Почина Donna Summer


Почина Donna Summer

2046

Дона Съмър (Donna Summer) почина в дома си във Флорида рано сутринта на 17 май, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на TMZ.com.

Диско кралицата ни напусна на 63-годишна от рак на белите дробове.Тъжната вест бе потвърдена от звукозаписната компания на певицата - Universal Music. "Рано тази сутрин загубихме Дона Съмър Судано, жена с много дарби, най-голямата от които бе нейната вяра", се казва в официалното изявление, цитирано от "Лос Анджелис Таймс".

Дона Съмър е носителка на 5 отличия "Грами" (Grammy). Сред най-големите й хитове са "I Feel Love", "Love To Love You Baby" (семплиран от Бионсе в "Naughty Girl"), "On The Radio", "Bad Girls" и "She Works Hard For The Money".

Певицата е държала заболяването си в тайна от медиите, работейки по своя  следващ албум. В дискографията й са 24 дългосвирещи записа. Както MySound.bg писа, последният от тях е "Crayons" (2008). Като солов изпълнител дебютира с "Lady Оf The Night" (1974).

ЛаДона Ейдриън Гейнс е родена в Бостън на 31 декември 1948. Започва да се занимава с музика още в ранна детска възраст, въпреки липсата на подкрепа от страна на нейните родители, както и подигравките на съучениците й, заради което напуска училище и се отдава изцяло на пеенето. Започва кариерата си с участие в германска продукция на мюзикъла "Коса" и "Порги и Бес" през 60-те.

Годината е 1976 - първата от революцията на диското. Уолтър Гибънс, нюйоркски диджей, взема 3-минутно парче от албума "Ten Per Cent" на Дабъл Експоужър, бетонира перкусиите и вади мутант от 9 минути. Така се ражда "максито" (или 12-инчовата плоча) и един ликуващ музикален жанр, който поема изцяло отговорността за своята красива безсмисленост по пистите, изпъстрени от синтетични конфети, подплатени с цигулки и ярки облекла. Клуб Mankuso - иначе обикновен апартамент за фиести - се превръща в истински бардак за гей обществото. Tой е Диско Клубът! – "оригиналът"... В него публиката може да се наслади на Серон, Силвестър, Вилидж Пийпъл и, разбира се, на незабравимата Дона Съмър. Eфимерно и крещящо, диското добавя вокални пайети и мрънкащи електронни клокочения в най-доброто от черната американска музика - тази на "фили саунд" от Филаделфия и "мотаун" от Детройт.

Джорджо Мородер, луд по Крафтверк, превърнал се в учител на печелившата експериментална и синтетична денс музика, след опитите си в групата Мюник Машийн, продуцира първите сингли на Дона Съмър – "Love To Love You Baby", "Try Me", "Know We Can Make It", всичките с продължителност от порядъка на 16 до 18 мин. В тези диско хитове, замислени като наистина много дълги парчета, са заложени покачването на адреналина и оргазмени въздишки, които се превръщат в горда и разкрепостена метафора на секса от времето след 1968-ма и края на хипи ерата.

Певицата има два брака, като първият е с актьора Хелмут Съмър (Helmuth Sommer), от когото ражда момиченце. Двамата се развеждат в средата на 70-те.

След това Дона Съмър се омъжва за певеца Брус Судано, от когото има две дъщери.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички