Теодосий Спасов с полски джазмени на София Джаз Пик 2014


Теодосий Спасов с полски джазмени на София Джаз Пик 2014

4149

Теодосий Спасов е българската звезда в мащабния концерт от феста Sofia Jazz Peak, организиран от агенция "Кантус Фирмус" и Полския институт в София, с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата на Р. България.

Уникалният етно джаз музикант ще участва в представянето на забележителния музикален проект World Orchestra - Grzech Piotrowski, чиято премиера у нас ще се състои в столичната зала "България" на 28 април.

Концертът събира на една сцена музиканти от Полша и България, които ще смесят древни традиции от различни култури и ще потърсят тяхното съвременно звучене. Тази програма ще накара слушателите да пътуват от корените на музиката до звука на бъдещето, убедени са организаторите. Заедно с Гжех Пьотровски, който е саксофонист и диригент, в проекта "Световен оркестър" участват още поляците Марчин Вашилевски (пиано), Себастиан Випих (бас), Роберт Лути (ударни) и Atom String Quartet. От българска страна заедно с Теодосий Спасов ще се изяви женският хор Български гласове - Ангелите с диригент Георги Петков и струнният  квартет от Оркестъра на Класик FM радио. Изявата е част от "Европейския музикален фестивал" в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

"Гжех събра този проект специално за изявата си в София. В оригиналния си вид формацията, която е доста по-многолюдна, представя солисти от Скандинавия, Молдова и няколко други държави", поясня Спасов. Няколко негови авторски композиции също се прозвучат на събитието, организирано и в чест на 65-ата годишнина на Полския институт в София.

Пьотровски е голям почитател на Теодосий Спасов. Той се възхищава от него още от 1997, когато на фестивала "Джаз на Одер" младият Гжех печели награда, а в основната програма на фестивала участва българският кавалджия, вече признат авторитет. Срещат се отново през 2000, когато групата на Гжех - Алхимик, свири в зала 1 на НДК, подгрявайки появата на великия китарист Ал Ди Меола. След това Теодосий предприема турне в Полша, а през 2012 проектът World Orchestra - Grzech Piotrowski, с участието на Теодосий, гостува с голям успех във Варна на Европейския музикален фестивал.

Гжех Пьотровски е един от най-талантливите и самобитни полски джаз изпълнители. Неговата музика съчетава елементи на джаз, етно, уърлд, нов импресионизъм, фолклор. Тя създава уникална звукова картина, която стига до корените на музиката, прастарата импровизация от времената, когато музиката не е била записвана с ноти. "Проектът на Гжех е уникален по своето съдържание", споделя Тео. "Това е наистина съвременен поглед в световната музика. Такъв род проекти се реализират трудно и за софийската публика ще бъде уникална възможност  да чуе тази програма", казва още Първият кавал на планетата.
 
Билети за концерта могат да бъдат закупени от касата на "Кантус Фирмус" във фоайето на зала "България" и на www.ticketsbg.com

Фигурата на Пьотровски трудно може да бъде поставена в някакви определени рамки. Той е едновременно саксофонист, композитор, музикален продуцент, аранжор, издател (Alchemic Records) и собственик на джаз клуб. Носител на множество престижни награди  (една от тях е  голямата награда от фестивала Jazz Hoeilaart през 1998). Гжех е артист, който намира баланса между джаз, етно, уърлд, нов импресионизъм и филмова музика. Неговата артистичност и общителност завладяват публиката и му помагат да намери пряк път към сърцата на слушателите. Характерно за музиката му, че тя притежава енергия, лиричност, носталгия, метафоричност и медитативност. В същото време в нея има и много хумор и контрасти. Артистът подчертава, че тя е дълбоко вкоренена в полската традиция, във фолклора на Изтока и Балканските народи, а също и в класическата музика.

Гжех Пьотровски си сътрудничи с музикантите Ейвинд Аарсет, Рут Вилхелмине Майер, Терйе Исунгсет, Арилд Андерсен, Йон Кристенсен, Йорн Симен Оверли, Тедосий Спасов, Български гласове Ангелите, Сергей Старостин, Таиса Краснопевцева, Ларс Андреас Хауг, Еспен Лайте Скарпенгланд, Мохамад Реза Мортазави, Танер Акиол и много други.
 
Заедно с Роберт Лути и Марчин Муравски, през 1997 Гжех създава групата Алхимик, която бързо става истинско откритие на полската джаз сцена. Тяхната обща работа води до концерти в цяла Европа и многобройни награди, получени на джаз фестивали в Полша ("Джаз на Одер", Jazz Juniors, Краков, "Поморска джаз есен"), както и много престижния приз от феста в Белгия Jazz Hoeilaart.

Групата издава три албума: "Acoustic Jazz Sextet" (1998), "Sfera szeptow" (2001) и "Dracula In Bucharest" (2004).

През 2000 се ражда още една изключително оригинална формация. Тя се нарича Oxen и изпълнява M-Basic музика, издавайки първия си албум "Nexo" през 2002. През 2007 формацията нараства до мащаба на биг бенд и приема името Big Oxen Band.

Други музикални стъпки, предприети от Гжех Пьотровски, са соловите му албуми: "Sin" (2005) и "Emotronica" (2009), които получават много добри отзиви и доказват, че музикантът следва своя собствен път, който го прави уникален сред другите изпълнители. През 2007 артистът печели голямата награда на фестивала Two Theatres ("Два театъра") в Сопот за оригиналната музика към театралната пиеса на Йозеф Шкворецки "Бас саксофон". Тази статуетка увенчава дългогодишната съвместна работа на Пьотровски с полския радиотеатър.

Женският хор Български гласове Ангелите е сред най-популярните български хорове зад граница. Ансамбълът е изнесъл много концерти в някои от най-престижните концертни зали и катедрали по света. Диригент на състава е Георги Петков.

Български гласове – Ангелите са участвали в десетки международни проекти по покана на световноизвестни музиканти като Адриано Челентано, Боби Макферин, Фил Колинс, Еди Джобсън, Енрике Моренте и други.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички