Манифестът на Аларма Пънк Джаз Фест!


Манифестът на Аларма Пънк Джаз Фест!

6915

"Настана време! Насекомикс, Осил Амук, Гологан, Битов терор, Давид Проджект, Ехоо, Способ, Дъ Барбаронес, Дует Дворжак… Това са само някои от имената на групите, които ще можете да слушате на живо по програма „Христо Ботев” (92,9 FM) тази седмица от понеделник до петък от 21,30 в рамките на първото официално издание на "Аларма Пънк Джаз Фест", съобщиха организаторите на арт събитието.

То се открива днес с фотографска изложба на Ивайло Иванов и Илиян Ружин.

"Казваме официално, защото "Аларма Пънк Джаз" съществува под формата на месечни концерти по БНР вече половин година, но като същински петдневен фестивал рожденият му ден се пада днес. Инициативата, припомняме, тръгна миналата година на 31 октомври срещу 1 ноември със заглавие "Хорър Аларма на Вси светии срещу Деня на будителите" (с намека, че големите кафкиански институции са населени с премного чудовища, маскирани като будители, и с някои будители, маскирани като чудовища)… и така и продължиха нещата: като хорър-роман – късно в петък, на два пъти на 13-и, веднъж с пролетна снежна виелица, с много пънк, щипка джаз, боса нова експерименти, ембиънт, блус-рок, дарк уейв – и въобще с всичката онази "странна и прекрасна музика" (както я нарича Джон Лури), която за съжаление почти от десетилетие отсъства от българския ефир. Иде реч за живи концерти пред жива публика в Първо или Второ студио, които едновременно с това се предават в реално време на честотите на програма"Христо Ботев" и по Интернет на www.bnr.bg/HristoBotev", обясни главният идеен двигател Цветан Цветанов.

"Програмата, разбира се, има своите традиции в такъв тип събития (джаз концертите в Първо студио с водещ Венци Благоев, фестивалът за съвременна клавирна музика „Пианисимо” и пр.), но точно такова "животно" като „Аларма Пънк Джаз” досега не е имало. С него хванахме „по-чепатите” жанрове от съвременната българска алтернативна сцена и въобще тези млади за нашата страна явления, които поради тотална липса на независими звукозаписни компании (за разлика от ситуацията в някои бедни „неевропейски” страни непосредствено отвъд западната ни граница), на независими радиостанции, на независимо мислене, се губят някак си по трасето и биват класифицирани като „ъндърграунд” не защото са задължително такива по убеждения, а просто поради вездесъщите некомпетентност и тесногръдие на блюстителите на жанра „музикална журналистика” у нас", допълни още той.

"По българския държавен стандарт - няма какво да се лъжем, ъндърграунд е всичко, което няма допирни точки с Мария, Преслава, Графа, група Те, „Мюзик Айдъл”, Сигнал, Лили Иванова и негово кралско височество Васил Боянов… А това е не просто депресиращо, но и опасно, ако проектираме нещата двайсетина години напред в бъдещето… Когато по някоя независима словенска, турска, македонска, унгарска или немска радиостанция са ми задавали въпроса как е в България (имам предвид по отношение на алтернативната сцена), аз се червя и отговарям „Ами, ВИП…” (ама не като на фестивала "VIP In Music" в Загреб, където свирят хора като Сеун Кути, Ник Кейв, Кирил Джайковски и Серж Танкиян, а съвсем буквално – по нашенски, по текезесарски). Тук ВИП са не само страниците за култура и ефирните разграфявания, ВИП са и фестивалите, и световните ретро-знаменитости, които ни посещават, и всичко", каза Цветанов.


Точно затова, както казва Джон Зорн по повод на основаването на лейбъла си за съвременна авангардна музика „Цадик”, „ние трябваше да създадем и пространство за онези другите, невероятно интересни творци”, които ги има навсякъде около нас и които са набутани в ъндърграунда именно от същата просташка ВИП-култура, за която говоря. "Аларма Пънк Джаз" по програма „Христо Ботев” освен това не е просто музикален фестивал, а фестивал, който включва и други форми и жанрове в съвременното изкуство – поезия, видеоинсталации, „прожекции на филми по радиото”, фотография – защото нещата никога не са едноизмерими, за разлика от тези във ВИП-културата. "Аларма Пънк Джаз” е и политическо явление, което декларира себе си като идеен наследник на онзи уникален период в българската културна история (няма да говорим за течения, защото това не е манифест) – 20-е и 30-е години на миналия век – когато нашата литература, нашата музика, нашето изобразително изкуство са били в съзвучие със световните – и въпреки ширещия се фашизъм и комунистическата заплаха от изток – поне средствата за масова информация не са били толкова мощни, че да унищожат „тогавашния ъндърграунд” (както се опитват да направят днес, игнорирайки го).
 
Иначе, както "MySound.bg" писа, фестивалът стана вече и международен с участието на легендата на френското независимото кино (и музикант по образование) Зигфрид Дебребан (на снимката - във Второ студио на БНР) през март. Сега – в същинското издание (на втория ден – утре, 28 април), ще се изяви още една френска банда. Тя е по– различна от триото на Зиг. Това са Виалка, които определят себе си като турбо-фолк „микро оркестър” (към което ние можем да добавим нойз рок, Запа, пънк-кабаре и т.н.)… За следващите издания – до края на годината и в началото на следващата – съществува негласна уговорка с някои култови балкански банди като Bernays Propaganda, Naked, White Noise In A White Room, Културно-Уметнички работници, както и със самия Джъстин Съливан от New Model Army (като завършат новия си албум, по който в момента работят доста усилено).

"Това не е размечтаване, а обещание: а дотогава – най-интересното от нашенската алтернативна сцена, която през последните години е поне толкова силна, колкото по времето на Нова генерация и в първите години на поколението Бейбифейс Клан-Паникан Уайаскър- Уикеда, но поради времената, в които живеем, и уникалностите на родната ни медийно-културност, й се дава много по-малко гласност, отколкото на безсмислените всекидневни шумове и врясъци из ефира. Във фестивала ще се включат и колегите от "Радио София" (с предаването "Фалшименто" на Илиян Ружин определено сме от една кръвна група), така че в четвъртък на 30 април "Аларма Пънк Джаз" ще започне още в 19. 00 ч. – на 94,5 FM (и после ще премине на "Христо Ботев" – след 21.30, както си му е редът). А пък на главния фестивален ден – 1 май (всъщност 2 май в полунощ след новините) в предаването "Заедно след полунощ" закриващият концерт на феста (този на ембиънт-уейв-минимъл дуото Давид Проджект) ще може да бъде слушан и по регионалните радиостанции. Или както вика Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече".

"Това се отнася и до вас – заповядайте, вратите на Второ студио са отворени за всички, за които музиката не е просто фон и изкуството не е пълнеж за последните страници на вестниците!", прикани Цветанов.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички