Китаро плете струни в Югоизточен Китай довечера


Китаро плете струни в Югоизточен Китай довечера

6281

Пиесите от "Impressions Of The West Lake" (2009) ("Впечатления от Западното езеро") на уникалния китарист Китаро (Kitaro) ще бъде представени в "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР довечера.

Воденото от Сергей Шишов предаване за концептуални албуми започва след новините в 21 часа.

Когато през ХІІІ век пътешественикът Марко Поло достига град Ханджоу в Югоизточен Китай, остава очарован.

"Това е най-великолепният и разкошен град в света", пише той. Местните жители наричат Ханджоу "рая в поднебесната", а градът продължава да е обект на туристически посещения от цял свят и в нащи дни.

През 2006 Джан Имоу, познат ни от 15-е си филма, сред които "Герой" и "Проклятието на златното цвете", а също с режисурата на откриването на олимпийските игри в Пекин през 2008, пристъпва към ново предизвикателство.
 
Замисля спектакъл с музика, танц, светлинни и водни ефекти, част от поредица сходни представления на открито в Китай (всъщност то е третото), предназначени да популяризират природните красоти. В случая със Западното езеро става дума за вплитане на културни, исторически и природни елементи в цялостен продукт, обединен от музиката на японския музикант Китаро.

Западното езеро в Ханджоу е световна забележителност и заема съществено място в китайската култура. То е обект на интерпретация от музиканти, художници и артисти, намерили тук вдъхновение през вековете. Езерото е заобиколено от трите си страни с планини, а често сменящите се климатични условия дават възможност естественият декор да е всеки път различен.

При подготовката на спектакъла за Западното езеро Джан Имоу успява след година търсения да се справи с труден технически проблем – актьорите играят малко под нивото на повърхността на езерото, а сцената се скрива през останалата част от денонощието на 75 см. под водата.
 
Сюжетът на тази съвременна опера е изтъкан от истории, някои от които под формата на сказания и легенди, случили се в Ханджоу, обединени от сюжета за жената-бяла змия, както и за любовниците пеперуди и отшелника Лин Фу, разкрива водещият Сергей Шишов. Легендата за бялата змия се появява по време на южната династия Сон (1127-1279 сл.Хр.) и в нея се разказва за зъл дух в бяла змия, известна и като Бялата Госпожа, която мечтае да стане богиня, приема човешки облик и влиза в човешкия свят. На счупения мост на Западното езеро тя среща студента Сю Сиен, който й е спасил живота в предишното си битие (но няма спомен за това). Те са влюбват, женят се, но…

Представлението се състои от 5 действия: "Запознанство", "Влюбване", "Раздяла", "Спомени" и "Впечатления".

В проекта участват още оркестърът с диригент Реджи Милър и певицата Джейн Джан (Jane Zhang).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички