Блус емоции с американката Шери Уилямс на Банско Джаз Фест 2013


Блус емоции с американката Шери Уилямс на Банско Джаз Фест 2013

4157

Безспорен акцент в афиша на тазгодишното издание на Банско Джаз Фест е изявата на Шери Уилямс (Sharrie Williams) и нейният бенд.

Както MySound.bg вече огласи, събитието ще се проведе между 8 и 15 август, а сред участниците в джазовия празник са Урош Перич, Ив Мендес, Боби Каракасес, Ана Моура и Хюбърт Тъбс (Hubert Tubbs), вокалист на Tower Of Power.

Фестивалът, постепенно превърнал се в едно от най-значимите събития в сферата на джаза, за пореден път ще покаже, че в България могат да се случват събития от международна височина. Доказателство за това е и присъствието на Шери Уилямс в неговия афиш.

Американската вокалистка (на снимката) ще се представи в първия ден от фиестата - 8 август. Тя ще пее след откриването на Урош Перич.

Преживяла тежко детство, блусът се превръща в нейния живот и тя обикаля целия свят и всички международни фестивали, за да сподели своята песен и да разчуства публиката с уникалния си диапазон. Повлияна от звездите Били Холидей и Ета Джеймс, Шери достига до върхове в кариерата си, записвайки съвместни проекти с Дизи Гилепси, Коко Тейлър, Бети Лавет и други. А през 2012 печели и наградата за албум на годината ("Out Of The Dark"), присъждана от престижната "Академия за джаз" в Париж.

Втората вечер, публиката ще се запознае с италианския джаз  от последните 80 години, който ще бъде представен от джаз квартета Фабио Лепоре. Вдъхвайки нов живот на класическите италиански композиции, през 2012 музикантите за първи път влизат в звукозаписно студио. В репертоара им е включена и песента "Brava", записана през 60-те години на миналия век от италианската звезда Мина.

С италианска музика изкушават и Рей Джелато и Гигантите, които ще излязат в последната вечер от фестивала.  Пиесите с дъх на паста, червено вино и много любов, интерпретирани от гостите вече 20 години, запалват искри на сцените по целия свят и никой, който има поне малко италианска страст в сърцето си, не остава раванодушен. Особено когато изпълненията са взети от "Изгубената италианска книга на песните", изпълнявани от артисти като Паоло Конте, Фред Бускалионе и Ренато Каразоне. Това е една италианска вечер, която не бива да пропускате....

Тази година ще има  и много музика, вдъхновена от циганската традиция. Гаджо Джио пристигат от Гърция с уникалния си стил, вдъхновение за който черпят от незаменимия си идол Джанго Райнхард. Те вдъхнат истински живот на небезизвестната циганска музикална традиция "мануш", както и на по-старите гръцки песни.

С джипси джаз ще ни забавляват и британците ТиДжи Кълектив. Освен влиянието на Джанго, при тях се усеща и това на Пако де Лусия, както и прекрасна смесица от фламенко с по-модерно звучене. Обиколили цяла Европа, през пролетта на 2012 музикантите издават албума “Release The Penguins” ("Освободете пингвините"), който веднага придобива популярност и бива  представен на живо по BBSCI, Jazz FM и BBC Radio.

Тази година организаторите на Банско Джаз Фест отново са подготвили много изненади.

Както винаги, фиестата ще продължава и след края на изпълненията на официалната сцена и нощите ще поддържат духа на най-запалените джаз маниаци с джем сешъни.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички