Рок в операта: 40 години Златна пролет пуква в понеделник


Рок в операта: 40 години Златна пролет пуква в понеделник

6388

Най-старият конкурс у нас за нова българска поп и рок музика - "Златна пролет", организиран от БНР, отбелязва своя 40-годишен юбилей тази година. Основната идея на песенната надпревара е да стимулира създаването на нова музика, адекватна, конкурентна и кореспондираща със световните тенденции.

Галата е обявена като "Рок в операта". Тя ще се състои от 18.30 ч. в залата на Софийската опера на 8 юни.

Юбилейното издание на „Златна пролет” ще съдържа програма, която не само хвърля мост назад през годините, но и до този момент не е реализирана на българска сцена. Вечерта ще открие Младежката филхармония София на столичното музикалното училище „Любомир Пипков”, която ще изпълни оркестрации от най-популярните песни от конкурса в стил „бродуейски мюзикъл”.

Следва представянето и връчването на наградите на номинираните изпълнители 2009: Милена Славова, Йоан Николаев, Криста, Теди Кацарова и групите Майнд Трипс, Гологан, Фрий Уил Съсайъти (Free Will Society), Дърти Пърчис, УикедаOу Джей Бенд, Фючър Шок и D2.

Несъмнено изненадата и провокацията на вечерта ще бъде шоуто на група Акага в мащабен проект с Младежка филхармония София и активна мултимедийна програма.

Практически няма български музикант, който да не е станал част от „Златна пролет”.

На събитието се родиха песни като “Обичам те дотук“ (ФСБ), “Рок в минало време” (Щурците), “Кукла” (Атлас), "Светлината" (Валди Тотев), "Яворова пролет" (Светозар Русинов) и много други (всички победители можеш за чуеш в сайта на конкурса).

През последните години на сцената се изявиха най-популярните изпълнители и групи: Сигнал, Фактор, D2, Валди Тотев, Б.Т.Р., Остава, Васил Петров, Мастило, Графа, Любо, Гравити Ко., Васко Кръпката...

Дните преди конкурса се превръщат в средище за дебат между журналисти, продуценти и редактори от различни медии и издателства с основна тема – съвременната българска музика. Вече четири години една от номинираните групите на „Златна пролет” изнася в ГрьонингенХоландия, едночасов концерт на престижния европейски фестивал “Евросоник”. На холандска сцена вече се изявиха  Б.Т.Р., D2, Шангри-Ла и Гравити Ко.

През януари 2009 стартира кампанията по подготовката и реализацията на 40-о издание „Златна пролет” 2009, която ще приключи в края на юли. След 10 юни всички номинирави песни и творчески колективи ще бъдат представени в предавания по програма „Хоризонт”.

Конкурсът съществува от 1970. Класирането се е определяло чрез писма на слушатели и телефонни обаждания, в последните години - и чрез Интернет. Гласовете се събират с тези на професионално жури. Парчетата не бива да са издавани на аудио или видеоносител и да са излъчвани, сочи регламентът.

Юбилейният концерт ще бъде излъчен по БНТ 1 и сателитния канал БНТ-Сат и директно по програма „Хоризонт” на БНР.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички