Китари за масово поразяване! Акустичното трио в Пловдив и Варна


Китари за масово поразяване! Акустичното трио в Пловдив и Варна

9485

Вихрените китаристи Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев, обединени в проекта Акустично трио 3000, замислят да представят своя дебют "Йо-хо" и извън София.

"На първо време в Пловдив и във Варна, уточняваме дати в момента", информира Лечев.

Града на тепетата, тъй като този град ни е особен сантимент. Първо, от там е Йохан (Девлетян, от Дирекция "Култура" към общината, той е сред главните "виновници" за "Фестивала за китарата", подпомогнал е появата на албума и финансово - б.р.)", каза китаристът. От друга страна, Пловдив даде на музиката у нас джаз класиците Бели, зелени, червени, чийто виден представител е Веселин Койчев.

Предстои презентация на актуалните пиеси и във Варна. "В уникалния магазин "Public", атмосфера като неговата се среща рядко в България", обоснова се струнният ас.

Както "MySound.bg" писа, Акустично трио 3000 запозна феновете с композициите от албума в столицата навръх именния ден на Иван.  

„Може ли да приемем китарата за неконвенционално оръжие?” – този въпрос от края на 70-е години на ХХ век намери своя смислен положителен отговор у нас именно в ето тази атакуваща формация, с виртуозните китаристи. Вярно, формулата отдавна е изпитана на световния музикален пазар в различни варианти, най-популярен от които е Ал ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия. У нас формата се изпълва с музикално съдържание от трите китарни остриета на едни от най-именитите ни групи.

"Да, идеята е тази" - потвърди Лечев. "Но не сме се стремили да влизаме в някаква готова стилистика, просто взехме инструментите и се забавлявахме. А това, че публиката ни прие възторжено, само ни радва", сподели музикантът. Това е първият им албум, но няма да е последният, по неговите думи.

Иван Лечев е от ФСБ – единствената наша група, която печели "Грами" (през 1990 заради аранжимент за Хосе Фелисиано). Учи цигулка от 12-годишен в класа на именития си баща проф. Боян Лечев. Натрупва огромен класически репертоар от цигулкови произведения, изнася десетки солови концерти. След като се присъединява към ФСБ, създава заедно с тях 9 студийни албума и близо 20 години изнася активно концерти. Китарата и цигулката на Иван Лечев стават една от емблемите на Формацията. В последните години той не спира да се занимава и с композиране, със студийни записи и нови проекти с колеги музиканти. Тъкмо цигулката на Лечев отличава българското трио китари от подобни проекти.

Цветан Недялков е от популярната българска група в последните години – Ку-ку бенд. Той е един от хората, които дават облика на формацията и правят разпознаваем звука й. С Ку-ку бенд има 19 албума, 13 национални турнета с над 500 концерта. Свирил е с множество световни музикални величия като Манхатън Трансфър, Mецофорте, Инкогнито, Дзукеро, Планет Екс и др. Преподава китара в Националната музикална академия  “Панчо Владигеров”  джаз и поп.

Веселин Койчев е ръководител на легендарната джаз формация Бели, зелени и червени. Автор е на джаз, поп, симфонична и театрална музика обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Изявявал се с най-големите имана на българския джаз, както и с емблематични световни джазмени. В дискографията му са 9 албума, представил се на 1000 концерта на всички форуми на джаза у нас, но и в Гърция, Сърбия, Русия, Македония, Кипър, Мароко, Финландия, Италия, Англия и др. Преподава китара в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и в академията за Музикално танцово и изобразително изкуство.

Общата страст към китарата и щастливи съвпадения събират тези големи български музиканти. Верни на принципа, че "притежаването на пистолет не те прави по-въоръжен, отколкото притежаването на китара те прави музикант", тримата генерали на китарата създадоха със своите инструменти, своя първи продукт за „масово поразяване” – албумът  „Йо-хо”. Идеята за заглавието е в чест на човека, който инициира великолепното трио и техен общ приятел Йохан Девлетян. (Първите две букви от личното му име).


Албумът - гордост в каталога на "Рива Саунд", е смесица фламенко, джаз, и фюжън и е изцяло с авторска музика, написана от Цветан Недялков и Веселин Койчев.

Едва ли можем да намерим други китаристи у нас, които да съчетават рок, джаз, етно и еуфория с такава лекота и които да владеят китарата с подобна харизма като тази на ударната китарна формация.

Пиесите в проекта:


1. Accoustic Song
2. Banishora Forever
3. Beethoven   
4. Bossa Nova
5. Podzim Sam Male
6. Gang
7. Goodbye Pork Pie Hat
8. Bugs

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички