ценна находка са кадрите от HWY: An American Pastoral – „изгубения” експериментален филм на Морисън, в който той е актьор и режисьор.

Дичило осигурява контекст на филма, като свързва групата с контракултурния дух на времето от края на 60-е години, но той е по-скоро фон, отколкото главното събитие. Кадри от живи и студийни изпълнения покриват доста добре всички големи хитове, а и много други, отбелязва в анонса Сандра Хеброн.

Монтаж: Мики Блайт и Кевин Красни
Продукция на: WOLF FILMS/STRANGE PICTURES/Rhino Entertainment
Световен разпространител: Профилмс
Продуцент: Питър Янковски, Джон Бойг, Джеф Джампъл и Дик Уулф
Номинации: "Сънданс" 2009 – Конкурсна документална програма
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: документален, музикален
САЩ, 2009, 88'

Афишът на Киномания изкушава с още едно заглавие за музикалните фенове - "Да приемеш Уудсток" (Taking Woodstok). Филмът ще бъде излъчен в Дом на киното, София, от 23 часа довечера. Същата лента ще се завърти и в кино "Люмиер" от 20.15 на 22 ноември, понеделник.
 
Като подслонява в мотела на родителите си организаторите на прословутия рок фестивал Уудсток (Woodstock) в края на 60-е, млад мъж ненадейно става част от модерната история на поп културата.

Нежно забавна и мила история за участието на един оригинал в епохалния фестивал. През 1969 интериорният дизайнер Елиът Тайчбърг се връща от Гринич Вилидж в Катскилс, за да помогне на родителите си да съживят загиващия семеен мотелски бизнес. Усилията изглеждат безплодни, докато Елиът не научава, че съседен град се е отказал от провеждането на хипарски музикален фестивал. Той се свързва с организаторите, надявайки се да помогне на западналия "Ел Монако" и три седмици по-късно майка му настанява по 12 гости в стая, когато половин милион души се стичат в съседната ферма за преместеното събитие.

40 години след като епохалният "фестивал на музиката и изкуствата" дава глас на мечтите на едно поколение, този  филм разказва лична история: спомените на Елиът са послужили за основа на сценария на Джеймс Шеймъс. Докато iфестивалът тече по-скоро извън екрана, виждаме как отношенията на Елиът със семейството му и със самия него се променят завинаги.

Усещането за историческия момент се създава с отлични детайли като телевизионния репортаж за кацането на Луната и стилистичните решения като например използването на полиекран в някои сцени, но най-вече чрез самите герои.

Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия, музикален
САЩ, 2009, 120'
Режисьор: Анг Лий
С: Деметри Мартин, Дан Фоглър, Хенри Гудман

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички