Румен Тосков и Блуба Лу музикални синоптици в новия филм Прогноза


Румен Тосков и Блуба Лу музикални синоптици в новия филм Прогноза

19235

Джазменът Румен Тосков (пиано) и групите Блуба Лу, Ирфан и Годсмак са в саундтрака към новия български филм - "Прогноза", на Зорница София ("Мила от Марс").

"Има и едно анголско парче", призна режисьорката в ефира на БНР.

"Моето участие не е джаз, а типични саундтракови пиеси, в които се изявявам сам, без група", поясни Румен Тосков за MySound.bg.

След дълга серия от успешни изяви с Хилда Казасян, Рупето продължава работата си с Васил Петров по следващия им съвместен проект. Текстовете към изпълненията са на Бен Крос.

"Трите парчета на Блуба Лу са "Hello", "Sun Оf Alkasyn" и "Free Мe" oт албума "World Melanholy" с вокала на Андрония Попова - Рони, запис със Симфоничния оркестър на БНР", съобщи Зорница София.

Блуба Лу ситуацията е ясна - аз се интересувам от всичко, което правят, те ми го дават да си го слушам, дори и в съвсем демо версии. И в какъвто и етап да съм от работата по някой филм - дали пиша сценарий или монтирам заснет вече филм, парчетата им сами си намират мястото в материала. Понякога Митко Паскалев, който явно е наясно с вкуса ми, направо ми се обажда и казва: "Пращам ти нещо, което знам, че ще ти хареса". Ето така се получава с тях", допълни режисьорката.

"За всички парчета на групата, които съм ползвала във филм (преди "Прогноза" и в "Мила от Марс") важи, че има нещо повече от това, което се чува и "влиза" на пръв поглед. Едни загадъчни, често минималистични парчета, са стъпили върху  неща, които (поне на мен) ми действат и на втори план. Или пък ми отварят някаква врата за някакви  други неща... метафорично казано", сподели още Зорница София.

"Понякога цели епизоди ги решавам и монтираме в ритъма на избраната музика. А не както обикновено се пише филмова музика по картина, след вече "заключен" монтаж. Такъв е случаят с "Free Мe". Това не е точно минималистично парче, особено в симфоничния му вариант. В него специално ми харесва вътрешната драматургия, разгръщането на темата, което използвам в един доста драматичен епизод във филма, когато главната героиня Маргарита се губи в открито море. Другото, заради което ми беше интересно да взема точно това изпълнение, е контрапунктът на ситуацията със загубването и гласа на Рони, която пее "освободи ме" - като същевременно и главната героиня, и главният герой, са се провалили в опита си да комуникират любовта помежду си. По принцип харесвам контрапунти, а и хумора и иронията в парчетата на Блуба Лу. Митко и Косьо съчетават успешно виталност с конструктивност, интелект със самоирония и често стигат до една лекота, характерна за големите", обобщи Зорница София.

В продукцията участват Теодора Духовникова, Део, Асен Блатечки, Юлиан Вергов, Стефан Щерев и хърватският актьор Крешимир Микич.

"Прогноза" е термин от лексиката на сърфистите, според която "отивам на прогноза" означава - тръгвам, без значение от това какво са предсказали метеоролозите.

Сценарият е роден в столичната сладкарница "Пчела". Съсценаристи са Андрей Кожухаров и Емил Златев. Наложило се те да измислят смешните диалози и да доизкусуряват новата сюжетна линия на Зорница само за две седмици.

Премиерата на "Прогноза" е в столичното кино "Арена: Запад", във вторник, 14 април. Лентата излиза официално на екран на 17 април.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички