Us3 ни хвърлят в джаза с хип-хоп поезия и виртуозни скречове


Us3 ни хвърлят в джаза с хип-хоп поезия и виртуозни скречове

4537

Знаменитата британска джаз-рап формация Us3 ще изнесе концерт в Sofia Live Club от 23.00 ч. този петък, 28 октомври.

Най-перспективните нюйоркски рапъри, инструменталисти от световна величина и DJ First Rate (Scratch Perverts, Морчийба (Morcheeba) също ще участват в шоуто, с което ще стартира поредицата събития на Ballantines’s My Beat.

Групата пристига в България в 7-членен състав като част от европейско  турне, промоутиращо нейния нов албум - "Cheat & Steal".

За съжаление на концерта няма да присъства основателят на бандата Geoff Wilkinson, тъй като преди 2 седмици, по време на престоя на Us3 във Франция e претърпял инцидент и е със счупена ключица. Музикантите продължават турнето без него, докато той е в очакване на втора операция на легло. Въпреки това бандата концертира с пълна сила, а мястото му зад пулта си поделят DJ First Rate (скречове) и Mike Gorman (клавишни и бийтове).

DJ First Rate, когото българската публика познава от предишното му участие у нас през 2008 година, е в светлината на прожекторите над 15 години, през които живее и диша музика.  Като част от Scratch Perverts той печели Световната DMC титла (1999). По-късно участва в световни турнета с Морчийба, подгрява групи от ранга на Beasty Boys и Масив Атак (Massive Attack) и записва с имена като GrandMaster Flash и DJ Вадим (DJ Vadim). Има издадени солови проекти. Изявявал се е в стотици клубове по цял свят.

Шоуто на Us3 у нас ще включва и хип-хоп римите на Akil Dasan – китарист, бийтбоксър и рапър от Ню Йорк, който е част от бандата в последните 6 години.

Ще се запознаем и с едно от чисто новите попълнения на състава - Oveous Maximus – едно от най-перспективните съвременни имена в хип-хоп поезията (работил с Mos Def и Lupe Fiasco), чиито вокали звучат в "Cheat & Steal".

Концертът на Us3 ще ни хвърли в джаза с изпълненията на пианиста Mike Gorman (свирил с Incognito, Marlena Shaw, Van Morrisson, Andrea Boccelli и други), басиста Chris Dodd (Jazztronic, Jamiroquai) и брас секцията - Brandon Allan - саксофон (Charleen Anderson, Pаloma Faith, Mica Paris и Ерик Клептън (Eric Clapton) и Freddie Gavita – тромпет (Friendly Fired, Noah And The Whale, The Corrs, John Hendrix).

Събитието ще започне с подгряващ сет на DJ First Rate.

В звученето на Us3 си дават среща британският рап и американският джаз.

Едва ли има човек по нашите и чуждите географски ширини, който да не си е тананикал припева "Groovy, groovy, jazzy, funky" от един от най-големите хитове на Us3 - "Cantaloop", семплиращ класиката на Хърби Хенкок "Cantaloop Island". Всеки бар, клуб, сцена или дом са били огласени от него, а БНР от години го излъчва под формата на музикална пресечка на почти всеки кръгъл час. Дори и да не се сещате,  безспорно го знаете.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че Us3 надминават понятието музикална емблема. От формирането си през 1992 лондонският рап-джаз колектив има издадени 7 албума, продължава да твори и обикаля света със своята музика.

В представянето й на живо елегантно се смесват класически джаз инструменти и семпли, приятни хип-хоп бийтове, лежерни импровизации, диджей, заразителен рап замах на едно или повече емсита.

Geoff Wilkinson и Mel Simpson основават формацията през 1992. Името на групата идва от запис на Alfred Lion – създател на легендарния джаз лейбъл Blue Note Records. След 1996 Mel тръгва по свой път, а Geoff продължава да следва линията на бандата, която е да цени и прославя класическия звук на джаза с помощта на модерните музикални течения като хип-хоп, дръм-ен-бейс, а неведнъж намесва и латински и ориенталски елементи. С годините и за почти всеки нов албум вокалистите се сменят, броят на музикантите нараства, но универсалната мелодичност на Us3 никога не се загубва.

Албумът "stop. think. run" (2009) олицетвори вечното желание на градската параноя да открие истинската романтика.
  
Всеки влюбен в добрата и по-качествена музика може да избяга от своя градски делник, като открие късче истинска хип-хоп-джаз романтика на живо с Us3 в Sofia Live Club, елегантно приканват организаторите.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички