Майк Стърн с удивителен бенд в НДК на 17 май. Китарисимо!


Майк Стърн с удивителен бенд в НДК на 17 май. Китарисимо!

5642

Акцент в програмата от поредното издание на фестивала “ДжаZZ Плюс" е групата на Майк Стърн (Mike Stern).

Вихреният китарист пристига за концерт в зала 1 на НДК от 19.00 ч. на 17 май с такива велики музиканти, че е трудно да се каже кой от тях е най-голямата звезда.

Саксофонистът Боб Малах (Bob Malach) и барабанистът Дейв Уекъл (Dave Weckl) - със специалното участие на басиста/вокалист Ришар Бона (Richard Bona), ще партнират на струнния маг.

И все пак: негов е дискът "Big Neighbourhood" (2009), чиято официална презентация предстои и пред българска публика.

Майк Стърн - един от най-изтъкнатите джаз и фюжън китаристи и композитори на своето поколение, е номиниран за награда “Грами” (Grammy) пет пъти. Той винаги е търсил свежест и разнообразие в звученето на своите проекти за 30-годишната си кариера, увенчана с десетки оригинални записи. Струната му е пяла за корифеи като Майлс Дейвис, Джо Хендерсън, Джако Пасториъс, Артуро Сандовал, Дейвид Санборн, Джон Скофийлд, Били Кобъм, Пат Матини за формациите Степс Ахед, Брекър Брадърс, Блъд, Сует Енд Тиърс, но и за кого ли още не, Стърн би приел всеки, готов да свири с огън и хъс.

Точно това се случва и в "Big Neighbourhood". В албума гостуват китаристите Ерик Джонсън и Стив Вай, басистите и вокалисти Есперанса Спалдинг и Ришар Бона, триото Медески, Мартин Енд Ууд и барабанистите Дейв Уекъл, Тери Лин Карингтън, Синди Блекмън и Лайънъл Кордю, както и басистите Крис Мин Доки и Линкълн Гоан. Майк Стърн пише всяка песен с мисъл за определен музикант и така слобява пъстрата мозайка. Силни индивидуалности, тези забележителни музиканти имат възможност да блеснат в пълнота и да покажат най-доброто от себе си. Енергичен, свеж и много артистичен е записът, а на сцена проектът е истинска експлозия, обясняват щастливци, гледали шоутата на Стърн и Ко.

Първата изява на Майк в България бе на феста Sofia Jazz Fall през 1999, когато представи диска си "Play".

Роден е на 10 януари 1953 година, към китарата посяга ненавършил 12 години. Определян е от сп. Guitar Player за Китарен герой на годината неведнъж. Носител е на отличието на Orville W. Gibson за най-добър джаз китарист.

Стърн представя "Big Neighbourhood" в лайв вариант с участието на Боб Малах, Дейв Уекъл, който ще дебютира на родна сцена. Специално внимание засружава Ришар Бона, чиито пет самостоятелни албума разкриват музикант с характерен почерк и звучене. Последният от тях е "The Ten Shades Of Blues" (2009).

Шармантният камерунец - отдаден поравно и на джаза, и на уърлд саунда, е записвал и за джаз светила като Джо Завинул, Реджина Картър, Боб Джеймс, Майк Мейниери - вибрафонист на Бени Гуудман, Уайт Елефант, Степс Ахед, и етно оригинали (Локуа Канза), така и за артисти от по-младото поколение, подобно нео соул стилиста Джон Леджънд.

Боб Малах е сред най-интересните лица в т.нар. нео боп. Свирил е за легендарния Хорас Силвър, а свързваме името му и със соловите проекти на китариста Робен Форд (eкс-Йелоуджакетс). Последният засега проект в индивидуалната дискография на саксофониста е "After Hours" Vol. 2 (2004).

Дейв Уекъл е в "Топ 10" на най-значимите дръмъри, наред със Стив Гад, Били Кобъм, Джак ДеЖонет, Лени Уайт и др., които се превърнаха в институции на саунда, наричан за по-удобно фюжън (чифтоска на рок и джаз, условно казано).      

Дългогодишен барабанист на Чик Къриа, американецът е еднакво убедителен с палките и в "електрически" формации (Чик Къриа'с Електрик Бенд например), и в акустични акции. Ярък пример e двойният проект - "Rendezvous In New York", отново за Къриа, документ от концертите, посветени на 60-годишнина на знаменития пианист. Уекъл се обади - по традиция шумно, за последно като солов изпълнител в албума "Multiplicity" (2005).

Разноликият му талант, заради който критиката го нареди сред последователите на Бъди Ричи и Тони Уилямс, го направи предпочитан студиен музикант не само за джаз светила като Джордж Бенсън, Елиане Елиас, Джордж Бенсън и Брекър Брадърс, но и чест гост в албуми на Даяна Рос, Мадона и Робърт Плант от 1990 досега.             

Билети за събитието - в мрежата на "Тикет Плюс" (www.ticketplus.bg) в Интернет, на касите на НДК, в зала “България” и в “Sofia Live Club", в “Дюкян Меломан” и много други каси (адресите - на сайта на "Тикет Плюс").

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички