Още плюсове в афиша на фестивала Джаз Плюс N 5


Още плюсове в афиша на фестивала Джаз Плюс N 5

5209

Джазът ще се срещне с рока, индийската традиция и класическата музика с гостите на петото издание на фестивала "Джаз Плюс" в столичната зала "България".

Нгуен Ли, Трилок Гурту и Василис Цабропулос/Аня Лехнер/У.Т. Ганди ще имат среща с родните ценители на изисканата музика в рамките на три поредни дни тази седмица.

На 12 юни излиза китаристът Нгуен Ли, който ще представи със своята група (Линли Март, Франсис Ласус и певицата Кати Реноар) собствен прочит на музиката на Джими Хендрикс.
 
Предизвикателство е да се посегне към съкровищницата на музикант като  Хендрикс и съвсем не е за учудване знаменития резултат, постигнат от Нгуен Ли –  преосмислена, дистанцирана от времето и невероятно оригинална интерпретация. Но той винаги е живял с музиката на Джими, дори по негови думи - преди да я е чул, я е носил у себе си. Затова и срещата с Нгуен Ли е преживяване, което се случва наистина рядко и се очаква като събитие от всеки, който се е докоснал до работата на този музикант. Удоволстние е да се почувства хъса, с който работи Нгуен, да се види начина, по който свири, да се усети как вечната музика живее своя по новому.
 
Нгуен Ли пристига в деня на концерта с редовен полет от Париж, но ще остане в София, за да усети атмосферата на града ни и да присъства на изявата на виртуозния перкусионист Трилок Гурту.
 
Неговият концерт е на 13 юни от 19.30 ч, като на сцената на зала “България” с квинтет ще представи новия си проект "Massical".

Гурту е музикант, който винаги е вървял по своя път, артист, който не се бои от предизвикателството, човек, който живее в музиката и заради нея. На сцена той е невероятен, едва се забелязва зад множеството перкусионни инструменти. Но като засвири, придобива “гигантски” размер чрез силита на своята музика.

Работил е с Дон Чери, Джон Маклафлин, Ян Гарбарек, Уму Сангаре, Анджелик Киджо и Омара Портуондо - та до Теодисий Спасов. Всеки един от изброените музиканти се възхищава на енергията и неспирното вдъхновение на Трилок Гурту - уникален перкусионист с изключително сценично присъствие.

Ще му се насладят на живо у нас и Василис Цабропулос и Умберто Тромбета Ганди, които закриват фестивала на следващия ден.

Последният концерт в афиша на фиестата е 19.30 ч. на 14 юни. Той ще срещне публиката с Източната армено-византийска традиция, представена от гръцкия пианист Василис Цабропулос. Проектът "Melos", издаден от култовия лейбъл "ECM", ще бъде изпълнен от челистката Аня Лехнер (познаваме я от изявата й преди 3 години в дует с Дино Салуци у нас), пианиста Василис Цабропулос и перкусиониста У.Т. Ганди. Независимо че са класически музиканти, Аня и Василис поднасят свободно, без страх от потапяне в морето на импровизацията, своите силно експресивни изпълнения.

Подробна информация за артистите - на сайта на фестивала – http://fest09.jazz-plus.com

Юбилейното му издание започна с вълшебния концерт на афро-перуанската певица Сузана Бака на 24 май, която имаше рожден ден тогава и създаде празнично настроение за всеки един от присъстващите в зала “България”.

Билети за концертите се предлагат от www.ticketplus.bg и на касата на зала “България”.

Фестивален билет с отстъпка - в "Дюкян Меломан".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички