Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Фестът Обичам 90-те – дискотека за улегнали


Фестът Обичам 90-те – дискотека за улегнали

6592

Три-четири дни преди мегапартито "Обичам 90-те" обсъждаме с Марти Джи (DJ Marti G) по скайпа кога точно се спомина световната танцувална музика.

Според него парчето на Modjo – "Lady", е било последното читаво, някъде през 2000. Аз съм далеч по-краен и все си мисля, че образците отшумяха около 96-та.

Ден по-късно кроя комбинации коя от звездите да си "заплюя" за разговор. Най-голям фен съм на Ice MC и категорично се спирам на него. Да, нигериецът от Швеция, който пее на английски и е кръстен на Албания (Доктор Албан) (Dr. Alban) е звездното име в афиша, но в последните две седмици само списание "Лов и риболов" не пусна интервю с него.

Още в много ранен следобед атакувам ледената "Фестивална" и съм шашнат от сцената и светлините. Организацията на Радио Energy и "Коко Eйджънси" е на топниво. Чак се притеснявам, че ми се извиняват три пъти  заради никакво закъснение от 5-6 минути при саундчека на Ice MC. После питам "моя човек" защо в наши дни диджеите вече не са емсита?

Той явно не зацепва въпроса и ми отговаря вяло: "Ами те никога не са били емсита". Моментално обаче се плесва по челото и ми казва: "Ахаааа! Разбрах. Питаш ме защо днес диджеите не говорят между песните. Много добър въпрос. И аз искам да ги попитам същото!".

После раздуваме за първия му албум, отношенията му с култовия Роберто Занети, брейкденс кариерата му през 80-те, харесвал ли е група Саваж, чийто лидер му става продуцент и го прави суперзвезда, и други такива неща. Йън Кембъл дори ми тананика фрагменти от позабравени дори за него парчета - „Scream”, „Laika”, „Dolce Vita” и „Rock Your Body”. С две думи – бетонен пич.

Между 20 и 21 часа зала „Фестивална” вече се пука по дрънчащите си джамове. Толкова народ аз лично не съм виждал в „корема” на тази леко плашеща соц-пещера. Сигурно има към 4000 души. Марти Джи подгрява с класа. Пълни сцената като истинска звезда с ефектно присъствие и самочувствие. Народът започва да се лепи по тавана почти разкефен от възможно най-яките денс тупалки на 90-те.

Още в сета на Марти обаче ми прави впечатление, че силата на микрофона ще срути залата, а самата музика едва дудне отдолу. За съжаление този факт си остава почти до края на шоуто, 6-7 часа по-късно. За ВИП-зоната пък да не говорим. Там се чува само един размазан тътен и някакво "завъртане" и забавяне на звука. ТАЗИ ЗАЛА НЕ СТАВА!

И точно когато Марти Джи е докарал всичко живо до избухване, идва Камен Во с неговите полупанихидни шлагерчета и за малко да погребе шоуто. Воденичаров е водещ на спектакъла, но тип "конферансие с опити за приповдигащо дране по микрофона". Определено най-слабото звено в толкова готиното парти.

Иначе Кацко е добро и възпитано момче, но става за шоумен колкото професор Вучков за хип-хоп звезда. Резултатът е логичен – отегчена и мърмореща публика. Цял половин час. После обаче на сцената скачат Кептън Джак и всичко си идва на мястото.

Това е официално четвъртата или петата формация на Captain Jack (неофициално може и 60-тата), която - в интерес на истината, май звучи най-свежо. Абе, нещо като дует Ритон, ама вместо Здравко и Катя, там са Петър и Венета (примерно), ама Петър е Черен Петър.

За 30 минути Кептън Джак смело подвикват върху плейбека и се радват от сърце на толкова много публика пред себе си. Едва ли тази формация точно е припявала върху запис пред 4 000 души. Чатвам се, че почти всичките им хитове са всъщност кавъри на парчета от 80-те, ама това няма никакво значение.

После пак темпото рязко пада, защото Ирина Флорин пее цели 4 (!?) свои "златни бг хита от 90-те". (А можеше всичко да мине само с един "Цвят лилав" някъде към 18 часа примерно, ама това си е лично мое мнение.)  

После на пъстрата сцена се качва DJ Sash!, ама истинският, германският, а не нашенският с клонирано име, незнайно защо. След две дузини хитове през втората половина на 90-те и чудовищна ротация по музикалните канали MTV, MCM и Viva, очаквам Саш да е мегазрелище. Той пък се оказва най-обикновен пускач на дискове с безобразно пресилен микрофон, подкован със сватбарски ехо-ефект, който се дере като пъдар, а на местата, на които се опитва да изпее някоя фраза, е по-фалшив и от "Кен-лий"-то.

DJ Sash! се отплесва в сета си и чак към 50-тата минута се налага да го гонят от сцената, за да отстъпи място на тотално забравената певица Тони, която имаше половин хит някъде през 90-те. Тя пее три парчета, по време на които половината "Фестивална" пуши по фоайетата или се реди за "сърчица". Нещо като валута, с която да си купиш бира, ама за да ти е по-екшън, да се редиш на две опашки!?!

Е, оттук нататък вече фестиватъл влиза в пика си, защото Ice MC и излиза на сцената и награбва всичко живо със сценично присъствие. Страхотен контакт с публиката и рапиране съвсем на живо. Направо не усещаш кога минават цифром и словом 13 (тринадесет) минути!? Най-якият изпълнител с най-къс сет. Пълен шаш. "Take Away Тhe Colour", "Think Аbout Тhe Way", "It's А Rainy Day" и зверски рага-кавър на "Coco Jambo", това е сетът на MC-то и... довиждане.

Най-добре в цялата палитра от деведесетарски евродиско звезди от българска страна се вписаха Стоян Михалев и Виктор Стоянов. Може би точно затова организаторите ги оставиха за накрая. Добър саунд и парчета в почти същото темпо, като на гостите. Бях забравил, че дуото има цели 4 наистина топхита в България през 90-те. Добро попадение.

Един час след полунощ холандската денс атракция 2 Brothers Оn Тhe 4th Floor разцепи залата. Бяха железни. Независимо, че единият брат се е клонирал в три мацки в днешната формация. Много силно шоу, презаредено с хитове ("Can't Help Myself", "Dreams", "Turn Da Music Up", "Never Alone", "Let Me Be Free", "Come Take My Hand"). За финал си самонаправиха и бис с "2 Brothers On The 4th Floor Megamix".

Към два без нещо най-после дойде ред и за най-комерсиалното име от този пъстър денс керван на 90-те. Каталясалата публика - вече около 7 000, натъпкана като сардели в консерва, дочака Доктор Албан с всичките му танцьори и бял костюм. Порадва му се 3-4 минути и взе да се изнася масово. Той пък си беше подредил сета ... не питай. Вместо да запука и да смачка с хитове, зареди някакви получалгии от преди 5-6 години в стил "Чики Чики – Хабиби" и чак на четвърто (или дори пето) парче изпя (силно казано) "Look Who’s Talking".

Типично за по-мащабните концертни прояви на родна територия, плейбеците при Доктора бяха на макс. Значи можело? Пуста криворазбрана представа за хедлайнър. По целия свят звукът е с еднакво ниво и при подгряващите артисти. Последните парчета на Албан дослушах, отдалечавайки се от "Фестивална". Всъщност, чуваше се злокобното дрънчене на джамове и нищо повече .....

Мегашоуто "Обичам 90-те" се получи. Само с два слаби пункта (звук и недоизпипан лайн-ъп), тази проява минава към раздел "Отличен". Малко са концертните събития през годината, които са препълвали предвидените зали или клубове. Явно има глад за ретро музика и дано тази поредица да стане (поне) ежегодна.

За финал питам Ice MC, ако има възможност, коя точно година от 90-те би изживял повторно. Той (без да се замисля) казва: "1994-та! А ти?". Отговарям му, че аз съм за 1984-та. Стискаме си ръцете и се договаряме да му привеждам по 5 % от всеки бакшиш, получен за пускане на негово парче. Така е честно!

Иначе аз лично "Обичам 80-те".

Ама това е друга тема:)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички