Цяло съзвездие около галактиката Хърби Хенкок на концерта в НДК


Цяло съзвездие около галактиката Хърби Хенкок на концерта в НДК

3482

Петима знаменити музиканти ще подкрепят Хърби Хенкок (Herbie Hancock) на първото му шоу в България.

Както MySound.bg огласи своевременно, виртуозният пианист ще се изяви в рамките на фестивала Muzik:Jam 2010 в зала 1 на НДК на 27 октомври.

Грандът на клавиша ще бъде съпроводен от именитите Грег Филингейнс (пиано), Лайнъл Лоуеке (китара), Тревър Лорънс-Джуниър (барабани), Джеймс Джинъс (бас) и чаровната вокалистка Кристина Трейн, съобщиха организаторите от "София Мюзик Ентърпрайсис".

Всеки от музикантите е изключителни професионалист със свой собствен утъпкан път в света на шоубизнеса. Сега застават рамо до рамо с един от най-великите, за да подарят на българската публика повече от незабравимо изживяване.

Тоест - очертава се не обикновен концерт, а истински музикален празник без еквивалент. Събитието се радва на голям интерес от страна на родната публика, поясниха от щаба на СМЕ.

Билетите на цени от 30 до 80 лв. и могат да бъдат намерени в мрежата на "Тикетпро" и онлайн на www.ticketpro.bg.

От десетилетия Грег Филингейнс работи, записва и участва в турнетата на редица бележити музиканти като Ерик Клептън, Арета Франклин, Ричард Маркс, Джордж Дюк, Пол Макартни; бил е музикален директор на турнето на Майкъл Джексън - Bad World Tour. Филингейнс е известен и със своя соло хит - кавър на песента "Behind Тhe Mask" на Йелоу Меджик Оркестра (Yellow Magic Orchestra), чиито допълнения към текста са дело именно на Джексън. През 2004 суперпианистът замества Дейвид Пейч на турнето на Тото (Toto). През 2005 официално става част от групата и заедно работят по записването на албума „Falling In Between”. Грег участва в турнетата на рокаджиите до самата раздяла на групата през 2008. Музикалните критици са категорични, че само изключително завършен, професионален и одухотворен пианист като него може да се превъплъти в ролята на допълнителния чифт виртуозни ръце, с които изпълненията на Хърби Хенкок да достигнат до още по-недостижими висоти.

Хенкок включва в своя бенд с удоволствие и заслужено доверие гениалния басист Джеймс Джинъс. Определян като ексцентричното и основполагащо ритъм попълнение в групата, той владее до съвършенство и електрическия, и акустичния бас. Трудно е да се каже с кои свои съвместни прокети е най-популярен, тъй като по време на дългогодишната си кариера е свирил на една сцена с повечето легенди на джаза. Освен със Saturday Night Live Band, името на Джинъс се свързва с Хорас Силвър, Рой Хейнс и Дон Пулън, Нат Адърли, Грег Осби и Ню Йорк Войсис, Джон Фадис, Боб Берг, Майкъл Брекър, Мишел Камило, Чик Къриа, Дейв Дъглас, Ури Кейн, Глобъл Тиъри, Бил Евънс, Майлс Дейвис. Роден е в Хамптън, Вирджиния през 1966.

Една от изненадите във формацията на Хърби е неговият китарист. Африканец по произход, Лайънъл Луеке идва от малката държава Бенин, но се наслаждава на метеоритен по скорост успех през последните няколко години. "Ню Йорк Таймс" го определя като „един от най-поразителните джаз артисти, появявали се напоследък в този свят”.  През 2008 и 2009 е избран за топизгряващ китарист в класацията на списание Down Beat. Самият Хенкок го определя като „музикален художник”. Когато е приет в джаз института Thelonious Monk в Лос Анджелис, заслужено получава възможността да се учи и работи съвместно с едни от най-добрите. Негови ментори са Уейн Шортър, Терънс Бланчард и разбира се – Хърби Хенкок.„Падна ми шапката, когато чух за първи път един от работните записи на Лайънъл”, спомня си Хърби. "Никога преди това не бях срещал подобен китарист. Нямаше забранени територии за него: беше безстрашен", хвали го бенд лидерът. Ето защо младият виртуоз на струните заема челни позиции във вселената на съвременната джаз музика с двата си албума "Mwaliko" и "Karibu". Освен от настоящото турне с Хенкок, Лоуеке е познат на публиката от съвместните проекти с музиканти като Ришар Бона, Маркъс Гилмор, Есперанца Сполдинг и Анджелик Киджо (Angelique Kidjo).

Свежото и безспорно най-красиво присъствие в бенда се дължи на 28-годишната гост вокалистка Кристина Трейн. Преди година американката издаде своя първи самостоятелен албум. Записан в Лондон, твърде ърбън и близък до душата, "Spilt Milk" е резултат от съвместната работа на изпълнителката с Джими Хогарт, един от най-"преследваните" продуценти в съвременния шоубизнес заради успеха на артисти като Дъфи и Джеймс Блънт. Върху записите й отпечатък е оставил и мултиинструменталистът Ег Уайт, награден с "Грами" (Grammy) за песен на годината с парчето "Chasing Pavements" на Адел (Adelle). Кристина е много важна част от успеха на настощото турне по презентацията на "The Imagine Project", тъй като с дълбочината на гласа си успява да допълни и пресъздаде по невероятен начин репертоара на великия Хенкок

Зад барабаните пък ще застане Тревър Лорънс-Джуниър, един от най-добрите съвременни хип-хоп барабанисти, известен още като TrevorBeats. Наследник на Линда Лоурънс от бившите Сюприймс (Тhe Supremes), той е любимец на Стенли Кларк, Дизи Гилеспи, Шака Кан, Тони Браксктън, Д-р Дре, Еминем, Алиша Кийс, Снууп Дог, Марая Кери, Стиви Уондър, Джей Ло, Фифти Сент, Куинси Джоунс, Андреа Бочели, Крис Браун, Ерика Баду, Мейси Грей... Списъкът с колаборации отново е безкраен.
 
Достойни артисти ще участват в сюжета, който разказвачът на неповторими джаз истории е приготвил за българските си почитатели.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички