Лед Цепелин сред най-известните плагиати


Лед Цепелин сред най-известните плагиати

5146

Всеки творец взаимства по малко от чуждо изкуство, независимо дали го прави умишлено или не.

Няма как иначе: музикантите са силно повлияни от парчетата, които са слушали в детството си.

Тънка е границата между взаимстването и изплагиатстван продукт.  Сайтът cracked.com напомня трите най-известни банди, които не са се свенили - казано направо, да крадат музика.

Лед Цепелин (Led Zeppelin) определено ще бъдат запомнени с парчетата им, които разтърсват феновете си, повече от която и да е друга група. За съжаление повечето от тези шедьоври са били откраднати.

Вземете за пример "Dazed Аnd Confused". Младият Джейк Холмс изпълнил същата песен през 1967. Китарист бил Джими Пейдж (в средата на снимката). Парчето влиза в дебютния албум на прочутите британци, а Холмс никога не претендирал за авторските права.

Какво ще кажете за "Stairway Тo Heaven"? Любима ви е? Дано не ви разочароваме, защото и тя е открадната почти нота по нота от "Taurus" на групата Spirit. Как е станало това, без никой да забележи? Много просто – никой не знаел кои, по дяволите, са Spirit. Пичовете всъщност само искали да получат едно благодаря от гигантите.

Следващите са членовете на така актуалната формация The Black Eyed Peas. Ако не знаеш кои са те, или последните години си бил в кома, или пътуваш във времето. Въпреки че изпълняват едни от най-досадните парчета, те се сдобиха с популярност и слава в цял свят. Истината, е че малка част от музиката им е тяхна.

Малко след като представиха песента си "Party All The Time", бандата Freeland осъзна, че парчето ѝ "Mancry" е леко преработено и откраднато, а егоцентричният хит на фронтдамата Фърги - "Fergalicious", много наподобява "Supersonic" на J. J. Fad's.

Най-влиятелната метъл банда за последните 30 години, известна с тежкото си звучене, е Металика (Metallica). Интересно е, че е успяла да стане толкова авторитетна без да има много оригинални хитове. Групата дори не крие, че "Sanitarium" е открадната, въпреки че музикантите не споделят от кого.

Много фенове стигнаха до извода, че "My Apocalypse, End Оf The Line" и "The Day That Never Comes" са откраднати от The Offspring (Офспринг), Pearl Jam и Joe Satriani.

Колкото и наблюдателни да са феновете, очевидно не ги интересува кое е свито, стига любимата им банда да ги радва с нови хитове.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички