Jamiroquai с първи концерт в България на Еlevation 2011


Jamiroquai с първи концерт в България на Еlevation 2011

5565

Британският ейсид фънк проект Джамирокуай (Jamiroquai) ще се изяви за първи път в България.

Предвожданата от Джейсън Кей (Джей Кей, фронтмена с рогата) банда е сред участниците в първото издание на фестивала Elevation 2011.

Както MySound.bg вече огласи, събитието е в Разлог на 24 и 25 юни.

Музикантите пристигат покрай презентацията на своя нов албум - "Rock Dust Light Star" (2010). Въпреки че лидерът им обяви оттеглянето си от сцената през 2007, след излизането на диска "Dynamite" (2005), възнамерявайки да се занимава единствено с продуцентство, те отново са на фронта на  купонджийския саунд.

"Имах възходи и падения, но в крайна сметка огорченията бяха твърде много и вече съм зверски отегчен. Ако трябва да сме честни, всички имаме нужда от почивка. И въобще не са ми необходими кинти и нови договори – пак за кинти", каза той тогава.

Музата му обаче явно е кроила други планове за него.

Той влиза в собственото си студио в края на 2009 година и създава основната част от материала за последния проект. В него отново откриваме тръпката на хубавото, класическо диско от 80-е; много, много фънк, чист, бомбен - такъв, какъвто черните в Америка умеят да правят - възбуждащо пулсиращ; достатъчно ритъм-енд-блус - отново в американския смисъл на думата, и, разбира се, много джаз импровизации.

"Аз съм един от малкото бели артисти по "черните" телевизии; списанията за черна музика ме търсят, а те никога не са имали бял на кориците си", признава Джейсън Кей.

Той е роден е в Лондон през 1970. Майка му Карен Кей е джаз певица, която всяка нощ пее в различни нощни клубове по цял свят и навсякъде води малкото си момченце. Тя е страстен почитател на Ела Фицджералд и Дайна Уошингтън. Класическите джаз заведения, със задимена и изпълнена с музика атмосфера, са основата за младежа. Баща му е португалец, с когото синът така и не се запознал, но и до ден днешен носи снимката му в паспорта си. Както и разказите на майка си, че любовта му към бързите коли и бесните скорости е наследствено качество по бащина линия.

Джейсън имал брат близнак, който починал съвсем малък. Воден още оттогава от изключително необузданата си енергия, Джей Кей напуска дома едва 16-годишен и се запилява по улиците. Танцува брейк и кара скейтборд. Живее по всевъзможни изоставени складове и гаражи, без електричество; нощува в спален чувал; парите си изкарва къде с дребни кражби, къде с разнасяне на пици и други такива неща, с които човек обикновено се захваща, когато не се сеща за по-умен начин да изкара пари. Приятелите му са "странстващи" художници на графити и всякакви други подобни представители на уличната флора и фауна. Тогава логично музикалните му интереси са свързани предимно с хип-хопа. Свидетели на онези му години пазят в тайна дали още тогава Джей е носил нахлупена над очите си някоя от онези изродски шапки (доста често по-големи от главата му), с които ще се свързва видът му след време.

Преди да основе бандата, Джей Кей се явява на конкурс за певец на Бранд Ню Хевис (The Brand New Heavies). Но след като не успява да стане част от тази група, събира свой проект. Името му - Джамирокуай, взима от едно индианско племе, което е част от ирокезите.

 "Животът започва на 40, клишето е вярно - и се чувствам привилегирован и късметлия все още да съм в играта. Това е важно за мен. Пътят е много, много дълъг. И без значение кой какво казва, трудната част е в началото, на първите концерти на живо, които те карат да продължиш нататък – и мисля, че това се вижда в този албум. И каквото и да е се е случило в миналото – грешно или вярно – да си все още в играта е фантастично", обяснява оригиналът към днешна дата.

Освен Джамирокуай на Elevation 2011 ще забият още Търти Секъндс Ту Марс (30 Seconds To Mars), британците Хъртс (Hurts) и Стерео ЕмСис (Stereo MCs), Дилинкуент Хебитс (Delinquent Habits), електро суингърите (Parov Stelar), Дог Ийт Дог (Dog Eat Dog), Gentleman And Тhe Evolution, Cyanna.

Обявените засега родни изпълнители са Моникс (Monyx), Од Крю (Odd Crew) и Сепуко 6 (Sepuko 6), както и диджеите от Метрополис.

Очаква се за концертите да пристигнат голям брой туристи от Македония, Гърция, Турция и Румъния.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички