O.H. спечелиха конкурса 4 шапки в Pork Pie


O.H. спечелиха конкурса 4 шапки в Pork Pie

8228

След два доста оспорвани полуфинала миналата седмица, в столичния клуб "Порк Пай" (Pork Pie) с нетърпение се чакаше и голямата финална битка на музикалната надпревара "4 шапки".

Тя се състоя навръх празника на столицата и завърши един много силен летен сезон за това доста магическо място - на открито в Борисовата градина.

След 10 успешно реализирани концерта, два полуфинала и над 7 000 посетители, публиката гласува и изпрати на финал групите: Junkyard (Враца), Доктор'с Гого бенд (Doctor’s Gogo Band) (Враца), Оу. Ейч. (O.H.) (Видин-София) и Футбол и шахмат (София).

Залогът? "Вълча порода", дето се вика. Сбъднатата мечта на всяка ъндърграунд (а и не само) рок група - професионално записан и смесен албум в Sub Zero Studio, мастериран в студиото Master Vargas в Ню Йорк.

Точно в 20 часа снощи водещият на "4 шапки ... и едно добро намерение" – Хари Сармата, даде началото на финалната битка. Чешитът водеше и полуфиналите седмица по-рано и наистина е мегазабавен за подобен род прояви. Този пич идва директно от дъглъсадамсовия "Пътеводител на галактическия стопаджия" (дори така изглежда). В повечето време седи на сцената, мрънка си нещо, разбираемо наполовина, припява някакви строфи (като винаги заменя "сама" със "сарма" или "сами" със "сарми") и т.н. Но ако извадш късмет и му схванеш и събереш цяло изречение, ще се заредиш с неземни словесни находки.

Към средата на шоуто Сърмата изнесе такава чутовна лекция за намесата на президента Георги Първанов в сагата "Междузвездни войни" и връзките му с учителя Йода, че това просто си плаче за комедиен сценарий. За капак – тричетвъртите му яркочервени чорапи бяха неотразими :)

Средношколците от Враца – Junkyard, първи представиха своя 30-минутен сет. Тази банда е съкровище! Трима прекрасни фънки/пънки музиканти, ненавършили две декади човешки живот. Барабанист – робот, китарист – взел най-доброто от Принс до Ди Едж, и басист, силно каращ ме да си припомням за Марк Кинг – "машината" на Левъл Форти Ту (Level 42) (дано не богохулствам!).

Иначе младостта си е младост. Поне една трета от репертоара замина в безгрижно размотаване, но в останалото време групарите бяха кристални. Определено силната страна им е свиренето, а за техния едва тригодишен стаж, звучат наистина шокиращо зряло. На вниманието на столичните клубове за новия есенно-зимен сезон: името за афишите ви е Junkyard!

След младата музикална смяна от врачанския Балкан, под N 2 във финалите на конкурса "4 шапки" забиха Футбол и шахмат. Групата, събрала най-много гласове на полуфинала от всичките 10 банди, определено има солидна фен маса, а стилът й е твърде труден за обяснение. Има нещо незавършено в тази формация. На места звучи приказно, на други - откровено аматьорски и дори фалшиво. Стилово – пълен гювеч от Stereo MC’s до Меднес (Madness), на моменти далечно подобие на Уикеда.

Това, което очертава звуковия лик на Футбол и шахмат, са елегантните перкусии и интересните сола. Иначе певецът им прекали с провокациите си относно начина на гласуване в конкурса, звучеше зле на микрофона и незнайно защо стартира всяка песен с началните акустични акорди на "Hope Of Deliverance" на Пол Маккартни!? Феновете са си фенове, но не се убедих с какво "футболните шахматисти" чак толкова превъзхождат прекрасно изявилите се на полуфинала (но отпаднали) групи This Burning Day и Млък!

В 21.35 часа, след поредните остроумия на Сармата Хари, разшифроващи се с мозъчен декодер, клубът вече беше солидно понатъпкан с около 1 200 души, а Борисовата се разцепи от мощни далекоцензурни викове от стотина голи до кръста врачански чада. Манията по веселата чета, произвеждаща "трапезен пънк" и носеща гръмкия никнейм Доктор'с Гого бенд, става все по-забелязваща се. Няма по-прекрасно и истинско нещо от рок банда с направо гигантски авторски репертоар, която нито за миг не се взима насериозно. Веселба, усмивки, бутане, скачане, алкохол на поразия и лирика, при която на места дори есенните листа се срамуват да... паднат!

Доктор'с Гого бенд категорично бяха единствената група на този финал, която не беше дошла да печели награди. Дори в половинчасовата си сетлиста не бяха вкарали топхитовете, чрез които се пребориха с конкуренцията в полуфинала преди седмица. Е, накрая не мина без новия агитационен шлагер "Ботев Враца" и бис-финала "Пи**та киселина", защото "докторите" имат почитатели-бетон! Винаги съм си мечтал в България да се появи формация, която да е някакъв еквивалент на адски готините немски групи Ди Тотен Хозен (Die Toten Hosen) и Die Arzte. Ами, ето – случи се! На тях Ню Йорк изобщо не им е нужен. Те са Доктор'с Гого бенд и даряват добро настроение!

Организаторите на "4 шапки ... и едно добро намерение" (допълнението е от Хари Сармата), бяха обявили предварително, че групите във финала на конкурса ще са подредени според стилова "твърдост". През фънк, пънк, ска, рок, метъл, та чак до хардкор и траш. Съвсем логично, някъде около 22.30 часа, последна се появи и групата, "родена" във Видин и израснала зверски в столицата – Оу.Ейч.

За нея има само една дума и тя е КЛАСА. Да, стилът им е доста далече от оня на Миро и Графа, но пък шоуто на музикантите е брилянтно. Изпипано до краен детайл. От звук и стайлинг, до специални ефекти и контакт с публиката. Напълно споена група, много по-професионално функционираща от цялата ни държава.

Изявата на Оу.Ейч на големия финал в "Порк Пай" накара меломани, бягащи от хардкора - като ученици от час на класния, да седят ококорени и да се поклащат в цепещ ритъм. Нечовешка енергия и зрелище. Сигнални факли, пироефекти, бекграунд пано, бекингтрак интро, сценични костюми, движение по сцената, желязна дисциплина ... Оу. Ейч. са машини!

Гледах ги и си спомних думите на суперзвездата Принс (Prince) в интервю през 1987. Тогава той каза: "Аз съм си избрал да печеля, като забавлявам публиката. Така че не мога да си позволя никога да изглеждам така, както изглежда самата публика, която си е платила, за да ме гледа!". За половин час бандата направи вихрено шоу, вкара и двама допълнителни барабанисти, зарина публиката с бутилки, пълни с пясък, за да се включи в техния сет. А на финала качиха на сцената и Калин (вокал на Кю-Чек (Q-Check) и This Burning Day) да им помогне с бялата си гайда!? ...  Оу.Ейч. просто убедиха, че са наистина много големи за родните стандарти. При това половината им песни в това участие бяха на български език! Браво!

После за около 20 минути се проведе гласуването, като за всяка група имаше отделна кутия, позиционирана на горната ограда (от дясната страна на големия бар) в заведението. Всеки посетител получи по един "Порк Пай"- талон и печат на ръката си, гарантиращ, че този човек не може да гласува повече от веднъж. След края на вота две симпатични девойки преброиха на сцената гласовете и публиката реши кой ще има нов албум, мастериран отвъд Океана. Веднага след като за младоците от Junkyard бяха извадени скромните 35 гласа, напрежението рязко скочи нагоре, особено след като в кутията на Футбол и шахмат бяха преброени смазващите 355 талона. По реда на участие, третото преброяване беше за усмихнатите Доктор'с Гого бенд, които излязоха от битката със 187 фенски гласа. На всички стана ясно, че единствените, които могат да се опълчат на рекордния резултат, събран от Футбол и шахмат, са шумните Оу.Ейч.

Именно това се случи след инфарктно броене. 369 талона за Оу.Ейч. и победа само с 14 гласа разлика. Последваха овациите на агитката, които съпроводиха една много, ама много щастлива група на сцената. "Това е най-страхотният подарък, който получавам за вчерашния ми рожден ден! Новият ни албум е почти готов и сега с тази победа ще спестим огромни пари, за да го запишем и издадем! Не е истина това, което се случва!", коментира за MySound.bg основателят на формацията -  Бамби Никифоров.

Успех на Оу.Ейч. и голям поклон на организаторите на конкурса.

Догодина пак: задължително!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички