Аявис с рок и боса-нова след премиерата на Hash Oil


Аявис с рок и боса-нова след премиерата на Hash Oil

5972

Вълшебна рецепта от акустичен рок и боса-нова, на места с ненатрапчив етно привкус.

Това очаква всеки, който мине през столичното "Pop Art Cafe" довечера, когато менюто ще определят младите музиканти от Аявис (Ajabez).

Една от най-популярните млади български банди за втори път е в заведението в сърцето на София - този път не само за да изненада с акустично звучене на най-новите си песни, но и да избърше прахта от някои от първите си парчета. Изявата им започва от 21.30 ч.

Преди това обаче - от 19.00 ч. там, започва срещата с писателя Момчил Николов (носител на наградата "Хеликон" за 2008) по случай преиздаването на романа му "Hash Oil" (в рамките на литературен клуб "Спирт & Спирит").

Ако “Hash Оil” беше филм, със сигурност щеше да бъде единствената комедия, забранена за лица до 18-годишна възраст. Изобилства от дрога и нецензурни думи. Това обаче не трябва да ви безпокои – със сигурност ще се откриете някъде между страниците... Романът ще ви хареса защото е весел, свеж и отчайващо съвременен... Става дума за невероятното хашишово масло, което се произвежда от отец Ангеларий в затънтен манастир. Оттук идват и главоболията. Всичко обаче се движи около еднократната доза, хумора, героизма от скука и е далеч от наркоманията и големите сделки. Иначе как ще обясните метафизичен експеримент, в който духовете на надрусаните с гъба си уреждат среща в подлеза на хотел "Плиска"? Или белия заек Джим Кери, който е луд по чипса?

...Казано иначе, Момчил Николов забърква една балканска, халюциногенна текстова суматоха, която препраща може би към измеренията на Ървин Уелш и култовия "Трейнспотинг". Романът е четивен. Дяволски четивен. Особено ако не си обръгнал на Ървин Уелш или Брет Истън Елис. Бърз е. Забавен. На моменти можеш да се смееш с глас. По всяка вероятност ще остане емблематичен за новосъздадената поредица "Бърза литература".

Момчил Николов е роден през 1970. Завършва медицина. Публикува книгите: "Пътници" (повест, 1997), "Разкази" (1998), "Фрагменти от стая" (разкази и пиеса, 2000), "Лудата Дорис" (двуезична: български - английски, 2001), "Hash Oil" (2004), "Горният етаж" (2006), "Кръглата риба" (2008). Автор е на следните проекти: визуална инсталация "Фрагменти": мултимедиен проект, обединяващ усилията и креативноста на млади творци в областта на литературата, видеоарта, живописта и музиката - идея, текст, организация (2000); "Червената къща": пърформанс-премиера на книгата "Mad Doris" - идея, текст, организация (2001); участие в проект "Literary Access" (2002). Получавал е следните награди: 1999 - за дебютен роман - на в. "Литературен форум" - за романа "Foxy Lady" (непубликуван); 2000 - за принос към културата - на община Плевен; 2001 - пиесата "Наблюдателят" е номинирана в националния конкурс за драматургия "Иван Радоев"; 2001 - награда от литературния конкурс на сп. "Егоист"; 2002 - голямата награда от литературния конкурс за къс разказ "Рашко Сугарев"; наградата за съвременна българска художествена проза "Хеликон" (2008).

"Pop Art Cafe" е на бул. "Патриарх Евтимий" 1, кино „Одеон”.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички