Фадото в мъжки род! Камане ще пее за първи път у нас


Фадото в мъжки род! Камане ще пее за първи път у нас

5663

Камане (Camane)  - водещият съвременен мъжки фадо изпълнител, ще зарадва българските почитатели на стила с концерт в столичната зала "България".

Събитието е от 19.30 на 4 декември, съобщиха от "Джаз Плюс".

Артистът е сред забележителните мъжки вокали във фадото въобще, с мек и топъл глас, с перфектен контрол и дълбочина на изпълнението. Това може би се дължи на факта, че диша въздух, пропит с фадо, от деня на своето рождение.
 
Заинтригуван от плочите с фадо на своите родители, малкият Камане започва да пее на ранна възраст и дебютира професионално още в юношеските си години. Младежът осъзнава важността на сценичната изява и затова името му често се срещата в афишите на големите фадо клубове в Лисабон

Преломен момент в неговата кариера бележи запознанството с един от забележителните поети и композитори на Португалия - Жозе Мария Бранко, известен с оригиналния си съвременен подход към традиционната музика. Двамата започват съвместното си сътрудничество и не след дълго Камане подписва договор с "ЕМI".

Първият му албум - "Uma Noite De Fados" (1994) е концертен запис от фадо клуб в Лисабон и чрез него светът чува за Камане.

Следват "Na Linha Da Vida", "Esta Coisa Da Alma", "Pelo Dia Dentro" – три албума, в които кристализира образът на Камане – артист с блестящо присъствие, който умее да привлече вниманието върху всяка изпята дума и да пресъздаде силата на поетичните слова и глас; който докосва дълбините на човешката душа. Не случайно концертите му в Португалия, Испания, Франция, Холандия и Белгия са радват на невероятен успех и са разпродадени седмици напред и затова точно тогава -  през 2003, се появяват на пазара една компилация с най-популярните изпълнения на артиста - "The Art of Camané - Prince Of Fado", и вторият му двоен лайв албум - "Como Sempre... Como Dantes". В него са представени изпълнения в голяма зала пред хилядна публика и в интимна обстановка в традиционен фадо клуб.
   
Последните му проекта добиват златен статус в Португалия. Камане решава да смени посоката и предлага интересна изненада - "Outras Canções" – изпълнение на популярни бразилски и португалски репертоар с оркестър, последвано през 2007 от втора част с песни на Жак Брел, Франк Синатра и Жобим.

Първия си видео запис Камане издава през 2006 - “Ao Vivo No S. Luiz", през 2008 излиза албумът “Sempre Dе Mim”, добил златен статус и приет навсякъде по света като най-добрата му творба с 10 традиционни фадо песни и няколко лайв изпълнения от театъра “Колисеу Дош Рекреош” в Лисабон.

Камане е възприет като важна фигура в съвременното мъжко фадо и от пуристите и от модернистите, защото в неговото пеене и подход битуват в хармония традиция и модерност. Той е нетрадиционно иновативен с неповторим стил, затрогващ глас и въздействаща интерпретация и при наличието на тези качества би могъл да чете и телефонния указател на Лисабон и да прикове вниманието ви, обичат да се шегуват неговите почитатели.

Концертът на най-големия глас на съвременна Португалия  е организиран от "Джаз Плюс" и се осъществява с любезната подкрепа на Посолството на Португалия в София.  

Билети за концерта на Камане може да намерите в мрежата на "Тикет Плюс" (www.ticketplus.bg) в Интернет и на касата на зала "България", в "Дюкян Меломан", супермаркети "Пикадили", и много други каси (адресите на сайта на "Тикет Плюс").

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички