Седемдесетарският блус на Mungo Jerry напои Банско


Седемдесетарският блус на Mungo Jerry напои Банско

3704

Феновете на джаза, събрани в Банско, се молеха цял четвъртък на големите сиви облаци да не се задържат прекалено много над градкия площад.

И някакси успяха да прогонят дъжда. Небето светна около 18.30 ч., а слънцето дори напече малко преди да се скрие. От облачното време остана само хладнината, която обещаваше доста студена вечер.
 
Към 19.20 часа на сцената излезе квартетът на Боряна Димитрова. Пейките отново бяха почти празни, може би защото хората не вярваха, че облаците са си отишли и няма да вали. Българката, живееща в Германия, е едно от редките изключения на жена саксофонист. Ама много е добра! Освен нея се отличи и Христо Ангов на гайда. Вокалистката представи членовете на своята група и каза на публиката, че, въпреки че музикантите са от Германия, свирят като българи. Което бе потвърдено и от техните композиции с балкански и по-конкретно с български мотиви. На края на изпълнението им стана ясно, че Боряна и Христо имат рожден ден и публиката им изпя "Happy Birthday".

Мая Нова бенд се повиха в 20.30 ч. Хората вече се бяха посъбрали, а в края на гига целият площад бе пълен. Джаз вокалистката, която живее в Сингапур от 2002, обясни с леко  екзотичен акцент, че от 12 години за първи път излиза пред такава голяма публика у нас. Софиянци можеше да я видят на джаз сцената в парка "Заимов" преди няколко дни. Тези, които не успяха, сега получиха възможност да се насладят на плътния й глас, напомнящ донякъде на Нора Джоунс. Мая започна с песен от нейния дебютен албум - "I Am Old Fashioned". Към 20.50 тя представи и специалния си гост - Рик Магрица. Прочутият саксофонист захвана пиесата "Street Of Thieves". Всички заедно продължиха с изпълнения на "Love Dance" и "Open" от едноименния албум на вокалистката. Следващите три композиции бяха на Магрица. След "Crying", той изненада със "Свещено сърце", посветена на неговия племенник, починал преди няколко години. После Рик изпълни и "Цигани" - композиция, посветена на семейството му.

Бендът слезе от сцената към 21.50, но публиката бе по-възторжена от всякога, независимо от силния студ.

Всички очакваха хедлайнърите Мънго Джери (Mungo Jerry). Фронтменът Рей Дорсет (на снимката) излезе около 22. 10 под бурните аплодисменти на тълпата, която за броени минути запълни празното пространство около сцената. Площадът беше повече от претъпкан. Рей подготви публиката, обяснявайки, че ще изпълнят както стари, така и нови парчета. Сред тях бяха "Let’s Roll Baby", "Lady Rose", "Baby Jump", "She Loves Me Like A Woman" и "Had A Bird". Но това бе само малка част от репертоара на гостите. Рок, блус и джаз се смесиха в грууви саунд, който подлуди присъстващите. И така - е един момент от джаз феста в Банско се озовахме на мегарок концерт на открито, където публиката ръкопляска, танцува и пее със своите любимци. Танцуваха и пееха не само хора, запознати с музиката на Рей, но и по-млади, такива, които може би за първи път чуваха за Мънго Джери. Разбира се, концертът не мина и без абсолютния хит, който присъстващите - от всички поколения, знаеха: "In The Summertime".

Освен че надминаха по посещаемост Джайв Ейсес (Jive Aces), британците превърнаха изявата си в същински концерт, и то не само заради многобройната публика, която стоически изтърпя студа и стопляше кръвта си само с музика. Но и заради двата часа и половина, през които свиреше, за да приключи едва към 00.40. Въпреки че по-голямата част от песните бяха от 70-е, те накараха голяма част от меломаните да се върнат назад във времето.

С класически и качествен саунд, музиката на Мънго Джери звучи актуално и към днешна дата. Тъй като истински стойностната мелодия излиза извън всякакви граници на времето и пространството.

Остава в сърцата на тези, които я изпълняват. А и на техните слушатели.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички