Артери направиха ударно завръщане в Пловдив и София


Артери направиха ударно завръщане в Пловдив и София

5967

"Артери се завръщат на българска сцена!" - с такъв възглас посрещнахме преди месец новината, че родните музиканти, подвизаващи се от няколко години в Холандия, ще свирят отново в страната си.

След 3-годишна пауза, завръщането си го биваше. С два концерта - един в Пловдив и един в София, както си му е редът.

Варна се оказа твърде далеч, за да бъде вместена в петте дни, в които групата остава в България в пълния си състав.

И така, с една забивка в "Пъзела" в Пловдив и с хедлайнър включване насред "Credit To The Nation 6", Артери напомниха за себе си и опровергаха впечатлението, че по чужбинско забравят да свирят.

И така, по същество. За първото участие на 17 май подгряващи състави бяха нашумелите напоследък Колапсо и винаги актуалните Кроуфиш.

В жегата между тепетата, в мазето между баровете, там - на малката сцена, и двете банди наистина успяха да подгреят шейсетината души, които бяха отделили по 8 лева от джобните, за да ги гледат.

Доволно се поизпотихме още към ударния край на стегнатото включване на Кроуфиш, без да подозираме, че само след минути ще получим не само незабравим концерт, но и сауна като бонус.

Янчо, Мената, Хуби и Чико - Артери, в пълния им блясък и със супер заряд за родната публика, която е "най-яката публика, човече"... или поне така казаха всички, преди да сложат инструментите през рамо и да свалят тениските след неподозиран прилив от енергия.

Тясната сцена побра някак тези юнаци, които, позабравили какво е хората да реват текстовете ти наизуст, не спряха да се усмихват и да редят рифовете в пъти по-шумно отколкото на запис.

"Благодарим ви, олааа!", нареждаше парче след парче харизматичния Янчо - Бръснаря, с голямото сърце и шумното бузуки под игривите пръсти.

"Take It From Me", "Electricity", "Control" - безспорните хитове, но и нещичко "за тези, които обичат и помнят старата Артерия" - ей така, без много усилия и с вдъхновяващи лирики за подправка.

"Аз съм прасе", реве някой от задните редове от десет минути и ето ти повод да я забием неочаквано от сцената! Защо не - като на плажа в Поморие, всяко лято, лек...

Сърфиращи също се намериха, но не из глобалната мрежа, а върху ръцете на рехавата, но величествена пловдивска публика, която се раздаде не по-малко от групите, които успя да види в уникалния лайв организиран от "Строежа" и още един куп ентусиасти.

Две парчета на бис и няма сухо място по телата ни, а и в "Пъзела".

Който имаше сили за Джая Дъ Кет в съседство - отиде, включително и холандците с български паспорти. Защото са пичове и знаят как да се веселят.

Ние поехме към София, където на 18 май се случи следващата случка...

Поредното шоу от поредицата "Credit To The Nation" и излизането на новата тройна компилация, съпътсваща събитието, отново събра шайка веселяци.

Ла Мучедумбре, Кроуфиш, Тий Брейк, Уикеда, Джая Дъ Кет, Артери - по реда им на излизане и по нивото на адреналина и покачване на умората.

Тарапаната започна малко след 19 часа и завърши половин час след 1 на 19 май.

Супер надъхващо, ангажиращо всички сетива, пълно с приятели от близо и далеч, енергийна напитка за отскок!

Около 400 души станаха свидетели на чудесна, почти семейна, атмосфера.

Между наздравиците се порадвахме на родните Ла Мучедумбре. Чудесно ска(чащо) начало на вечерта.

Радост сред вярната агитка и бърза смяна на инструментите и настроението.

Отново Кроуфиш - перфектни, както и предния ден. Да, знаят как се прави...

После гости от Сърбия. Тий Брейк - чудесна, нажежена музика, с раздаване и чувство!

Свеж полъх от терасата на парти център "4-ти км", вътре-вън и Уикеда.

Ето тук вече стана наистина тежко. Без значение какви гадости им се струпват на главите на тези момчета, те винаги са пълни с живот и с желание да размазват от кеф хората, дошли да ги видят.

И, познайте какво - винаги успяват! И тук безкомпромисни и с нова песен, посветена на случката с изчезналия бус и цялата апаратура...

И "Мариана" от десети микрорайон, че и Панталей покрай нея. Както ние много добре си ги знаем!

От тук нататък вече стана сложно за описване.

Джая Дъ Кет, стари и добри приятели на Артери, от Холандия и те, се раздадоха по примера на предишните състави, слезли преди минути от сцената.

Пуснаха чара си, дългите расти на вокалиста, пънк рока и брас елементите - подобаващо, като за ска(чане)!

Минутите на тяхното изпълнение изтекоха по-бързо от очакваното и, без излишни размотавания, познатата артериална четоврка се събра за втория си лайв тази година в любимата България.

Сет, без особени различия от избрания в Пловдив, но с лек превес за актуалния албум - "Art Of Bleeding" (2006).

Дойде, мина и отмина 12 часа без да разберем, но и без мнозина да си дадат сметка, че е нормално по това време публиката да стане двойно по-рехава и няколко пъти по-изморена.

Е, не потопихме в потта си цялото помещение, но го поизметохме без срам.

Малки бири и Артери да свири - "обичам да пуша, да пия и да ям"... кеф!

Със зашеметения Янчо от сцената и Шута в добавка за няколко силни вокални включвания и това чудо свърши. Късничко, но много доволно.

Артери се завърнаха на тази прословута българска сцена с много хъс и с ентусиазма на новаци.

Едва ли скоро ще ги видим отново тук. Не и по-рано от догодина, когато стават на 20 и за когато са запланувани много интересни неща.

За тях и за всичко интересно и актуално около групата четете в секция "Интервюта".

Изпратихме ги на афтърпарти в "Строежа", а ние пеш към дома.

Ей така, за да се избистрят най-после впечатленията от двудневния маратон и за да повярваме, че всичко това наистина се е случило.

Още от Метъл


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички