Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

България Световен шампион по бийтбокс 2012!


България Световен шампион по бийтбокс 2012!

5504

Александър Деянов-Скилър (Skiller) и Адриана Николова-Печенката (Pe4enkata) спечелиха световните титли при мъжете и жените на провелия се в Германия Beatbox Battle World Championship 2012.

Тазгодишното - трето по ред издание на шампионата, се състоя в Astra Kulturhaus, Берлин, на 30 и 31 март.

Деянов, известен и като Най-бързата уста на Изтока, победи във финалния батъл представителя на Франция - Alem, след като на полуфинала отстрани шампиона на Великобритания за 2009 и 2010 Reeps One. Както MySound.bg писа, той се изяви и в България миналата година.

Печенката пък надви при жените, побеждавайки на големия финал Freshbox от Франция. В класирането участваха 15 момичета, като на елиминациите останаха 8. Това е първото участие на българка в турнира, който се организира веднъж на две години. Плевенчанката Адриана Николова е първата нашенка, получила wild card-покана лично от организаторите на проявата.

България участва в Световното за втори път с петима представители – Скилър, Beatmaker, Busto, Искрата (Iskrata) и Печенката, а всички те изгряха със своя талант за първи път на голямата сцена на турнира The Official NESCAFE 3in1 Beatbox Battle у нас миналата година.

Жури нанадппреварата тази година бяха петима от най-добрите бийтбоксъри в света - Killa Kella от Великобритания, ZeDe от Швейцария, RoxorLoops от Белгия, Eklips от Франция и единствената жена Bellatrix от Великобритания.

Състезанието е продължило над десет часа, а в него са участвали бийтбоксъри от 70 държави, сред които Великобритания, Германия, Швейцария, Унгария, Холандия, Испания, Русия, Япония, Китай, Република Корея, Индонезия, Малайзия.

По думите на сестрата на Скилър - ЛиЛана,  той е спечелил симпатиите на публиката и на журито с чистите си звуци, бързина, добра техника и много устойчива психика на сцената, а едно от основните му изпълнения е представянето на характерен български ритъм - в 9/8.

Припомняме, че това е втората световна шампионска титла по бийтбокс за Деянов след неговия триумф в Базел, Швейцария, миналата година.

Роденият в София Скилър завършва "Политически науки" в НБУ в момента. Познат като "Най-бързата уста на Изтока", той популяризира бийтбокс изкуството в България. Въпреки крехката си възраст, Скилър е първият български шампион по бийтбокс (2007), изявявал се е в Япония, Великобритания, Германия, Италия, Русия, Австрия, Швейцария, Чехия, Словакия, Гърция, Сърбия и Румъния.
 
Бийтбоксът е вокално изпълнение, възпроизвеждащо най-често ударни инструменти, скречове или различни музикални ефекти от популярни  мелодии. Най-старият елемент в хип-хоп културата води началото си от Ню Йорк през 60-е години. Бийтбоксът става известен към края на 1970-е.

Наричан е "инструментал на бедния", защото замествал ролята на ритъма в рап песните, изпълнявани в бедните квартали и гета.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички