Буги-вуги пианист № 1 в света идва за Банско Джаз Фест 2010


Буги-вуги пианист № 1 в света идва за Банско Джаз Фест 2010

7096

Световноизвестният музикант Аксел Цвингенбергер (Axel Zwingenberger), признат за буги-вуги пианист № 1 в света, е сред най-очакваните звезди на предстоящия "Банско Джаз Фест" 2010.

Тринайсетото му издание е между 7-13 август.

Гостът ще се изяви между Бени Голсън и хедлайнърите  – египтяните Ефтекасет, на Централния площад в заключителната за събитието вечер: 13 август.

Роден в Хамбург, Германия, през 1955, музикантът обикаля света с турнета от 19-годишна възраст, като хвърля публиката във възхита с характерен маниер на импровизации – свири с лява ръка, показвайки майсторските си умения без усилватели.

Любимец е на рок и поп звезди, а фантастичното му изпълнение заедно с барабаниста на Ролинг Cтоунс (The Rolling Stones) - Чарли Уотс, е ненадминато и до днес. Пианистът пристига у нас с внучката на легендарния буги-вуги пианист Албърт Амонс - американката Лайла Емънс (Lila Ammons) . Аксел пътува като истински посланик на стила буги-вугито. Свирил е в около 50 страни - Азия, Африка, Америка и цяла Европа. В момента е най-добрият буги-вуги пианист в света.

Буги-вуги е дълбок и експресивен клавирен стил. Корените му са в афро-американската музика от края на ХIХ, началото на ХХ в. Направлението оказва голямо влияние върху поп музиката и до днес, благодарение на редица забележителни пианисти. Сред тях водеща роля се пада тъкмо на Аксел заради неговия неподражаем маниер на изпълнение. Майсторът на клавиша предпочита да свири на акустичен роял. Успешната му кариера се дължи на няколко много важни сътрудничества с известни джаз и блус музиканти. В началото на 80-е години на миналия век великият Лайънъл Хемптън го кани да участва в концертно турне из Европа, както и в записи за американски звукозаписни компании. Творческите постижения на Аксел са документирани на 29 аудиодиска. Издал е и 8 солови албума.

Музикалните критици от Великобритания го определят като "буги-вуги майстора на света". Звание, което той е заслужил със своята креативност и новаторство не само като композитор, но и с неподражаеми интерпретации, дали нов живот на автентичните американски стилове буги-вуги и блус.

Певицата Лайла Eмънс произхожда от музикално семейство, чието име е записано в световната история на джаза. Нейният дядо Албърт е бил харизматичен буги-вуги пианист, новатор за стила. Негови изпълнения звучат във филма на Джим Кери "The Majestic". Вуйчо на певицата пък е известният тенор саксофонист Джин "Джъг" Еймънс (Gene "Jug" Ammons).

Музикалното пътешествие на Лайла започва в ранна възраст. Пее от тригодишна, по същото време са и първите й уроци по пиано. На седем вече учи цигулка, като продължава заниманията по пиано. Много от времето си посвещава на участия в мюзикъли и като солистка на различни оркестри. След като завършва "Manhattan School Of Music", в продължение на 12 години изпълнява класическа музика в САЩ и Европа, като едновременно с това е ангажирана в рекламния и филмовия бизнес. Силното й желание да се върне към своите корените побеждава и тя се премества от Ню Йорк в Минеаполис. Там пее джаз и блус през последните години. Има участия заедно с някои от най-горещите музиканти на "Twin Cities". Паралелно с изпълнителската си дейност, Лайла преподава уроци по вокално майсторство в частното си студио. В момента работи върху първия си компактдиск, който ще се появи по-късно тази година. През март 2010 изпълнителката направи турне с Цвингенбергер в Австрия. Енергизиращото изпълнение на световноизвестния буги-вуги пианист и блус майстор и неговият опит се съчетават изключително добре с таланта на Лайла.

Виртуозът е в Банско за втори път. Той с усмивка си спомня как при първото си гостуване на фестивала през 2001 военните са помагали в превозването и разтоварването на сцената на рояла му. През 2004 австрийската поща пусна серия от пощенски марки "Аксел Цвингенбергер свири буги-вуги",  а през 2007 музикантът блесна в Алеята на славата на буги-вугито в САЩ.

Аксел и Лайла ще отседнат в предпочетения от тях "Апартхотел Лъки Банско", който за втора поредна година спечели наградата за хотел на годината в церемонията "Bansko Awards". Куп наши звезди ще им съседстват на последния ВИП етаж - родният Франк Синатра - Васил Петров, неговата дуетна половинка - Мери Танева, Камелия Тодорова и други.

Фестивалът ще бъде открит с концерт в памет на легендарната Леа Иванова.

Още за Аксел - на:

www.boogiewoogie.net

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички