На суинг манежа с The Smugglers Collective


На суинг манежа с The Smugglers Collective

15979

Имало едно време една обич.

От много, много години я имало, но решила да попътува и да намери своето място и из нови местенца. Всичко започнало нейде из Америка в първите десетилетия на миналия век. Представяте ли си колко време и пространства е прелетяла? И така, докато едва преди няколко години кацна с лекота и на българска територия.

Това е история за музика, танци и прекрасните емоции, които те носят... Или – как суинг ерата ни влюби в себе си и кого да държим отговорен за това.

Колкото и да ми се иска понякога не мога да прелитам през вековете по този начин, но пък имам щастието да съм част от едни чудесни моменти в настоящето.

Седя сега с пълна чаша чай до мен и си мисля над нещо. Думата "smuggler" - както и да я въртиш, все значи контрабандист. "Smugglers Сollective" пък навежда на мисълта за вещо в занаята дуо. Абсолютно валидно и за нашата история! Само че "стоката" е малко по-особена и наистина безценна. The Smugglers Collective е вече добре познато име из софийския (и не само) афиш за интересни събития. С много ентусиазъм, отдаденост и емоции тандемът създаде  миниобщество, което всъщност вече се разрасна и заформи едно огромно родословно дърво на това своеобразно семейство. Павката и Димитър (вляво на снимката) направиха така, че партитата им да са едни от най-очакваните и любими за тази отбрана публика. А понеже всяка музика, която кара душата ти да трепва, се нуждае от танцувален израз, тук е мястото да споменем и друго важно звено в тази приказка. Lindy Hop Bulgaria (http://www.lindyhop.bg) е едно от най-хубавите неща, които могат да ви "се случат".  Екип от преподаватели, носещи в себе си ритъма, готови да предадат нататък радостта от танците на всеки, който пожелае (или не знае, че иска, но веднъж пробва ли се, "води до пристрастяване", както те самите казват), общност от "заразени" с тази обич.

И тъй, мили ми смехурковци, годината е 2014, датата - 1 март, а мястото е цирков манеж. Тъй се усещаше и то съвсем умишлено. Темата на това Smugglers Swing Club парти бе Join The Circus, затова голямата зала на клуб "Микстейп 5" бе преобразена.

Клоуни, мимове, жонгльори, маймуна, тигър... всичките присъстваха! Чак да се зачуди човек защо във всеки клуб няма такива "елементи". Някак съвсем естествено бе наличието им сред цялостната атмосфера на постоянно-случващи-се-неща. Първо си казваш "леле, колко странно!", а после започва да ти става някак удобно дори и да искаш още цирков нюанс. Все още се чудя къде отиде кърпичката, която фокусникът накара да изчезне – дали в някой ръкав, или... кой знае. The Tattooed Lady и The Strongest man on Earth също не останаха зад кулисите и се включиха в главозамайващата веселба. Момчетата от Freerun Bulgaria изникваха сякаш от нищото и шашваха тълпата. B-boying и животозастрашаващи премятания. Май другите танцьори си имат сериозен съперник, даже клоунът и маймуната не можаха да блеснат с такива способности.

Дансингът шеметно се развъртaше от пъстри рокли и поли, букли (които момичетата от преобразителния будоар подаряваха), папийонки, тиранти, стотици усмивки... и танци, танци, танци! Много любим момент са ми кръгчетата, които се заформят за нещо тип танцови батъли или възможност за акробатики, без някой да бъде отнесен неволно. Аплодисменти, възторжени и екзалтирани викове – как да не ти е летежно-щастливо. От това по много имаше и в един кулминационен момент, когато след редовната световнопопулярна хореография Шим Шам в чест на Франки Манинг, "кръгчето" зае доста по-грандиозни размери. За няколко минути екипът на Lindy Hop Bulgaria превзе дансинга и спретна красив, динамичен и забавен  флашмоб с червени носове!

Към 1-2 часа през нощта започна електросуингът и това просто беше балонът, който пуквайки се, отключи импровизационните умения на всички. Настана... пълен цирк:) И отново ми се ще да мога да превъртам времето, че да се случи пак, и пак, и пак.

Следващата обявена дата, на която ще се срещнем отново с тази многоцветна и многостранна обич, е 26 април.

… До тогава – keep swingin’!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички