Изгубихме и Ектор Зазу!


Изгубихме и Ектор Зазу!

6277

Ектор Зазу (Hector Zazou) e починал във френска болница тази сутрин.

Именитият композитор и продуцент бе на 60. Причината за смъртта е сериозно заболяване. Името на болестта не се споменава.

Заради влошенето му здравословно състояние той отложи няколко от изпълненията си през лятото.

Зазу бе легендарна фигура както в средите на електронния авангард и неокласицизма, така и за гилдията на музикантите, експериментиращи в областта на уърлд саунда.

Син на французин и испанка, Ектор се ражда в Алжир. Започва да експериментира музикално с кийборди и цигулка от малък.

През годините работи с всички възможни стилове - от традиционния френски шансон и класиката, през ембиънт и поп, до уърлд. И навсякъде - еднакво сполучливо.

Във фен клуба му са Бьорк, Питър Гейбриъл, Брайън Ино, Лори Андерсън, Джон Хейсъл, Риючи Сакамото, Калед, Лиза Жерар - сама, но и с проекта Дед Кен Денс, Джон Кейл, Сузи Сиукс, Ману Дибанго, Дейвид Силвиан, Сюзън Вега, Питър Бък, Джейн Бъркин, Бил Ласуел, Мед Професър, Ричард Хоровиц...


Сред най-звездните му проекти е "Sahara Blue" (1994), вдъхновен от френския символист Артур Рембо, и записан с ол-стар проекта Сахара Блу. Самият Жерар Депардийо бе между гостите в диска.

Последният албум на Зазу - "In The House Of Mirrors", е обявен за официален рилийз на 22 септември - за каталога на "Cram". Това е дългогодишният лейбъл на музиканта.

Френският Питър Гейбриъл бе сред акцентите на международния фестивал "София Джаз Пик" 2005.

"Какво ме кара да се занимавам с музика толкова години ли? Има много неща, които ме привличат – различни стилове, различни култури. Но това, което ме кара да тръгна от едно място към друго, е чувството, че все още се уча.Вдъхновението има много общо с техниката. Ако например искаш да напишеш стих, трябва да знаеш думите. Ако искаш да нарисуваш къща или пейзаж, трябва да знаеш как да използваш цветовете и формите. С музиката е същото – трябва да обогатиш речника си. След това идва и вдъхновението", довери Зазу у нас тогава.

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички