Модерният саунд за седмото изкуство: In The Palace 2010 в Балчик


Модерният саунд за седмото изкуство: In The Palace 2010 в Балчик

7819

"Music Palace Fest" e рамо до рамо с "Film Palace Fest" в програмата на международния фестивал "In The Palace", чието осмо издание ще се проведе в Балчик между 19 и 26 юни.

Най-добрите заглавия и имена от европейското и световно кино и музика ще владеят емоциите на зрители, гости и участници в събитието, което промени не само разбиранията ни за седмото изкуство, но и създаде специален фестивален облик на града и Двореца. Разпределената в няколкото конкурса програма традиционно предлага най-актуалното от съвременното кино и музика не само като имена в афиша, но и като и като тенденции.

"Music Palace Fest" е неизменна част от "In The Palace".

Саундтракът на Балчик, лято 2010, ще бъде композиран – на място, съвсем импровизирано, от групи и артисти, адекватни към деня и неговата музикална стилистика и естетика. Възрастта в случая не е отпределящ фактор. Всеки от участниците гледа на света през очите на съвременната култура и е нейно действащо лице с репертоар контактен, а не снобски, интровертен; наясно е с разликата между скучна и сериозна музика, именно заради това купонът, партито, му се удават с птича лекота. Артистите – и чуждестранни, и родни, са ярко разпознаваеми на сцената – като присъствие, но и като звучене (в рамките не само на цялата сцена към момента, но и в параметрите на собствения си стил). Което пък автоматично ги превръща в персона, предпочитана за джем сешън дори и от най-капризния меломан. Алтърнатив, хард-кор, дръм-ен-бейс, трип-хоп, рок, джаз, етно, рап, пънк, авангарден поп ...  – няма значение и стилови ограничния! Ясно е, че джем сешън ще има. Атмосферата на самото събитие го повелява: в идеен (синтез  на модерните дух и изкуство), сезонен (лято) и географски (открита сцена, Дворец, море, другите три неща...) аспект.

И така, кои са героите "Music Palace Fest" тази година?

Международен звездопад:

Контрадикта (Contradicta) (Сърбия)  – рап, алтърнатив

Фронтменът Богдан Цветкович води момчетата - млади, намахани, скандални (точно като пред издаване на дебют), готови да запълнят смислено пространството, иначе пренаселено от хип-хопъри, които ожелезняват, и от рокаджии, трошащи излишно черни ритми.

Диана Миро (Diana Miro) (Украйна)  – електроника, интелиджънт лаундж

Диана Миро, позната доскоро от проекта Хвоя, е наричана украинската Шаде заради перлената си бленда. Ирина Кустовска, както е истинското й име, е приготвила репертоар от двата си досегашни албума – “Flower” и ”Veil”, приети с горещ аплауз и от критиката, и от феновете.   

Позваковски (Pozvakowski) (Унгария) – експериментъл, рок, VJ

Дълбоко в ъндърграунда! Колкото музика (очарователни шумове – на порции), толкова и визия (от социални пейзажи до импозантен кич). Хепънинг в абсолютно реално време.  

Саския Лару (Saskia Laroo) (Холандия)  – ейсид джаз, фънк, рап, хард боп

Голямото духане 3! Вихрената тромпетистка (на снимката) вече отвя родната публика (с инструмент и пастелен сексапил). Идва ни на крака отново  – пак с високи токчета (за високи цели!) След втория път Саския отсече: „Българската публика е страхотна! Искам пак!” Да я видим сега...

Валдек (Waldeck) (Австрия)  – електроника, джаз

Дуото е проумяло нещо много просто – за някои няма бъдеще, тъй като не внимават какво минало си изграждат. Дебютът на австрийците – “Ballroom Stories”, е препипан, пречувстван и премислен отвсякъде. Ще застанат срещу нас фронтално (стига са се крили зад самолетни шумове и всевъзможни луупове).

Ел Ей Проститютс (L.A. Prostitutes) (Дания) - рокендрол

И четиримата пеят, и четиримата вдигат здрав джангър, като напомпват понятието „рокендрол” с  чист рок, мощен хард и мръснишки пънк, миксвайки всякакъв вид конфликтни елементи.   

Дъ Белрейс (The Bellrays) (САЩ) – пънк, рок, соул

Може ли да си представите на една сцена Битълс, Били Холидей, Дъ Ху, Джими Рийд, Лед Цепелин и Стиви Уондър, класически, пенлив блус (12 такта и 3 акорда), пънк (само три акорда) и шейсетарски бритиш бийт на струни? Гласът на фронтдамата Лиса е до възбог.  

Бийт Дис (Beat Dis) (Унгария) – алтърнатив, хип-хоп, рок

Във фен клуба на унгарската петорка са както блусменът Литъл Екс, така и DJ Вадим. И още – оригиналът Бек. Но... модерните млади трещят, знаейки, че проблемът не е в различието, а в безличието.  

Дъ Бълитс (The Bullets) (Гърция) – рокабили, сърф

Триото от Солун вече е газило българските фенове няколко пъти. С демараж от потно рокабили, първосигнален сърф и форсиран до хеви кънтри-ен-уестърн. Ей, ей, леко с калните ботуши, съсипахте новия мокет...

Българско и родно (любя, тача и милея)

Котарашки (Kottarashky)  – трип-хоп, електроника

Циганско време в Сексът и градът... музиката на Котарашаки (архитект по образование) е бомбена смес от забавни теми, хумор, електроника и акустика, от нерви и спокойствие..., поднесена с удивителни протуберанси на въображението. Есенцията – в дебютния проект “Opa, Hey”! (А както знаем, по нашенски „опа” е другата дума за „извинявай”).  

Имбесилс и Дъ Пойзън Ъмбрела (Imbeciles & The Poison Umbrella) - електро, траш, пънк

Имбесилс и Дъ Пойзън Ъмбрела са доста по-различна група от Бейбифейс: използваме много електроника и музиката е танцувална, но все пак агресивна и енергична, с рок и пънк елементи”, признава Насо Русков (Бейбифейс Клан), който с имбесилите е подгрявал за Пласибо. И в София, и в Лондон. Друго какво?

Теодосий Спасов и Небесни струни – джаз, етно, алтърнатив

Първият кавал на планетата, както точно го определи Милчо Левиев, с поредния си проект. Независимо с кого и къде свири, пред публика Тео никога не е претоплял метафори от студийните си албуми. Изненадата тук е дори за самите организатори.

Паникън Уайаскър (Panican Whyasker) – алтърнатив рок

Коравият проект на Димитър Василев (Нуфри поцивилному). Една от най-значимите и идейни банди на родната  сцена още от края на миналия век. Особено присъщ й е процесът „кърти и извозва”.  

Малките карандилчета  – етно, джаз

Ако сте гледали филма „Ангел клуб на тазгодишния „София филм фест”, картинката е ясна. Ако ли пък не – ей ги черните ангели на Ангел Тичанлиев - професионален музикант и ръководител на оркестър Карандила, събрал 15 деца от циганското гето на Сливен през 2007. Историята – 3 години по-късно. Съвсем на живо.

Блуба Лу (Bluba Lu) – ню джаз, трип-хоп, лаундж

Димитър Паскалев и Константин Кацарски, дами и господа, неспокойната мисъл на родния авангард. Че и с чисто нов – двоен албум, „Квадротопия”. Първата част – оригинални парчета, другата – техните ремикси, забъркани от Косьо (aka Кока) и DJ Куух (Cooh), или Бalkansky (Балкан-sky). Пилотният сингъл - “Mirror/Sleepless Life”, влезе в световната класация на Джайлс Питърсън (Gillеs Peretson) ("BBC Radio 1") и стана световен хит. Изглежда мястото на Блуба Лу е афиша на чуждестранните участници...    

Грууви Боун Кръшър
(Groovy Bone Crusher)  – фънк, модърн рок, алтърнатив джаз

Фънкарският проект на Нуфри – при това в пикова форма. Групарите идат горещи от съвместното си шоу с Остава в столицата. В клуб „Строежа” беше страшно, донесоха очевидци... Една от наистина редките възможности да видите на живо оригиналите в състав: Нуфри (вокали, китара, програминг), Даката (барабани), Фичо (клавишни), Пeтко (китара) и Епето (бас).

БГз (BGz)  – реге, ска, фънк

"Съдбата ни събра трима шуменци – Бранимир (вокал, китара), Велин (бас, вокали) и Елин (китара) чак в София, а Търново, освен свръхдоза вдъхновение, ни даде и Виктор (барабани). Интересът към поезията на български пък ни срещна с Деница (вокали, дайре). Разходката през различните стилове в музиката ни доведе някъде между реге, ска и фънк, но като цяло ограничаването в една област на това необятно изкуство не ни е присъщо, затова не се учудвайте ако усетите и поп, соул, суинг, рап, че и някой откровено метъл елемети в парчетата ни”, обясняват членовете на формацията.

Бейбифейс Клан (Babyface Clan) – сайкъделик, алтърнатив

И пак той – Насо Русков. На фронта на Бейбифейс Клан. Заедно с летящите китари на Иво (Чарли), разкъртващия бас на Боби Струкански, атмосферните клавири на Фичо и Даката - в пълната му мощ. Кланът наскоро свири след Сикрет Чийфс – бандата на Трей Спруънс (Фейт Ноу Мор, Мистър Бънгъл), като за десерт. Други атестации?!

Фючър Шок (Phuture Shock)  – фънк, електроника, лаундж

Още една силна партия - Деси Андонова и Фичо, на ход с неподражаемите Деян Драгиев - Даката (барабани) и Петко Дреников - Пеко (китара). Готови – най-после, наистина! – с албум ("In & Out"), след като заедно и поотделно се оличностиха преди повече от 10 години. Future sound of… Sofia.   

Апо и Невена  – електроника, вокал

Тандемът е въплъщение на стил и контрастна смесица от звуци. Творческите  пътища на Велизар Ангелов и Невена Колева се пресичат през 2003, когато двамата се засичат в състава на рок група Утопия. Именно времето, прекарано там, ги тласка към съвместна авторска музика. Те имат неописуемо влечение към експериментирането със стилове, което води до разнообразието в песните им.

Още едри факти и любопитни подробности около участието на всяка формация и/ли нейните членове ще бъдат обявени скоро.

Билети:

Еднодневни - 15 еuro (30 лв.)
Двудневни -  25 еuro (50 лв.)
За целия фест - 50 еuro (100 лв.)
Онлайн - www.ticketpro.bg

Организаторите си запазват правото за други приятни изненади!

Повече информация за отделните модули може да бъде открита на www.inthepalace.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички