Бате Гошо блус във втората вечер на Цвете за Гошо 2010


Бате Гошо блус във втората вечер на Цвете за Гошо 2010

10641

Вторият ден на феста "Цвете за Гошо" 2010 - 6 юни, ми се струва по-многолюден.

Обяснявам си го с казаното от уста на уста „вчера беше жестоко!”. Може и да е заради чудесното слънчево време. Всеки втори държи бира в ръка, всеки четвърти е на хард пиене, тук-там трева – става въпрос за зелената морава, гъсто населена от черни фланелки. И не само...

5XL откриват с кавъри и нова вокалистка - Деси, след тях щафетата поемат Ватикана за стегнат сет. 

Влизаме в прайм-тайма на купона. Според обявеното, блус тази вечер!

Три и половина - художниците музиканти, се представят с Невена (Малкия) на цигулката. Градусът на купона се покачва, въпреки че сетът е посветен на покойния басист Христо Стоянов- Еци. Към тях се присъединяват и музикантите от Джендема, също изпратили при бате Гошо свой член - Атанас Цанков Насо Дирижабъла. Самият Ангел Ангелов-Джендема обаче го няма. Поради здравословни проблеми с близък човек. Кофти работа! Публиката обаче се весели, а направо издивява, когато на сцената се качва Милена Славова и заедно с фронтмена на Три и половина - Антони Ненов, изпяват "Нека се обичаме" (без да се събличаме).  

Блус Трафик впечатляват с китарната всеотдайност на Краси Табаков. На това момче, художник когато не свири, блус схемите са в кръвта му. Неговата постоянна усмивка контрастира с бавното темпо на блус баладите, в които той е нашият Стиви Рей Вон.

Литъл Биг Бенд (в превод Little Big Band) са яко пловдивско трио. Неизвестно защо държат на латиница и американица, но свирят наистина като за биг бенд – крайно звучно, наситено, много свободно – нещо без което блусът не е блус, а солфеж.

Кръпка Блус Бенд греят на сцената с достолепното присъствие на Развигор Попов (двамата с Васко на снимката). Неговият клавирен стил е удоволствие за хилядите. Това, което го отличава, е страст и зрялост. От няколко години насам той свири с Кръпката, когато е възможно. Този жест на приятелство е поразителен като се има предвид, че Развигор му беше шеф в група Старт с Мими Иванова. В средата на 80-е Васил, като барабанист на формацията, се шегуваше - „Още сме с него, но ще го сменяме. (и съвсем сериозно) Нямаш представа каква свобода на свирене ни дава този човек”. Сега не се забелязва лидерство. Има рутина и майсторство на музиканти, без които блус в България е като уиски без лед на екватора.

Сцената се огъва под тежката стъпка на Камен Кацата. Озвучителната апаратура трепери от дрезгавия му глас. Идеята на Васко, рожденик същия ден, да събира различни музиканти, не е нова. Този път новото е "Домашна ракия блус " – страхотно парче, което ще има проблеми с превода на разни блус езици.

Група Силует е шарена атракция с участието на три симпатични момичета. Много оригинални идеи, особено с появата на цигулка в ръцете на Михаела Ненова.

Буги Барабата вдига адреналина на публиката. Избръснат на определени места, той е безспирен източник на остроумия за кеф на феновете. Буги избива дамската мода с гол пъп отпред и цепка отзад. Заедно с него е певицата Цвети Христова – красиво цвете в редиците на Бараби Блус Бенд - за продължаване на дамската чаровност на феста.

Приближава краят. Всички очакват на сцената родните ни, милите ни рок и блус музиканти за изпълнение на някой химн. Ето ги – Милена, Васко Кръпката и Буги Барабата. Няма и минута след като е подхваната песен... кръцжзззъц и Буги казва: "Трябва да спрем. Полицията ни гони и всеки момент ще спре тока".

Тази "песен" не ни е за пръв път и винаги е аплодирана мощно с „Ушев пее рассс!” – демек, пее от раз със или без ушанка.

Тази дандания не разваля общото приповдигнато настроение. Свършва събитие в памет на наша легенда. При всяко изпълнение през двата дни съм изпълнен с радост колко много, ама наистина много значи един дух. Той се казва Гошо Минчев, казва се блус, казва се рок.

Наричаме го свобода!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички