Книга на Ленърд Коен на литературния пазар у нас


Книга на Ленърд Коен на литературния пазар у нас

11914

Бардът Ленърд Коен (Leonard Cohen) отново е сред българските си фенове, но не като музикант, а като автор на книгата "Красиви неудачници".

Тя е в каталога на издателство "Парадокс".
 
Трудно е да се каже дали знаменитият канадец е по-известен и обичан като музикант или като писател. Зад гърба си той има над 17 албума със забележителни песни, оказали сериозно влияние върху популярната музика, но също и 12 книги с поезия и проза, отдавна осигурили му заслужено място в антологиите.

При Коен се размиват границите между музицирането с китара в ръка и това над белия лист. И двете са горчиво-сладки, слели в себе си неистова болка и неудържима обич, бавни и меланхолични, но изпепеляващо емоционални. Първият му сборник с поезия излиза през 1956, а музикалният му дебют - "Songs Of Leonard Cohen", вдъхновен от посещенията в легендарното нюйоркско студио на Анди Уорхол, се появява в самия край на 1967.

Между тези две ключови дати в своята биография Коен пише втория си роман “Красиви неудачници“. В него ставаме свидетели на странния любовен триъгълник между анонимния разказвач, изследовател на индианското племе а..., съпругата му Едит, един от последните представители на племето, и циничния им семеен приятел Ф. В красивия, понякога тъжен и на места груб и безпощаден разказ, всеки от героите е потънал в своята собствена самота, а светецът понякога е неразличим от затъналия в порок грешник. И все пак според Коен често и в загубата има красота, стига да губиш красиво и да бъдеш красив, докато си изгубен.

Коен атакува читателя с думи, образи, пиротехника и любов. Това е яростна, поетична, дълбоко лична и неустоима книга”, отбелязва",  отбелязва “Торонто Стар”.

“Човек излиза от нея наситен на ужасни и красиви гледки”, пише “Ню Йорк Таймс”.

“Четенето на “Красиви неудачници” е мощно и незабравимо преживяване”, смятат критиците на “Кингстън Уиг-Стандард”.

Ленърд Коен (р. 1934) е канадски поет, писател, певец и музикант от еврейски произход. През 1956 издава първата си книга, сборника със стихове “Да сравняваме митологии”. Следват “Цветя за Хитлер” (1964), “Райските паразити” (1966), “Книга на милосърдието” (1984) и др. Коен е автор на два романа: “Любимата игра” (1963) и “Красиви неудачници” (1966). Последната му книга е поетичната сбирка “Книга на копнежа” (2006). Като музикант е издал 12 албума с авторски песни, наред с различни компилации и концертни изпълнения.

Студийният албум “Dear Heather” го върна в светлината на прожекторите през 2004. Последният му проект е "Live In London" (2009). През 2008 Коен е удостоен с място в Залата на славата на рок-ен-рола в Кливлънд, САЩ.  

Красиви неудачници беше написана на открито, на една масичка сред скалите, тревите и маргаритките зад къщата ми на Хидра, остров в Егейско море. Живях там преди много години. Беше едно безпощадно горещо лято“, доверява авторът.

“Поезията е просто улика за живота. Ако животът ти гори добре, поезията е само пепелта. Насън научаваме истината, че всички добри дела се извършват лишени от ласка. Молитвата е превод. Човек превежда себе си в дете, молещо за всичко, което съществува, на език, който едва е овладяло”, допълва той.

“Нека съдиите тайно са огорчени от правдата: присъдите им ще са по-прозорливи. Нека генералите тайно са огорчени от триумфа: убиването ще се превърне в позор. Нека свещениците тайно са огорчени от вярата: състраданието им ще е искрено”, смята Коен.

“Как да се държи един мъж или една жена посред този свят, където всеки се е вкопчил в своята си отломка? Как да се поздравяват хората, разминаващи се насред потопа?”, разcъждава той.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички