Аз съм Елвис отнесе два от призовете на 17-ия София Филм Фест


Аз съм Елвис отнесе два от призовете на 17-ия София Филм Фест

4300

Филмът "Последният Елвис" (The Last Elvis) на аржентинския режисьор Армандо Бо получи две награди на церемонията по удостояване на участниците в 17-то издание на Международния София Филм Фест 2013, която се състоя в зала 1 на НДК снощи.

Както MySound.bg вече отбеляза, лента възпява комичния и разочарован от живота главен герой. Той спечели много почитатели на филмовата метафора на Армандо Бо за вманиачаването и отрицанието. Джон МакИнърни е великолепен не само като имитатор на Краля на рока, но и като обикновен човек, чиято мания е напът да го обсеби напълно.

Продукцията получи специалната награда на журито (диплом и статуетка) и бе призирана от Младежкото жури с почетен член актрисата Лидия Инджова за най-добър филм от Международния конкурс. Освен режисьор, Aрмандо Бо е и сценарист на продукцията, заедно с Николас Джакобоне, оператор - Хавиер Хулия, а музиката е на Себастиан Ескофет. В ролите: Джон МакИнърни, Гризелда Сицилиани и Маргарита Лопес. Продуценти - Дженифър Барънс, Aрмандо Бо, Виктор Бо, Стийв Голин и Хюго Сигман, продукция - Anonymous Content, K&S Films, Rebolucion.

"Последният Елвис" отнесе наградата на Аржентинската киноакадемия за най-добър оператор, грим (Алберто Мокия), дебютант актьор (Джон МакИнърни), музика, художник (Даниел Химелберг), звук (Мартин Порта), през 2012 получи номинации за най-добър филм, първи филм и поддържаща актриса (Гризелда Сицилиани); Сан Себастиан 2012 – награда "Хоризонти" (Aрмандо Бо); "Сънданс" 2012 – номинация за голямата награда.

Бо, който е съсценарист на филма "Бютифул" с Николас Джакобоне и Алехандро Гонзалес Иняриту, поддържа сериозния тон през целия филм, като с това почти успява да придаде достоверност на историята. Дундестият Карлос Гутиерес (МакИнърни) е имитатор на Елвис Пресли от Буенос Айрес, където очевидно има двойници на доста звезди – тук можете да срещнете и Джийн Симънс и Барбра Стрейзънд. Карлос рядко може да се почувства напълно доволен – нито в работата си от 9 до 5 на поточната линия в завод, нито натъпкан в костюм на Елвис пред феновете на Краля, защото се е идентифицирал не само с духа, но и с тялото на покойната звезда.

Най-лошото обаче е, че той е загубил семейството си – развел се е със съпругата си Алехандра и никак не е близък с дъщеря си, наречена, разбира се, Лиза Мари. Но тя претърпява катастрофа и обърква всички планове на Карлос, който сега трябва да се грижи за дъщеря си и да си припомни какво означава да си баща.

Чертите в характера на Карлос са внимателно обмислени и ярко изразени, но в нито един момент той не изглежда абсурдно или глупаво. Музикалният талант на МакИнърни придава на Карлос достойнство и макар понякога да напомня на Глен Кембъл, той звучи като Елвис и със сигурност умее да пее. В този смисъл Карлос съвсем не е жертва на самозаблудата си, а по-скоро е човек, чийто талант така и не е бил развит в правилната посока. Това само по себе си говори много за днешната култура и развлекателната индустрия, разчитаща на клонинги, отбелязва Джон Андерсън в сп. "Върайъти".

Армандо Бо е роден в Буенос Айрес през 1978. Работи в кино- и рекламната индустрия от 17-годишен. Той е трето поколение кинодеец. Следва киноспециалности в няколко утвърдени учебни заведения в Ню Йорк и изучава история на изкуството в Музея на изящните изкуства в Буенос Айрес. Заедно с Патрисио Алварес през 2005 създава Rebolucion, която бързо се превръща в една от водещите продуцентски компании в Южна Америка, а той – в един от най-търсените режисьори на реклами, за които печели над 50 международни награди. През 2009 заедно с Алехандро Гонзалес Иняриту и Николас Джакобоне става съавтор на сценария на "Бютифул", който получава номинация за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

"Последният Елвис" (El ultimo Elvis) (2012) е първата самостоятелна творба на режисьора.

На 17-то издание на международния София Филм Фест бяха връчени следните награди на София на Столичната община за цялостен принос към световното кино:

Ицхак Финци, актьор (България)
Коста-Гаврас, режисьор (Франция)
Паоло и Виторио Тавиани, режисьори (Италия)
Йос Стерлинг, режисьор (Холандия)

Всичко за отличените филми - на:

www.siff.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички