Без граници III – целият свят за три дни в Балчик


Без граници III – целият свят за три дни в Балчик

4425

Единственият по рода си професионален форум за уърлд, авангард-фолк, фолк-рок и камерна традиционна музика у нас - "Без граници", завърши на сцена "Нинфеум" в Двореца в Балчик в малките часове на нощта срещу 19 септември.

Всъщност – само формално: първо, защото събитието е организирано така, че музикалните продуценти, букинг-агентите, фестивалните организатори, самите музиканти и журналистите да могат да се срещат по всяко време на денонощието (професионално или на по бира), и второ: защото смисълът на такива инициативи е именно в изграждането на дълготрайни контакти, чиито плодове понякога зреят чак след година или две.

Концертите на близо 20-е групи и солови музиканти на форума бяха разпределени така, че всеки ден да има и по-традиционни, и по-авангардни презентации, и музика от България, и такава от различни кътчета на света, за които средностатистическият българин най-вероятно не знае къде точно се намират (например Ферьорските острови).

Тази година за пръв път част от концертите не бяха в Балчик, а във Варненската опера, чийто артистичен директор Даниела Димова е сред дългогодишните поддръжници проекта "Без граници" (WithoutBorders, FaraFrontiere). Цялото събитие минава под шапката на Стопанската камара във Варна, а идейният двигател и създател на арт мрежата "Скендерман" - Ясен Казанджиев, е навярно човекът, направил най-много за популяризирането на уърлд музиката в България през последните години.

Само за три дни в Балчик и Варна родната публика получи рядката възможност да гледа и слуша невероятни музиканти от Исландия, Ферьорските острови, Дания, Португалия, Израел, Турция, Русия и Италия в една неформална, не-VIP aтмосфера, в която най-естественото нещо след концерт е да отидеш и да си поговориш с участниците, без да трябва да се обясняваш с охранители или други гавази.

Макар да е трудно, ще се опитаме да сведем музикалните презентации на форума "Без граници" до нещо като Топ 5:

- Групата Yggdrasil (www.myspace.com/yggdrasilsound) от Ферьорските острови (които, все пак за сведение на посрещачите, се намират между Дания, Исландия и Шотландия). Да не се бърка с едноименната шведска фолк-метал банда! Тези Yggdrasil съществуват в различни комбинации вече почти 30 години, като в основата в са датският пианист (и натурализиран ферьорец) Кристиян Блак. Изключително интересна музика, която от албум на албум предлага нови и нови концепции – съвместни импровизации с художници (в диска "Duologues"), иследоватекски пътешествия из скандинавския фолклор, че дори и прогресив рок. На концерта в Операта Кристиян Блак, който е живял за кратко и в Гренландия, изпя дори една песен на инуитски.

- Португалската фадо-певица Клаудия Аурора (www.claudia-aurora.com) (на снимката) – също незабравим концерт от Операта във Варна – само с китарист и контрабасист и много електрически заряд в наглед традиционните меланхолични фадо песни. Чуйте изпълнението на "Silencio" в YouTube и няма какво повече да си говорим.

- Добре познатият вече в България новосибирски фрий-джаз пианист, флейтист и композитор Роман Столяр (www.myspace.com/romanstolyar), един от почетните съоснователи на форума "Без граници" преди много години, този път се представи в Каменната зала на Двореца във формата eмбиънт фест – с повече от едночасов сет – импровизации върху филма "Голем" от 1920.

- Триото The Skopje Connection (www.myspace.com/theskopjeconnection) (Джиян Емин – валдхорна, Георги Шароски – китара и Лука Акуиновски – тромпет), безспорно N 1 камерна джаз формация на Балканите за последната петилетка, представи новите си пиеси, записани заедно с легендарния холандски челист Ернст Райзехър (дългогодишен музикален колаборатор на Вернер Херцог).

- Датският идни-авангард-фолк квартет Flotille (www.myspace.com/flotille) с невероятния глас на Юли Хьетланд, която познаваме ощр от втория форум "Без граници" в Балчик от 2009.

Наистина, не можем да изброим всичко и всички. Исландците Arstidir (www.myspace.com/arstidir) също ни приковаха към стената – и то не с виртуозност и интересни звуци, а с невероятното си  умение да композират тишината. Кайно Йесно Слонце (Kayno Yesno Slonce), Анджела Родел с Иван Христов, а и Валери Димчев (в специален проект с млада шведска цигуларка) показаха актуалната страна на съвременната българска уърлд музика, която лека-полека започва да се раздвижва (и ни отсрамиха на фона на някои доста по-постни български участия в същия форум). Имаше и представители на групи, които бяха в Балчик не за да свирят, а за да участват в конференциите.

Сред тях ще споменем Хуго Осга от МU (Португалия) и Узи и Мамму от Trollfolk (Финландия) – две банди, които е добре да чуем и на наша територия през следващите години – я на "Аларма Пънк Джаз", я някъде другаде.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички