Арт БезГраници в Балчик


Арт БезГраници в Балчик

2935

Третото издание на Международния фестивал БезГраници (WithoutBorders, FaraFrontiere) ще се проведе в Двореца в Балчик на 16, 17 и 18 септември.

В афиша на събитието, осъществено от "Стопанска камара"– Варна, с партньорството на арт мрежа "Скендерман" и Двореца в Балчик, са уърлд мюзик фестивал, арт мениджмънт конференция на тема "Север и Юг", пленер, изложба и много други културни изяви.

Концертната програма включва:

България: Гологан - фолк рок, Кайно Йесно Слонце – фолк ембиънт, Валери Димчев трио - арт фолк и други.

САЩ/Турция: Латиф Болат -  етно суфи, автор на музиката на ТВ сериала на Джордж Лукас "Младият Индиана Джоунс"

Португалия: Клаудия Аурора (в центъра на колажа)- новата крлица на фадо музиката, и нейната група

Италия/Македония: Скопие Кънекшън -  етно джаз

Италия: Харундо - уърлдмюзик група от Сицилия

Израел: Юри Браха трио – етно джаз

Франция/България: Ире - етно, блус, нео фолк, арт проект от Париж

Файорски острови: Квонн – фолк и Иггдрасил – джаз, етно

Дания: Химерланд –уърлд мюзик/фолкрок/етноджаз - групата на известния датски джаз и фолк саксофонист Ескил Роме, Флотил – дръм-ен-бейс, експериментална музика, фолк съставът на носителката на приза на датските музикални награди Юли Хйетланд

Исландия: Арстидир – акустичен инди фолк рок, формация от страната на известния вулкан Ейяфятлайокутл

Русия: джаз легендата от Сибир - Роман Столяр (вдясно) с музика на живо върху немия немски филм "Голем" от 1920

Пленерът за художници и фотографи е обявен между 12 и 18 септември.

Поканени са участници от България, Русия, Словения, Германия, Франция, Румъния и Хърватия. Подготвя се специален материал, който ще бъде предоставен на медиите, включващ биография на участниците, снимки, аудио и видео материал.

Продуцент на събитието е Огнян Спасов, арт менажер по музикалната част, PR и технически въпроси – Ясен Казанджиев, арт мениджър по визуалната част – Николай Русев, официален фотограф - Пламен Михайлов. Очаква се включване на партньори културни институции от Варна и град Мангалия в Румъния. Организаторите на БезГраници си запазват правото на промяна в програмата.

Първото издание на форума през 2003 бе международна арт мениджмънт конференция, в която участваха 33 участници от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе "Музика без граници" с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в Балчик в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците.

Второто издание през 2009 също включи арт мениджмънт конференция. Темите на форума бяха "Създаване на мрежи между арт фестивалите", "Културно разнообразие и междукултурен диалог" и "Култура и регионално развитие". В конференцията участваха над четиридесет водещи чуждестранни организатори от областта на музиката и културата от 24 държави. Осъществена бе една от целите на първия арт форум -  международен фестивал на изкуствата в рамките на БезГраници. Той представи водещи музиканти, художници и артисти от България, Словения, Великобритания, Русия, Гърция, Дания, Израел, Италия, Норвегия, Румъния, Словения, Турция и Швеция.

Проведоха се концерти от областта на класическата музика, етно/уърлд музиката, джаза, презентация на арт документален филм, литературно представяне, състояха се пленер и изложба.

Още - на:

http://festival.scenderman.com

http://www.urban-mag.com/bg/article/1016

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички