Трилок Гурту и Аня Лехнер в афиша на Джаз Плюс N 5!


Трилок Гурту и Аня Лехнер в афиша на Джаз Плюс N 5!

6028

Петото издание на фестивала "Джаз Плюс" ще се проведе в София между 24 май и 14 юни.

Както MySound.bg съобщи своевременно, Сузана Бака (Susana Baca) открива фиестата в столичната зала "България".В афиша на събитието са още изявени артисти от Перу, Франция, Германия, Гърция, Италия.

Освен перуанската вокалистка, влюбените в джаза ще имат възможността да видят и чуят френско-виетнамския китарист Нгуен Ли, табла виртуоза Трилок Гурту и триото на Аня Лехнер, Василис Цабропулос и У.Т.Ганди.

Както всяка година фестивалът се радва на подкрепата на Столична община.

Нгуен Ли ще се изяви на 12 юни отново в зала "България". Той пристига с квартет, като репертоара, с който ще се представи у нас, е в почит на Джими Хендрикс (Jimi Hendrix). Нгуен Ли е музикант с уникален подход към китарата. Той се вписва заедно с Фризел, Скофийлд, Стърн и Холдсуърт в оредицата джаз китаристи, наследници на Хендрикс.

Нгуен Ли е китарист с въздушен почерк и универсален език – фюжън, рок, традиционни музики. Първият му концерт в почит към Джими е през 1995 на фестивала в Щутгард. Репризите му се отличават с уникален подбор на заглавия – рядко някой се обръща към "South Saturn Delta" и "1983" – както и с разнообразието при интерпретациите им: изригващ фюжън в "Are You Experienced", наситен соул в "Up From The Skies", барокови сола в "If 6 Was 9" и уърлд-отваряне във "Voodoo Child".
 
Огромно е предизвикателството за китарист, посягащ към съкровищницата на Хендрикс. Ако Нгуен Ли успява по превъзходен начин, то е и защото проектът узрява достатъчно дълго време, за да привлече както феновете на Хендрикс, така и тези на Ли. Важното в случая е как той успява да преосмисли влиянието на покойния титан, да се отдалечи от него и да го покаже в съвременна светлина. Гостът носи в себе си музиката на Хендрикс до степен да успее да я насити и представи с нов дух и енергия.

Концертът на квартета на Нгуен Ли се осъществява с подкрепата на Френския институт в София.

Официален уебсайт: http://www.nguyen-le.com

Акцентът във фестивалната програма пада върху концерта на 13 юни в зала "България", когато е шоуто на виртуозния перкусионист Трилок Гурту (Trilok Gurtu) и неговия квинтет. Той е широко скроен музикант, който черпи от джаза, индийската класическа традиция, абстрактната импровизация и азиатския поп, той е омагьосващ виртуоз-перкусионист и истински шоумен.

Трилок Гурту е виртуозен изпълнител на табла и перкусионист от висока класа, който свири на уникален хибриден комплект барабани. Освен това е е и композитор, чиито музикални виждания водят до сътворяването на неповторим микс на традиционна индийска музика с джаз, рок, класически и елементи от други култури. Днес добре познат на джаз общността от съвместната му работа с Дон Чери, Джон Маклафлин, Джо Завинул, Пат Матини и Ян Гарбарек, Гурту придобива първоначална известност като член на групата Орегон.

Той има зад гърба си множество албуми и престижни международни отличия. През март предстои да се появи новия му проект, в който участват музикантите Карло Кантини – цигулка и клавишни, Фил Дръми на саксофон, флейта и диджериду, Роланд Кабесас на китара и басистът Йохан Берби. Именно с тази програма ще го видим и у нас.

"Ние създаваме мост между културите, не поставяме бариери. Нали светът има нужда от това", заявява Трилок Гурту.

Официален уебсайт: http://www.trilokgurtu.net/

"Джаз Плюс" 2009 ще завърши на 14 юни с в зала "България" с представянето на новия проект на германската челистка Аня Лехнер (Anja Lechner) и гръцкия пианист Василис Цабропулос, в който участва и италианският перкусионист У.Т.Ганди.

Албумът е своеобразно продължение на предходния им диск "Chants, Hymns, Dances", посветен на творчеството на Гюрджиев. Приет изключително радушно и от критиката, и от публиката, пиано-чело прочитът на музикалния свят на Гюрджиев, чиито пиеси отчасти вдъхновени от фолклора и отчасти почиващи на религиозни практики, са записани и съхранени в пиано транскрипцията на Томас де Хартман. Той бе представен с множество концертни изяви из цяла Европа.

Логично идва и продължението на музикалното пътешествие, като днешната стъпка в "Melos" е към задълбочаване на вътрешното разбирателство и хармония в изпълнението. Тук те отново се завръщат към пиесите на Гюрджиев, но преобладаващата част от композициите са на Василис Цабропулос. От своя страна той стъпва на основата на византийската литургична музика, за да създаде полихроматична мозайка.

Мелодиите на Цабропулос са развити смело от самоукия перкусионист У.Т.Ганди, музикант по натура, както го нарича Дино Салуци. Независимо че са класически музиканти, Аня и Василис поднасят свободно, без страх от потапяне в морето на импровизацията, своите експресивни изпълнения.

Официален уебсайт: http://www.tsabropoulos.gr/

Програмата на фестивала и информацията за гостуващите артисти са публикувани на адрес http://fest09.jazz-plus.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички