Строят вятърна мелница за юбилея на дует Ритон в НДК


Строят вятърна мелница за юбилея на дует Ритон в НДК

4160

Огромна вятърна мелница строят за концерта на Ритон в зала 1 на НДК на 27 ноември.

Както MySound.bg вече извести, настоящата 2012 е празнична за българския вокален дует - Катя и Здравко отбелязват своите 35 години творческа дейност с издаване на нов албум и национално турне в летните театри на няколко от най-големите градове в страната.

Декорът за спектакъла в НДК ще бъде специално за изпълнението на хита им "Дон Кихот и Дулсинея" и ще бъде изграден с помощта на най-новите компютърни технологии – 3D maping (прожектиране на анимационно съдържание върху триизмерна повърхност). Във времето от епохата на Сервантес ще ни пренесат 3D аниматорите от MP Studio Марин Петков и Станислав Петков, които от три месеца работят по проекта на цялото шоу. За другия голям хит - "Елате ни на гости", пък пък ще бъде пресъздаден домът на певците, в който ще се случат много забавни неща. Близо цял месец е отнела техническата подготовка на 3Д мапинга – стиковане на различните екипи – осветление и камери за телевизионно заснемане. "Това е най-важното, но с режисьора на концерта Станислав Терзиев работим за втори път – първият беше на тазгодишното издание на българската "Евровизия", и много лесно се сработихме", сподели Марин Петков.

От два месеца MP Studio работи по творческата част от 3Д мапинга. "Ще покажем техния стил през нашия поглед, като ще смесим виртуалния и реалния свят. Почитателите им ще ги чуят, както са ги слушали досега, но ще ги видят и в нова светлина", допълва Станислав Петков. И двамата 3D-аниматори са категорични, че такъв концерт зрителите в България ще видят за първи път. Любопитното е, че Ритон ще изпреварят Роджър Уотърс (Roger Waters) от "Пинк Флойд", който ще гостува у нас през август 2013 със своето шоу "Стената", изработено с такава технология.

Спектакловото начало, което е характерно за стила на Ритон, е в основата на проекта. Концертът ще бъде изцяло на живо с оркестър, танцови формации и други. В НДК съвременната сценография ще бъде изградена около 3Д мапинга, като триизмерно усещане ще струи не само от сцената, но и в самата зала. За юбилея стартира и обновеният официален сайт на дуета – www.riton.net.

Марин и Станислав са 28-годишни, и двамата са възпитаници на немската гимназия в София, но са се запознали чак през 2008 в Германия. Събрал ги град Аугсбург, наричан втората Венеция, където Марин учил информатика и мултимедия, а Станислав – икономика и реклама. Марин заминал година по-рано и започнал да организира партита на българската общност там. Именно на един такъв купон се запознал със Станислав и след като се сприятелили, решили да станат и бизнес партньори. От 2009 експериментират с малки мапинг проекти, а миналата година печелят с конкурс проект за троен юбилей на емира на Кувейт – 5 години откакто е на власт, 25 години от войната с Ирак и 50 години независимост. По този повод шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер организира невиждано празненство в двореца си, на което присъстват най-важните световни особи от бизнеса и политиката. Сред тях е и Марин, на когото е поверена черешката на тортата – 3Д мапинг проект, за който Станислав му помага от София по скайпа.

Момчетата от MP Studio имат няколко впечатляващи изяви и у нас. През юни 2011 направиха първия 3Д мапинг на сградата на Народния театър "Иван Вазов" - промениха фасадата, разрушиха сградата, сгънаха я, напълниха я с вода, в която плуват риби и кит. За това двамата работили две седмици, но признават, че при нормални условия 15 човека ще го направят за 3 месеца. След като боядисаха войните от Паметника на Съветската армия в анимационни герои, двамата направиха 3Д мапинг и там, като разрушиха паметника тухла по тухла и го изградиха отново с помощта на Супермен. За тазгодишната "Евровизия" са изготвили 300 минути анимация за рекордните 17 дни, като последните пет са спали на седалките в НДК, за да я довършат. След земетресението в Перник, с 3Д мапинг разрушили и сградата на Двореца на културата в миньорския град, а героя им бил кръстен Рихтерчо. Проявата е част от първия международен студентски фестивал "Грийн Лайт", организиран от университета в Перник. Бийтбоксърът Александър Долапчиев, по-известен като RedOne, пък написал музика специално за това събитие. От седмица Марин и Станислав са в нов офис, увеличили са и екипа си с още двама компютърни гении.

За таланта на тяхната работа вече се разчува и в чужбина – поканени са във Франция да направят празничен 3Д мапинг в катедрала в края на декември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички