Проф.Венков бенд и Съни откриват Банско Джаз Фест


Проф.Венков бенд и Съни откриват Банско Джаз Фест

4182

Специалната фестивална формация на професор Симеон Венков и певицата Съни ще открият 16-ото издание на Банско Джаз Фест (Bansko Jazz Fest).

Както MySound.bg вече огласи, по традиция събитието ще стартира на 8 август, а другите концерти в първата фестивална вечер ще са на Урош Перич-Пери (Словения), Шери Уилямс & бенд (САЩ), квартета Вояджърс (Австрия) на Микаела Рабич и Роберт Павлик.

Единствените българи с рецитал на тазгодишното откриване обаче ще са именно проф.Венков бенд & Съни, които ще представят уникален проект – смесица от авторски джаз обработки и интерпретации на български фолклорни песни и хорá, латино, бразилски, суинг, джаз и дикси стандарти.

Специалната изненада в репертоара ще бъдат нови български боса-нова композиции от Тончо Русев, Александър Бръзицов, Емил Георгиев и други, които за първи път ще звучат на сцената на фестивала.

Феноменалният глас на младата певица Съни ще чуем и в авторските ѝ парчета, написани специално за Банско Джаз Фест – "Deseo" и "No temas al amor".

Участието на Симеон Венков (на снимката) на фестивала е първият концерт на професор от Националната музикална академия, който ще свири в компанията на свои възпитаници, изявявали се многократно на същата сцена. Заседно с него и Съни на сцената ще чуем Димитър Шанов – контрабас и бас китара, Стоян Янкулов- барабани, Михаил Йосифов – тромпет и Атанас Хаджиев - тенор саксофон, кларнет и вокали.

Веднага след Банско Джаз Фест, формацията заминава за град Ниш, където на престижния Nisville Jazz Festival ще представи съвместен проект със световноизвестния кубински тромпетист и певец Боби Каркасес.

Междувременно стана ясно, че две ателиета,предназначени за студенти, професионални музиканти, както и за ръководители на големи и малки джаз формации,ще се проведат в рамките на Банско Джаз Фест.

Първото ателие ще бъде водено от членовете на джаз бенда на колеж "Елмхърст" от Чикаго и диригентите Марк Колби и Дъг Бийч. Уроците започват в читалище "Никола Вапцаров"в 10.00 ч. на 12 август. Те ще разгледат основите на импровизацията и репетиционни стратегии за малък и голям джазов ансамбъл. На 13 август се очаква ателието, ръководено от музикантите от американското Блекаут трио. Темата, по която ще се работи с участниците в майсторския клас, са особеностите при изпълнението на музиката на Ню Орлийнс, джаз и фънк. На барабаните е българката Бояна Траянова, една от малкото жени перкусионисти в САЩ.

Организаторите на Банско Джаз Фест осигуряват храна и нощувка на преференциални цени за участниците в ателиетата.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички