Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Френският проект Нувел Ваг с първи концерт в България


Френският проект Нувел Ваг с първи концерт в България

3090

Знамените купонджии ще забавляват българската публика през април.

Най-ценното на французите Нувел Ваг (Nouvelle Vague) е това, че са колкото палави, толкова и сериозни, вихрейки забавлението.

Родната публика ще се убеди в това на 2 април, когато в зала 3 на НДК проектът ще изнесе своя първи концерт у нас.

Събитието е организирано от "БГ Саунд Стейдж" и Френския институт в София.

Билети се продават в мрежата на Ивентим и на касата в НДК, като промоционалните цени 40 лв. (седящи) и 50 лв. (правостоящи) ще са валидни в срок от 10 дни.
 
Боса-нова, ню уейв и Nouvelle Vague – три понятия на три различни езика, които означават едно и също нещо. Първото е бразилската боса-нова от 50-е и 60-е години, второто е ню уейв вълната от 70-е и 80-е, а третото е френското кино от средата на миналия век, вдъхновено от италианския неореализъм и класическите холивудски филми. Това са и трите страсти, на които французите Марк Колин и Оливие Либо се отдават през 2004, за да ги обединят, създавайки проекта Нувел Ваг.

Съставките на саунда? Връхлитащата елегантност на боса-нова-та, меланхолията на новата романтика и сдържания подход на филмите от Nouvelle Vague.

Тъй като и двамата са джаз музиканти, израснали с музиката на 70-е и 80-е години, решават да подберат любими техни песни от този период и да им направят кавъри в боса-нова аранжименти. Концепцията на групата е да транспонира клисически песни от периода и да помогне на публиката да преоткрие позабравени ню уейв парчета, като им предаде напълно ново, свежо и несъмнено модерно звучене. Изкуството да записваш кавъри е деликатно, но изпълненията на "Guns Of Brixton", "Dance With Me" и дори знаковото за Джой Дивижън - "Love Will Tear Us Apart", интерпретирани от французите, надминават популярността на оригиналите и са представени в най-престижните концерти зали по света. Основен момент в концепцията на проекта е, че музикантите са без постоянен вокал, а залагат на гости, предимно певици. Задължително условие е изпълняващите парчето да не са го чували преди това, за да може кавърът да има свое уникално звучене и да се различава от оригиналната версия. И резултатът е точно такъв  -  вариантите на Нувел Ваг са неузнаваеми и звучат уникално. Като абсолютно нови песни звучат още класики от висшия ранг на "Fade To Grey" (Вижаз) (Visage) или пък емблематичното  за гневните хардкораджии Дед Кенедис (Dead Kennedys) парче "Too Drunk To Fuck", пребърнато в дебютния албум на Нувел Ваг.

Милионни продажби, хиляди разпродадени концерти по цял свят и страхотни женски вокали, които придават невероятен заряд на живите изпълнения на Нувел Ваг: оригиналността на Камил, елегантността на Мелъни Пен, чувствителността на Фийби и лудостта на сцената на Нади Миранда докарват публиката до екстаз, където и да се появят. Шикозна естетика е добавена от Лизет и Марвена, които придружават групата в момента.

И ако първите три албума на формацията се докосват повече до английския ню уейв и пост пънка, то последният й четвърти студиен албум - "Couleurs Sur Paris", ("Цветовете на Париж"), който се появи на музикалния пазар на 15 ноември, пресъздава френския ню уейв, които се разпространява из страната през 70 години и голяма част от следващото десетилетие.

Албумът "Bande A Part" (2006) е кръстен на едноименния филм на Жан-Люк Годар от 1964, който е един от образците на френската "нова вълна" в киното през 60-е.

За да отбележи new wave made in France, обичайната гама от женски вокали в този албум е далеч извън обичайните граници на групата и всяка песен е изпята от различен изпълнител от съвременната френска сцен - от Ванеса Паради, през Оливия Руиз и Coeur de Pirate, та до Cocoon.
 
Вариантът на Нувел по "I Melt With You" е използван за саундтрака към филма Mr. & Mrs. Smith, както и "Анатомията на Грей", а изпълнението на парчето "Marian" от репертоара на Систърс Ъф Мърси (The Sisters Оf Mercy) звучи в четвъртия сезон на Nip/Tuck

Музиката на Нувел Ваг отдава почит към оригинала. Тя е начин по-младото поколение да получи достъп до музика, сътворена от изпълнители, които имат 2 или 3 поколения разлика с оригинала.

"Можем да кажем, че пънкът и ню уейвът са за бунтарската музика през 80-е това, което е боса- нова-та в Бразилия през 50-е и 60-е години. Тези две течения са се противопоставяли на установените норми. Музика, сътворена от хора, които искат да променят нещата в тяхното общество", казва Оливие.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички