Gentleman на Spirit Оf Burgas 2012


Gentleman на Spirit Оf Burgas 2012

3608

Истинска феерия обзе мейн стейдж през третия ден на Spirit Оf Burgas 2012 в часовете, когато на българска сцена излезе германската реге звезда Тилман Ото (Tilmann Otto), по-популярен като Джентълмен (Gentleman). Чрез неподражаемия си глас и безупречно произношение на ямайски жаргон, сингджеят пренесе част от едноименната музикална култура по черноморието заедно със своята банда The Evolution.

- Сингджей? – ще попиташ.
Много просто – преди да заложи на гласовите си възможности, хер Ото е въртял зад пулта като диджей и вероятно все още носи тази жилка. Оттук и сингджей.

Музикантите излязоха на сцена малко преди залез слънце и мигом хвърлиха лирическата си светлосянка върху увеличаващия се брой зрители. Редом с Джентълмен и Евълюшън се появиха и две харизматични какаови дами, които изпълняваха ролята на беквокали. Веселото настроение се усети още в началото на изявата, а във въздуха се долавяше една особена сплотеност.

Най-напред си припомнихме топлината на отминалите дни, мълвящи сърдечни лирики чрез "Good Old Days" feat. Sugar Minott. С отворено сърце приехме също "Intoxication" и "To The Top" feat. Christopher Martin, а публиката танцуваше за още.

"Сега моля всички, които имат запалка, да я вдигнат над себе си. Нека разрушим стените на Вавилон, да премахнем невежеството, расизма и негативизма!" – призоваваше Джентълмен. Много от нас са водорасли с тази музика и знаят, че тя таи в себе си и силен социален заряд. Регето на германеца не прави изключения. Текстовете му засягат проблеми от политиката, общественото неравенство, расизма, насилието и т.н. С пламък в ръка, феновете екипираха емоцията и пееха единодушно, закриляйки разума от всичко негативно. Една след друга песните циркулираха в тълпата и всеки следваше повелите на морето и музиката. Вълната от поклащащи се ръце посрещна "Celebration" и "Runaway", които нашариха още усмивки, оцветявайки мислите ни в светлите нюанси на иначе залязващото слънце.

Личеше си, че Джентълмен пее със сърцето си и се забавлява. Няколко пъти той обходи пространството непосредствено пред загражденията като по този начин допълнително увеличи контакта между артист и публика. Надали обаче някой е очаквал, че сингджеят (разбрахме се, нали) ще дръзне да излезе сред хората на плажа с микрофон в ръка. Кулминацията на изпълнението му го завари като един от всички нас, потъпквайки граници и заграждения, рушащ негативното и покровител на любовта и щастието. Така е, когато тялото ти приютява твърде голямо сърце; така е, когато потта издава характера ти; така е и когато си "ебати пича".

Сега обаче съвсем недей да се самозабравяш, четейки само сладки приказки. "В този живот има толкова много гадости, че понякога е трудно да останеш позитивен. Въпреки всичко ние ще останем!" – се чуваше от сцената. Последва хитовата "Superior", но може и да се бъркаме, защото сме изпечени непрофесионалисти. Е, важно е не какво получаваш, а мисълта зад него.

Джентълмен не пропусна да отбележи и атентата, който порази Бургас преди няколко седмици. "Разбрахме, че напоследък тук са се случили някои много лоши неща. Това никак не е хубаво и искаме да почетем загиналите в ужасното деяние!" Отново проявяваме слабата си памет, но вече се знаем – мелодичната "It No Pretty" или "Dem Gone" прозвуча именно за тях и опечалените им семейства.

В краткото време, за което го видяхме, този мъж ни се показа като един истински човек. Джентълмен пя от душа и сърце и публиката го обикна.

Някои пишат One Love на пясъка..., но вълните равнодушно заличават всичко, което им споделиш.

А ти си оставаш едно невинно, отворено, прозрачно дете. Снимки на Дара Кръстич - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички