Трилок Гурту в София, или за играта на табла


Трилок Гурту в София, или за играта на табла

5560

Еднаква радост струеше от сцената и от седалките по време на концерта на индийския перкусионист Трилок Гурту (Trilok Gurtu) и неговата група от не по-малко забележителни музиканти в столичната зала "България" снощи. Изявата бе в афиша на петото издание на фестивала "Джаз Плюс".

Очевидно за Карло Кантини (цигулка, клавишни) Роланд Кабесас (електрическа китара), Фил Дръми (саксофони, флейта, арменски дудук, диджериду, хармоника) и Йохан Берби - бас, както и за самия ас на таблата - Трилок Гурту, свиренето беше колкото игра (както си е на повечето европейски езици), толкова и общуване: между музикантите, с публиката, а като се замислим за силата на изживяването, сигурно и с "нещо там горе".

Макар от сцената почти постоянно да се чуваше смях, а самият Трилок да не спираше да разговаря с почитателите си с усмивка, широка колкото главния вход на самата зала, всички бяха наясно, че музиката на петимата по-скоро попада в графата на свещенодействията.

Звукът на таблата, барабан с почти човешки глас, и пеенето на ударните със сола, подводните вибрации на гонгове и звънчета, натопени в кофа вода, смелите пориви на цигулката и басовите настъпления на Йохан Берби и диджеридуто на Фил Дръми, пътешествията на китарата и виковете на саксофоните, всичко това, връщащо се по няколко пъти с помощта на малко, но уместна електроника, изстреляха публиката от помещението толкова далеч, че към края на концерта никой не знаеше как да се върне в реалността (пък и не искаше), а двайсетминутният бис ни се стори крайно недостатъчен.
 
За всеобща радост, под прожекторите формацията изглеждаше точно толкова заредена, колкото почитателите си, участващи активно с пеене и пляскане в последните парчета.

Колкото до неочакваните паузи по технически причини (защото един толкова нестандартен сет от барабани се озвучава доста трудно), те бяха  по-скоро късмет за публиката - именно в тях Трилок разговаря с нас непринудено и на смях, като че ли не богът на таблата, а просто един доброжелателен и усмихнат чичо в червена риза, е слязъл инкогнито за малка разходка от музикалния рай.

Трилок Гур(т)у.
 

Снимки от концерта на Трилок Гурту в София!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички