Пиромания се завърнаха по блус и фънк отвсякога


Пиромания се завърнаха по блус и фънк отвсякога

2666

Докато вървя по алеята през парка на Студентски град, осветена от улични лампи на слънчеви панели, си мисля какво е да отиваш на концерт на банда, която е свирила за последно преди 15-на години.

И колко много неща са се променили оттогава...

Накратко - чувствам сe малко като онези чичковци метълисти, на които навремето се присмивах как се радват, че овехтялата им любима група се завръща отново на сцена. И ето - "игри на съдбата", както казваше Бичето. Отивам на реюниъна на Пиромания.

В столичния клуб "Строежа" са се събрали над 100 души от всички възрасти, някои са с бременните си половинки, други си личи, че са студенти, а трети са били в далечната 1997, когато Пиромания свириха за последно и когато спечелиха наградата на вече несъществуващата телевизия ММ.

Точно в колкото часа бяха обещали, Пиромания излизат на сцената. Фронтменът Димитър Василев - Нуфри поздравява всички и се започва. Първите десетина парчета са все класики от двата албума на бандата - "Nothing" (1993) и "Ignored" (1997). Тях ги свирят китаристът Петко Дреников, барабанистът Васил Вутев и басистът Ники Сербезов, заменил Боян ЗлатковЕпето. "Как сме се изтупали само тази вечер! Виж ги копеленцата", сочи Нуфри към Васил Вутев, който е в милитъри цветове. После, докато размахва чаша голямо уиски, се впуска в обяснения как бандата е вече 40 години част от нощния живот на столицата и как преди са се появявали с черно-бели обувки и костюми.

Публиката се раздвижва на "Nothing", при изпълнението на "Dummy" Нуфри размахва ръце като робоптица, а на "Electric Eyes" всички изпадат в психеделичен екстаз. "Ignored" ги връща отново в движение и пеене с цяло гърло.

Нуфри подхвърля носталгични реплики между песните и се обръща мило към феновете първо с "motherfuckers", а после с "mothers and fuckers" (което едва ли е насочено към по-възрастните дами и техните кавалери в аудиторията).

В този момент един спейсдаут фен подава гигантска запалка за палене на камини на Нуфри и фронтменът обявява, че тази вечер за първи път Пиромания ще изпее любовна песен. За да представят "True Love", Пиромания трябва да сменят барабаниста и разположението на ударните. На сцената се качва Деян ДрагиевДаката, познат от Паникън Уайаскър (Panican Whyasker) и Бейбифейс Клан (Babyface Clan). Докато тече промяната, Петко Дреников подхваща акордите на "Nothing Else Matters" на Металика (Metallica)...

Новите парчета на Пиромания звучат много фънки, блусменски и джазово. "Харесва ли ви? Това са песни на три дни, оня ден ги измислихме", признава Нуфри.

Между новите композиции изпълняват и едно, наречено "Седмичката", което по думите на Нуфри са свирили на фестивал в Сърбия през 1994.

За да може се справи с най-новите песни, Нуфри си е принтирал текстовете в прилежна папка, която стои в краката му. Тогава успяваме да снимаме сет листа на шоуто.

Хубав концерт!

Дори светещите билбордове на чалга партита с евтин алкохол в понеделник и вторник на крачки от "Строежа" не успяват да развалят доброто впечатление.

Снимки на автора от събитието - в секцията ни "Галерии". 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички