Почина Марсел Селие


Почина Марсел Селие

5136

Марсел Селие (Marcel Cellier), откривателят на Мистерията на българските гласове (Le Mystère des Voix Bulgares), почина след кратко болeдуване в Шебр, Швейцария, на 13 декември.

Швейцарският етнолог, музикант и изследовател, изучавал българския фолклор, ни напусна на 88-годишна възраст, информираха френски и швейцарски медии.

Интересът му към местната култура започва през 1952, когато пристига за първи път в България. Като продуцент и издател на женския вокален ансамбъл той печели световна популярност на формацията в средата на 70-те, а през 1989 Мистерията на българските гласове е наградена е с "Грами". Селие е основател на звукозаписната компания Disques Cellier, в чийто каталог излизат проектите на Мистерията на българските гласове с френското име Le Mystère des Voix Bulgares, като преди тиражирането на първата плоча събира записи в продължение на 15 години.

Сайтът RTS го описва като популярен глас по швейцарското радио от 60-те до 90-те години заради предаването му за източноевропейска музика и напомня още едно негово фолклорно откритие – румънския флейтист Георге Замфир. В музикалните си изяви е свирил на орган.

"Съпругата му Катрин ми съобщи, че в последните си часове е поискал отново да слуша български певици", съобщи композиторът Георги Минчев за Vesti.bg, цитиран от БНР.

През 1952 като търговец на метали Марсел Селие пристигнал в България, където за първи път чул народни песни. Свързал се с ръководството на Българското Национално радио и купил няколко записа.

През 1960 Селие започва да води радиопредаване със записи на фолклорна музика по Западношвейцарското Westschweizer Radio. Катрин Селие нарича предаването "Мистерията на българските гласове", а съпругът й го води и под името "От Черно море до Балтика" в продължение на 25 години.

Селие създава своя продуцентска компания. В дискографията на лейбъла Cellier централно място заемат "Le Mystère des Voix Bulgares" (Vol. 1) (1975), "Le Mystère des Voix Bulgares" (Vol. 2) (1988) и "Le Mystère Des Voix Bulgares" (Vol. 3) (1989),  както и на музика от Албания.

През 1990 вторият албум печели най-голямата награда за записи "Грами".

Най-съществено участие в записите има тогавашният хор на Българската телевизия и радио, който по-късно приема името Мистерията на българските гласове. В проектите звучат хоровете на ансамблите Филип Кутев, Тракия, Пирин, Добруджа и Родопа. Сред композиторите са Красимир Кюркчийски, Филип Кутев, Николай Кауфман, Георги Минчев и Стефан Драгостинов.

В "Ритуал" - издаден в САЩ и номиниран за "Грами" през 1994 година, на поредицата "Мистерията на българските гласове" (1998) песните се изпълняват само от хора на БНТ. След успеха на тези дискове под името Мистерията на българските гласове по света изнася концерти единствено женският народен хор на Българската телевизия под диригентството на профeсор Дора Христова.

Негова е и заслугата за популяризирането на знаменитата песен "Притури се планината", изпълнена от покойната вече Стефка Съботинова. Тя бе сред люблимите му български певици, наред с Янка Рупкина и Надежда Хвойнева.

Марсел Селие беше в София за концерт по случай 50-годишнината Мистерията на българските гласове през 2002.

Погребението ще бъде в Швейцария в петък, 20 декември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички