Пътешествията на Нийл Йънг стигнаха и до София


Пътешествията на Нийл Йънг стигнаха и до София

4214

Филмът Neil Young Journeys на режисьора Джонатан Деми ще бъде излъчен в столичния Дом на киното от 22.30 часа на 15 март, петък. като част от програмата на София Филм Фест 2013.

Легендарният Нийл Йънг пристига с кола Crown Victoria, модел 1956, от спокойния си роден град Омими, щата Онтарио, в легендарната зала в центъра на Торонто – "Маси Хол", през май 2011. На това място той изнася последните два концерта от световното си солово турне. По пътя до Торонто бардът разказва спомени за младостта си.

Оператори на лентата са Деклан Куин Адам СиКей Волик, Бенджамин Джонсън, Чарлс Либин, Джонатан Дем, Линдзи Джагър и Шейн Бисе, а продуценти - Джонатан Деми и Елиът Рабиновиц.

Деми е дългогодишен почитател на певеца и е работил с него неведнъж. Той вещо вплита разказите на Йънг сред хипнотизиращите му изпълнения на сцената, между които има песни от албума му от 2010 година "Le Noise" и въздействащи интерпретации както на класическите му хитове "Ohio", "Hey Hey, My My" и "I Believe In You", така и на неиздаваните досега заглавия "Leia" и "You Never Call". С помощта на музиката и спомените Деми създава интимен портрет на душата на твореца, който ни отвежда далеч назад в миналото.

В Neil Young Journeys можем да се насладим на прочувствените изпълнения на Йънг в тяхната цялост, а помежду им са моментите от пътуването към града – понякога забавни, а друг път навяващи тъга. Деми и Йънг работят за трети път заедно по документален филм. Първият им проект – Neil Young: Heart Оf Gold, отразява концерт на Нийл Йънг в Нешвил в годината, в която той се възстановява от аневризъм в мозъка. Вторият – "Нийл Йънг на концерт", увековечава шоу в Пенсилвания, част от турнето Chrome Dreams II.

Роден на 22 февруари 1944 година в Болдуин, Ню Йорк, Джонатан Деми е режисьор, който притежава разностранен талант, оптимизъм и забележителна енергия. Въпреки че основният му интерес е насочен към игралното кино, той изгражда кариера и като документалист – филмът му Stop Making Sense, посветен на групата Токинг Хедс, се смята за един от образците на документалния рок жанр. Деми обаче печели най-много овации за игралните си филми, насочени към широката публика, като "Мълчанието на агнетата", който триумфира в 5 основни категории за "Оскар" и донася на режисьора "Сребърна мечка" в Берлин. За "Филаделфия" Джонатан Деми е номиниран за "Златна мечка".

Във Венеция също отличават таланта му с номинация за "Златен лъв" за "Рейчъл се омъжва" и наградите на Biografilm, EIUC и ФИПРЕССИ (в секцията "Хоризонти – Международна седмица на критиката") за документалната му творба Jimmy Carter Man From Plains.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1974 (Caged Heat)
1975 (Crazy Mama)
1976 (Fighting Mad)
1980 Мелвин и Хауърд (Melvin And Howard)
1984 (Stop Making Sense)
1984 (Swing Shift)
1986 Нещо диво (Something Wild)
1988 Омъжена за мафията (Married To The Mob)
1991 Мълчанието на агнетата (The Silence Of Тhe Lambs)
1993 Филаделфия (Philadelphia)
1998 (Beloved)
2002 Истината за Чарли (The Truth About Charlie)
2004 Манджурският кандидат (The Manchurian Candidate)
2006 (Neil Young: Heart Of Gold) – док.
2007 (Jimmy Carter Man From Plains) – док.
2008 Рейчъл се омъжва (Rachel Getting Married)
2009 Нийл Йънг на концерт (Neil Young Trunk Show) – док.
2012 (Neil Young Journeys)

Продукция - Shakey Pictures, Clinica Estetico, Salesforce Films, световен разпространител - Sony Pictures Classics, разпространител за България - Alexandra Films.

Филмът ще бъде показан в Дома на киното и от 20.30 часа на 26 март и от 13.45 часа на 31 март.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички