Блус принцесата Joanne Shaw Taylor на Sofia Blues Meeting 3


Блус принцесата Joanne Shaw Taylor на Sofia Blues Meeting 3

3403

Третото издание на Sofia Blues Meeting поставя акцента си върху по-съвременната форма на т.нар. дяволска музика, а именно блус-рок.

Предложението за пореден път е изключително, но този път срещата е с невероятната китаристка Джоан Шоу Тейлър (Joanne Shaw Taylor), която за първи път ще гостува на сцената в Sofia Live Club от 20.30 ч. на 2 май.

От българска страна в блус фиестата ще вземат участие Васко Кръпката с Кръпка Блус бенд и вихрените пловдивчани Литъл Биг бенд (Little Big Band).

Въпреки малкото си години, русокосата красавица от Бирмингам вече е обявена за кралица на блус китарата. А през 2010 спечели и две престижни награди - тези за най-добра блус вокалистка на Великобритания и за най-добър дебютен албум - "White Sugar", на световните отличия Blues Music Awards 2010.

Джоан Тейлър започва да свири на китара на 8 години, а решението си да се посвети на блуса взема на 12-годишна възраст, когато чува невероятния саунд на Fender Telecaster - китарата на блус виртуоза Албърт Колинс. Скоро след това е запленена от мощта и чувствеността на същия този инструмент, но в ръцете на легендата на тексаския блус и рок - Стиви Рей Вон. Така младата китаристка попада под магията на блуса, която се засилва още повече след като  изпълнителката открива и Джими Хендрикс.

Едва 16-годишна, тя е поощрена в пътя към голямата сцена от самия Дейв Стюърт, партньор на Ани Ленъкс в Юритмикс (Еurythmics), известен с пристрастията си към блуса и джаза."Свирил с блусмени от цял свят, дори заснех филма Deep Blues, заради което отидох в щата Мисисипи и записвах с легендарни блус артисти като R.L. Burnside и Jesse-Mae Hemphill. Но миналата година чух нещо, за което дори не съм си и помислял – британско бяло момиче, което свиреше  блус на китара толкова проникновено, че чак косите ми се изправиха!", хвали я иначе стиснатият на суперлативи британец.

Той кани Джоан през 2002 да го придружи в европейското турне на основаната от него супергрупа D.U.B. След този обещаващ за момичето старт, следва редица изяви по клубове в родния Бирмингам, фестивали по целия свят. Джоан осъществява и турне в Америка съвместно с китарния виртуоз Ерик Сардинас, който изнесе страхотно шоу в първото издание на Sofia Blues Meeting.

През 2009 Тейлър издава дебюта си "White Sugar", а през 2010 - своя втори албум "Diamonds in The Dirt". Той отново предизвиква възхищение в музикалните среди, умело съчетавайки мощта и силата на Стиви Рей Вон и Джими Хендрикс (Jimi Hendrix) с дълбочината на блуса от Делтата на Мисисипи.

"Веднага след като чух Албърт Колинс и Стиви Рей Вон, вече знаех какво ще правя по-нататък в моя живот. Блусът никога не е бил хоби за мен, а начин на живот...И аз съм се посветила на него", признава дамата на блуса. 

Sofia Blues Meeting ще започне със сет на Литъл Биг бенд.

Групата, основана през 1994, e известна с енергичния си рок-блус стил.

Музикантите са се изявявали като съпорт на Джими Пейдж и Робърт Плант, Рони Джеймс Дио и Гари Мур (Gary Moore) в България

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички