Фадо с Ана Моура в подножието на Пирин


Фадо с Ана Моура в подножието на Пирин

3855

Банско Джаз Фест 2013 е в разгара си и като за начало на новата седмица, прекрасен начин да компенсираш горещите августовски дни с прохладни музикални вечери.

А да започнем с бигбенд се оказа повече от добро попадение. Джаз формацията на колежа “Елмхърст” излезе на сцената в 17.15 и ни подари един час музикална свежест. Диригентът Дъг Бийч поведе младите музиканти все с първокласни композиции: "Take The A Train" (Billy Strayhorn), "Rhythm-a-Ning"" на Телониъс Мънк и "Love For Sale” на Коул Портър.

Гост на бенда беше Марк Колби. Саксофонистът изпълни няколко невероятни сола, като отвреме навреме отстъпваше мястото си на някой от музикантите в бенда.

Втори по програма бяха Шмартон трио и Вероника Харча. Определено можем да кажем, че това беше едно различно изпълнение. Леко алтернативното звучене на проекта се допълваше по естествен начин с гласа на Вероника, който на моменти достигаше оперни честоти. Пианистът Мартон Шютьо често се присъединяваше към вокалистката. Чухме пиесите "So Many Lies", "Do You Know" и магичната "Bonnie Аnd Clyde".

Музикантите се изявиха и солово, разгръщайки импровизаторския си талант в "Small Bird” и "Dream". Изцяло спечелили сърцата на многобройната публика, гостите се оттеглиха от сцената малко преди 22:00 часа, когато започна трескавото приготовление за звездата на вечерта - Ана Моура (Ana Moura).

Португалката е една от най-известните фадищи. Участвала е в концерт на Ролинг Стоунс, печелила е множество награди, има и платинен албум. Това е първият концерт на певицата в Банско. Тя се представи в София през 2009.

Португалската звезда бе съпроведена до сцената на градкия площад "Никола Вапцаров" в Банско от дузина охранители. Щом застана под прожекторите, Ана заблестя подобно екзотично бижу и с божествен глас поде своите песни за любовта, за живота, за разбитите сърца.

В репертоара на изпълнителката - логично, бяха и няколко парчета от новия ѝ албум "Desfado", в който участие е взел самият Хърби Хенкок, но Ана ни зарадва и с някои от предешните си хитове.

Феновете бяха тотално потопени в леко меланхоличния, но изключително красив и наситен цвят на фадото и се разходиха из всяко кътче на душата си. Трудно се разделихме с Ана, но пък останахме с едно топло чувство в душата си с мирис на слънце и любов.

Очакванията за танци с немците Сайдстепс не се осъществиха напълно. Групата излезе около полунощ. Воклистът Ули Веерман, облечен в розова риза, шапка и очила, впечатли публиката с присъствието си и най-вече с уникалния си глас. Но още след първите парчета присъстващите видимоха намаляха и не защото музикантите не свиреха добре, а защото хората се бяха настроили за по-диначимно шоу, искаха да потанцуват. Стилът на групата обаче се оказа малко по-различен, по-интелектуален и с определено рок звучене, което явно не оправда нагласите. След първите няколко изпълнения обаче гостите започнаха с изненадите и определено успяха да приковат интереса на почитателите. Музикантите заложиха на вариации по "Strangers In The Night”, "Aqua De Beber” и "Turn On, Tune In”, а площадът живна.

Вечерта завърши на едно по-нетрадиционно място от "Бъндер пъб", а именно - в Base Сamp, където българите Trainstation спретнаха невероятен джем сешън,   предоставяйки добрa алтернатива за меломаните, които искаха да удължат фестивалния ден.

Формацията определено спечели и нови фенове, особено след уникалните аранжименти на "All Оf Мe" и "Sway".
Снимки - в секцията "Галерия".
                

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички