Почина народната певица Стефка Съботинова


Почина народната певица Стефка Съботинова

5921

Една от най-великите български певици - Стефка Съботинова, е починала от инсулт във Военна болница преди обяд днес, съобщи агенция "Фокус".

Тя имала здравословни проблеми напоследък. Преди дни постъпила в болницата и се очаквало да я изпишат тези дни. Смъртта обаче я връхлетяла внезапно.
80-годишната bфолклорна изпълнителка остава завинаги в сърцата на българите. Тя разтърси света с песента „Притури са планината“, но хората ще я помнят и с нейната доброта и голямото й сърце.

„Със Стефка си отива една цяла вселена, изпълнена с българщина, от която точно сега имаме нужда“, коментира един от най-близките й хора - Иван Иванов-Дядо.

"Ние много искаме, ама какво даваме? Всеки иска да получава пари, без да работи. Не може така. Ние само кафенета правим и само кафета пием. Аз непрекъснато пътувам по цяла България и рева, рева по пътя, а шофьорът ме пита – защо ревеш? Как няма да рева, като гледам такива хубави лозя – батисали, до главата бурени; всичко разграбено, постройките от ТКЗС-а с изкъртени прозорци, с откраднати керемиди… Полето, нивите – келемясали. Никой не ги обработва, никой не го е еня. Затуй младите трябва да се научат да работят. Да отидат на село, да направят ферми. А не да ядем турските, гръцките и македонските нитрати. Не обичам да мълча. Много ме е яд на хора, които са забравили откъде са дошли. Пази Боже сляпо да прогледа!", беше казала в свое интервю великата певица.

Стефка Съботинова е родена в старозагорското село Розов кладенец на 2 април 1930.

Предците й са преселници от Беломорска Тракия, от тях народната изпълнителка наследява огромно фолклорно песенно богатство. Започва да пее 5-годишна. Още като ученичка в Пловдив през 1947 получава покана да работи в Националното радио. Там обаче попада седем години по-късно.

С ансамбъл Филип Кутев, където е хористка и солистка, Съботинова гастролира в най-големите концертни зали по света.

В началото на седемдесетте години постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българската телевизия и радио и в състава Мистерията на българските гласове.

Стефка Съботинова е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури са планината" и "Мър, Станке ле". Още тогава "Притури са планината" е използвана в саундтрака към лентата "Исус от Монреал" (1994). Аранжиментът на фолклорното парче е на Жаки Анона.

Има издадени два самостоятелни диска и един дуетен албум с Тинка Пешева, с която изпълняват хумористични народни песни, сред които "Цонке ле, чушко червена", "Заплакал е стар бял дядо" и "Овдовяла лисичката".

Репертоарът на Съботинова е изграден от песни от Тракийската фолклорна област.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички