Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Юбилейният концерт на Сашо Петров изправи зала България на крака


Юбилейният концерт на Сашо Петров изправи зала България на крака

7446

Един от най-големите поети на българската поп и рок музика – Александър Петров, отбеляза с напълно разпродаден концерт своя 60-годишен юбилей.

Както MySound.bg своевременно огласи, събитието се състоя в столичната зала "България" на 30 октомври. Надсловът на вечерта беше "Бъди какъвто си" – в случая не само цитат от една от най-емблематичните песни по текст на Сашо Петров (в оригинал записана от Тангра), а и точни думи, отразяващи пътя на голeмия творец.

D2, Фактор и Диана Експрес (в оригинални състави), Сигнал, Дани Ганчев (Тангра), Стенли, Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Георги Христов, Веселин Маринов, Тони Чембъра (Монолит), Боби Косатката (Der Hunds), Краси Гюлмезов и приятели, сред които и композиторът Кристиян Бояджиев, излязоха на една сцена и взривиха емблематичната зала в чест на "Златното перо на рок-ен-рола".

Публиката пя и извика на бис групите и изпълнителите, които представиха вечните хитове по текстове на Сашо Петров. От хилядите стихове, превърнали се в песни, репертоарът бе селектиран лично от него и Митко Кърнев, музикален директор на концерта. Артистите, от своя страна, засвидетелстваха от сцената уважението и благодарността си към текстописеца.

Вечерта стартира с "Черно-бяла снимка" – класика от най-революционния албум на втория Тангра 2. Тя бе представена от D2 в партньорство с Дани Ганчев – идеолог, цвят и пиано на една от най-модерните българска формации през 80-те. Кратките паузи между различните артисти бяха запълнени от интересните истории около песните, сладкодумно разказани от водещия Тома Спространов.

Специално за събитието се събра и група Фактор, коята зарадва присъстващите с "Главната улица", "Самотният", "До последен дъх" и, разбира се, онзи вечен хит, в който се пее : "бяхме момчета 16-годишни", и носи заглавието "Приятели". Цялата публика пееше, а с уникалната акустика на зала "България" звучеше като спиращ дъха хор!

В светлината на прожекторите излязоха и Митко Щерев, и Илия Ангелов, които представиха "Пиано за сам" и "Заговор в Ла мажор", знакови за репертоара на Диана Експрес. Маргарита Хранова заложи на "Оставаме", песента с разтърсващ текст от популярния български филм "Оркестър без име". В следващите минути сцената беше превзета от Веселин Маринов, който изпя "Вчера", парче от негов албум, както и кавърверсия на "Любовта, без която не можем" – в оригинал записана през 80-те от Тангра с незабравимия Чочо Владовски.

Типично естраден привкус на вечерта придадоха Нели Рангелова с "Една сълза" и Георги Христов, с когото в дует представиха "Една любов" и "Кристален свят". Последва още една песен с изключително силен текст – "Близо до мен",  която добре познаваме от изпълнението на големия Вили Кавалджиев, в това шоу изключително убедително заместен от големия глас на Тони Чембъра, вокалист на Монолит.

Своята голяма благодарност за дългогодишното сътрудничество и истинско приятелство показаха рокаджиите от Сигнал, които дойдоха на концерта директно от летище София след дълго пътуване от Лос Анджелис. Те представиха две от най-силните си песни - "Съжалявам" и "В друго време, в друг свят", като уточниха, че едната е скъп и ценен подарък от Александър Петров за албума им "Цветя" от 1998.
 
Последва емоционалната кулминация на концерта! D2 взривиха залата с най-емблематичните песни от двата основни периода на група Тангра. Това събитие ги събра с колоритния и много талантлив музикант Дани Ганчев. Хорът на публиката не замлъкна до края и с цяло гърло пееше вълнуващите текстове на "Богатство" (онази композиция - за милата хазяйка с каничка кафе, убедително представена от вокалиста на D2 - Деян Каменов). Последва "Безсъние" – може би най-любимият текст на самия Александър Петров, познат от репертоара на Чочо Владовски, тук разтърсващо изпят от Боби Косатката от Der Hunds. При следващото изпълнение сълзи заблестяха в много очи, защото на сцената се качи Стенли за романтичната история "Жулиета" и рок химна "Оловният войник".
 
Цялата публика посрещна "Бъди какъвто си" на крака. Ню уейв стилистиката на парчето бе спазена, а всеки от присъстващите на сцената музиканти изпя по един куплет. Тук по план концертът трябваше да свърши, но публиката близо 15 минути нe пусна Александър Петров (в средата на снимката), музикантите от D2 и всички останали артисти да напуснат сцената и да сложат край на тази изумителна вечер, изпълнена с поезията на един магьосник на думите и неговите приятели.

Концертът беше заснет от БНТ.  Снимки на фотоаса Стоян Гребенаров - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички