Тото Кутуньо в НДК. Море от любов


Тото Кутуньо в НДК. Море от любов

8404

Най-кръвната обида за един италианец е да го наречеш cornuto или stonato.

Едното понятие означава рогоносец, а другото – човек, който пее фалшиво, музикален инвалид.

Колкото и злонамерен да е някой към Тото Кутуньо (Toto Cotugno), той никога не може да го засегне на stonato, защото господин Салваторе (каквото е истинското име на изпълнителя), пя на концерта си в НДК снощи като на студиен запис – жестоко и безпогрешно. А що се касае до рогата, на въпроса ще се върнем по-късно.

София дълго очакваше завръщането на италианския секссимвол, който от висотата на своите 68 лета, все още четка имидж на itallian lover. Тото не се беше вясвал по нашите ширини от три лета. Може би затова столицата го посрещна във възможно най-упрятния си вид от десетилетия насам, след като Фандъкова свири сбор и софиянци си изчистиха цялата селения през уикенда.

Още преди концерта нагиздени мамчета бяха подюрнали щерки в първа фертилна възраст за контролирана откъсо наслада с Истинския италианец. Тото си е Тото и безпогрешно разтупва женските сърца. По тази причина сред публиката имаше и много влюбени двойки, които се отдаваха на дълбокогърлени целувални интроспекции, преди да се отправят лениво към зала N 1. Където пък отрано се бяха окопали стари флигорни апениноманки, които с пръст да ги бутнеш, знаят всички канцонети наизуст, като се почне от Клаудио Вила и Доменико Модуньо, та чак до Ерос Рамацоти.

Малко след 7 вечерта се пръкна и Тото. Готин, спретнат, с безупречен тъмносив костюм, бяла риза и тънка вратовръзка. С типично средиземноморско безгрижие, Кутуньо обсеби залата и с безподобна лекота превърна концерта в семеен празник. Зала 1 се превърна в огромна пицария, в която Салваторе беше церемониалмайсторът и сервираше на всекиго по нещичко в разпусната и задушевна атмосфера.

Най-напред започна с леката артилерия – с "Amore no" и "Donnaq donna mia". Знакът бе даден и към сцената се проточи безкрайна процесия от женоря, като Кутуньо обгрижваше всяка с необходимото внимание. Коя с цвете, коя с букетче, Тото не връщаше никоя и ги целуваше по три пъти, или пък си изпросваше без много зор тройно млясване. Нали славяните така правели.Мераклийките се обозначаваха пред микрофона – "Аз съм Стефка!", "Аз Елисавета", след тях дойдоха Надя, Искра, Елена. Кутуньо трогателно ги облъчваше с комплименти с малко натрапчивата галантност на жиголо от запаса. Но женското ухо тази музика най-харесва, а и чичо Салваторе вещо човъркаше тази струна – колкоса хубави българките, как иска да ги гледа в очите, как във втория си живот искал да се пресели у нас и да се ожени за нашенче. Дамите охолно кълвяха, хитовете ставаха все по-яки, като тези, които подари на Жо Дасен и го направи световно известен  – "Еet si tu n'existais pas" и "Salut".

Човек дори и да не е голям фен на италианската музика, не може да не признае на Кутуньо изначалната му мелодичност. Всички негови песни са като химни на италианската канцонета и на френския шансон– безвременни и запеваеми. Тото, освен че е един от най-големите италиански cantautori, тези певци, които сами си пишат песните, е и един от най-големите "донори" в италианската и... във френската естрада. Освен за Дасен, той е писал за всички френски величия – от Мирей Матьо до Далида и Джони Холидей. Негова песен е пял великият Рей Чарлз, а от италианците 13 негови хита е изпял Челентано, композирал е още за Модуньо, Орнела Ванони, Джилиола Чинкуети и т.н и т.н. Общо е съчинил 300 песни, повечето от които са станали неръждаеми хитове.

Кутуньо търпеливо и обстоятелствено водеше тържеството. Всеки път обясняваше как и защо се е родила следващата песен. И неизменно приканваше българките към море от любов, като по едно време из залата взе да се носи естроген на талази от масовото женско умиление, което намираше израз и в процесията до подиума. Върхов момент във вечеринката се оказа повикването на сцената  14-годишно момиче по желание във връзка с песента "Il tempo se ne va", в която се пее именно как дейвочетата неусетно се превръщат в женища. Птичето кацна на рамото на една сладка рожба. Щастливката (не се разбрa дали е Красина или Кристина) имаше право да се свърже по GSM-a с 20-годишния син на ТотоНико. А публиката трябваше да наблюдава с умиление свалката.

Както всеки велик италианец, и Тото си има своята голяма житейска драма. Тя е свързана с рогата, разбира се, както споменахме в началото, но с обратен знак. Любовта на живота на Кутуньо е съпругата му Карла, но тя за жалост не могла да го дари с наследник. През топлата 1999 след дългогодишен щастлив брак, той й кръшнал със знойна бамбина. От връзката им се родил извънбрачният му син Нико, който говори в неделя по телефона с Кристинчето. Карла простила на Тото, а той разбрал на свой гръб, че на изпепеляващото увлечение никой не може да устои, дори Un italiano vero.

Но всичко това е минало, раните са вече зараснали. А кое и до ден днешен най-много обижда Тото? Че е един музикален Андрешко и като евтин хитрец търси популярност, като "обяздва" общочовешките чувства и емоции. "Няма по-голяма гавра с мен от подобно твърдение" - пали се Тото. "Не съм написал нито една песен в живота си преднамерено, без нещо да е бушувало в душата ми!".

Ако бяхте попаднали на казионен дописник, той щеше да ви каже, че Кутуньо направо "взриви НДК" или "изправи публиката на крака в нестихващи овации". Зорките мамчета, за които ви говорих в началото, плътно бдяха дъщерите им да не се палят много и да си налягат парцалите във фотьойлите. От страх да не би ветровитото време и блискащият от подиума апенински тестостерон да замъглат с пролетни щения податливото девиче съзнание. Всъщност Тото изглеждаше доста блед и отпаднал и често присядаше на високо столче насред сцената. Като при всяко добро семейно тържество, Кутуньо не скри проблемите си – след преживяна операция от рак на простатата, той не можел дълго да седи прав. А концертът му се проточи близо три часа!

Естествено преди края на шоуто Тото се сблъска и с особеностите на българския характер. Той повика от публиката някой, който може да свири на произволен инструмент. Появи се някакъв Мунчо, май доста почерпен. Той се опита да надуе цугромбона на един от музикантите, но се получи нещо като тръбен зов на слоница. Тото побърза за го отпрати от подиума, като започна да му подписва своя книга-албум. В това време Мунчо му падна в краката и му млясна чепика...

След малък конфуз гостът тръгна към приключване на конерта, след като изпя "L'Italiano" и другите дежурни класики. Изненадата беше, че заби на български  и "Моя страна, моя България". Тук вече наистина всички се изправиха на крака. И Кутуньо взриви НДК, за да спазим жаргона. Казват, че щял веднага да лети за Москва, защото Путин му бил фен.

Представям си колко матрьони ще трябва да нацелува и там, ако не промени сценария.Снимки на Боян Христов - в секцията ни "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички