Виртуозно! Free Flamenco Trio в зала България на 18 юни


Виртуозно! Free Flamenco Trio в зала България на 18 юни

3442

Трима световни виртуози, обединени във Фрий Фламенко трио (Free Flamenco Trio), си дават среща в София.

Концертът на Давид Пеня Дорантес (David Pena Dorantes), Рено Гарсия - Фонс (Renaud Garcia-Fons) и Теодосий Спасов ще се състои в столичната зала "България" от 19.30 ч. на 18 юни.

Те ще представят уникален проект, роден на сцената в Ротердам тази година. Към тримата ще се присъедини и перкусионистът Нано Пеня.

Музикантите - всеки от които новатор в своя жанр, се срещат, за да създадат невероятно красива и изцяло оригинална програма и в музикалното общение на сцената дръзват да изследват вътрешния свят на другия, носейки се на крилете на фантазията. Романтичният подход на фламенко пианиста Давид Пеня Дорантес се среща с мелодичния контрабас на Рено Гарсия-Фонс и вълшебно напевния кавал на Теодосий Спасов, като с искрения разговор помежду си пленяват отведнъж слушателя.

Лидер на този необикновен проект е Давид Пеня "Дорантес". Той е роден с предопределението да свири фламенко, но и с нестихващия стремеж за търсене на нови музикални хоризонти. С фламенко дух във всеки тон на пианото, той се впуска през февруари 2011 в едно непредставимо средиземноморско пътешествие с басиста Рено Гарсия-Фонс и с Теодосий Спасов на кавал.

Другите двама солисти са обичани и познати на българската публика. Френският контрабасист Рено Гарсия-Фонс, наречен "Паганини на контрабаса", гостува у нас  с проекта си La Linea Del Sur миналата година. Неговият нестандартен подход към инструмента го превръща в явление. Третият солист и своеобразен домакин е Първият кавал на планетата Теодосий Спасов.

Тримата магьосници ще бъдат подкрепени и от плътната перкусия на Нано Пеня. Те ще изпълнят композицията "We Аre Water", написана от Теодосий Спасов специално за едноименната фондация. Както MySound.bg вече отбеляза, фондацията работи за повишаване на общественото съзнание за решаване на един от най-големите глобални проблеми на 21 век, този с недостига на чиста питейна вода.

Билети - в мрежата на: http://ticketplus.bg, в "Дюкян Меломан", на касата на зала "България", в магазините "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис". 1 лев от всеки закупен билет ще бъде заделен в подкрепа на съвместния проект на UNICEF и фондация We Are Water в южните и източните райони на Демократична република Конго, Африка. Основната дейност там е свързана с  подобряване достъпа до питейна  вода, хигиената,  канализацията и  борбата с холерата в селските и полуселските общности.

Още за събитието - на:

http://freeflamenco.jazz-plus.com/


Организираният от We Are Water и "ДжаZZ Плюс" концерт се провежда с любезната подкрепа на Посолството на Испания.

Давид Пеня Дорантес

Независимо от факта, че Дорантес започва своите музикални занимания с китара в ръка, скоро разбира, че инструментът, който ще изрази същността му, е пианото. Така - бавно и полека, младият музикант започва да води фламенкото по нови пътеки, като въвежда един до този момент отдалечен от фламенко традицията инструмент, какъвто е пианото. На 22 години той дебютира в двореца пред кралските особи и не след дълго издава и първия си албум "Orobroy", приет единодушно възторжено и от публиката, и от критиката. Дорантес представя своя диск по целия свят и печели множество награди през следващите години. Не след дълго - през 2002, той отново успява да изненада света, включвайки традиционни инструменти от Средиземноморието, които си дават среща в неговия нетрадиционен фламенко свят. Проектът се нарича "Sur" и е записан в Севиля, Париж и София. Пиесите в него са многопластови, напомнящи за романтизма. Испанският пиано новатор отново печели за първи път в историята на севилското фламенко биенале четирите възможни награди Giraldillo за най-добър изпълнител, спектакъл, авторска музика и наградата на публиката. Дискът му е обявен и за най-добра инструментална музика, като отнася отличието Flamenco Hoy. Дорантес представя новата си творба на всички престижни световни форуми и не спира дотук. През 2004 излиза на DVD запис от мащабния проект Etnosur, където Дорантес изпълнява най-известните си пиеси под съпровод на симфоничен оркестър и с участието на солистите Рено Гарсия-Фонс на контрабас, Теодосий Спасов - кавал и Есперанса Фернандес - вокал. Тази продукция отново печели наградата Flamenco Hoy за най-добър спектакъл.

Музикантът работи върху множество различни сценични спектакли с именити изпълнители от света на фламенкото като Диего ел Сигала, Ева ла Йербабуена и Мигел Поведа в следващите години. Всяко ново сценично превъплъщение на необикновения пианист е увенчавано с престижна награда, като е прието с овации от публиката.

Дни преди концерта в София испанецът даде специално интерво за предаването "Roca радио" по Дарик радио.

Интервюто - тук:

http://zar.bg/view_article.php?article_id=12438

Рено Гарсия-Фонс

Контрабасът в ръцете на Рено Гарсия-Фонс може да звучи като цигулка, чело или китара. Отрано започва да свири на контрабас и завършва парижката консерватория, но по-важното е, че става ученик на Франсоа Рабат. Той му разкрива тънкостите на изкуството да свириш на контрабас и го въвежда в източната музикална традиция. На 21 Рено Гарсия-Фонс вече е спечелил всички значими конкурси и е време да започне собствената си кариера. Изпълнителят пуска на свобода своята фантазния в стремеж да смеси различни стилове и музикални култури. Десет години по-късно той добавя пета струна на контрабаса и така преобръща възможностите и звученето на инструмента. Така той се превръща в равноправен солиращ инструмент и импровизиращият му глас става много спечифичен, тъй като освен това Рено Гарсия използва и пицикато, и con arco (с лък) техника на свирене и наистина няма аналог в света. Музикантът обединява различните традициии го прави наистина неповторимо, виртуозно и с много артистизъм. Този път за проекта Фрий Фламенко трио.


Теодосий Спасов

"Всеки негов тон е фламенко!", казва за него Дорантес. Подобно на другите двама музиканти, Теодосий Спасов e новатор и "създава нов музикален жанр", както пише списание "Нюзуик". Той е отговорен за еманципацията на традиционен инструмент като кавала и интегрирането му в джаза, класическата и уърлд музиката. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка фолклорна мелодия. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на фолклор с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Спасов. Тео разработи свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Авторитетното списание "Нюзуик" го нареди през 1995 между най-талантливите музиканти от Източна Европа.

Фондация We Are Water

Тя е инициатива на Roca и от самия си старт е посветена на опазването на околната среда, както по отношение на продуктите, така и на производствения процес. 

Фондацията има две главни цели. Първата е да повишава културата на използване на водата сред обществото и институциите, което ще подпомогне икономическото развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси. Втората се отнася до участие в дейности, които имат за цел да минимизират негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Тези дейности могат да бъдат свързани с инфраструктура, обучение, здравеопазване и научни изследвания.
 
Фондация We Are Water може да действа самостоятелно или в сътрудничество с институции и неправителствени организации при положение, че техните проекти са в унисон с нейните цели.

В България, както и по света, фондацията се подкрепя от известни личности и утвърдени професионалисти в различни сфери – наука, икономика, политика, образование, култура, изкуство.

 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички