Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Juan Diego Flórez - Bésame Mucho

Вирджиния Рекърдс

Juan Diego Flórez  - Bésame Mucho
"Bésame Mucho" се нарича новият албум на Хуан Диего Флорес.
 
Любовта му към латиноамериканската музика се ражда в ранна детска възраст. Още при първата среща с нея, тя се превръща в любов за цял живот. "Израстнах с ритмите на болеро, ранчера и танго, великолепни песни от Латинска Америка", споделя звездата на оперната музика, тенорът Хуан Диего Флорес. Сега, той документира любовта си към тези песни в един много личен албум. 

Баба му свири танго песни на пиано, а баща му, Рубен, е сред най-популярните фолклорни изпълнители в родината на Флорес Перу. Но песните на Куба и Мексико, и по-специално тези, създадени от големия козпозитор Хосе Алфредо Хименес, са голямата страст на Хуан. "Песни, които директно те удрят в сърцето, защото в тях се пее за нещата, които най-много ни вълнуват като дом, семейство, щастието от споделената любов или болката от раздялата", разказва певецът.

С "Bésame Mucho", Хуан Диего Флорес прави представителен и обобщен музикален образ на Латинска Америка като включва 18-те най-популярни песни от региона. "Песни-емблеми за хората във всяка една страна. Музикалното пътешествие започва от Венецуела с "Caballo viejo" и музиката на Колумбия, през протестната аржентинска песен "Sólo le pido a Dios" и бразилския стандарт "Aquarela do Brasil", до класики като "Guantanamera" от "нашите кубински братя, царете на ритъма", както казва Флорес.

Албумът е записан с 20 студийни музиканти, които съпровождат певеца в това негово пътуване с всеки един традиционен за региона или страната инструмент: кавакиньо (малката "сестра" на китарата), инструмент, който първоначално идва в Латинска Америка от Португалия; бандонеонът, който всъщност е изобретен в Германия, но е част от аржентинското танго ; маракасите от Венецуела или пандейро (малък перкусионен инструмент), тясно свързан с бразилските музикални традиции. 

Това е най-личният албум в дискографията на тенора. Традиционният му репертоар като една от най-големите звезди на съвременната оперна сцена е фокусиран върху "бел канто" оперите и най-вече творбите на Джакомо Росини и избрани френски композитори. Последният оперен албум на Хуан Диего Флорес с творби от Моцарт, получил изключително високи оценки от музикалната критика, показва за пореден път неговото вокално майсторство и разностранност. Заради лекотата, с която превзема високите тонове, виртуозната техника и артистичност, Хуан е обявен за един от най-големите тенори на нашето време. 

Преди да стане звезда на операта, която е в момента, Хуан Диего Флорес пее в родината си с различни поп и рок музиканти, както и с редица фолк формации; участва в училищния хор, пише авторска музика, която изпълнява в пиано баровете и кафенетата в Лима. На 10 години се научава да свири на китара и до днес тя е негов постоянен спътник по време на соловите му рецитали по целия свят. 

Освен превъзходен певец, Флорес се включва в албума и като аранжьор, след като преаранжира сам песните "Amanecí entre tus brazos" и "La malagueña", прекрасни продължения на ранната му и дълбока страст към латиноамериканската музика, която трябва да се преоткрива отново и отново. "Тази музика е силна като първата любов", признава на финала Хуан Диего Флорес.
 
"Bésame Mucho" ("Вирджиния Рекърдс"/Sony Classical) e наличен на CD в обновения онлайн магазин   musicmall.bg 


1. Bésame Мucho
2. El tamalito
3. Sombras
4. Aquarela do Brasil
5. Cucurrucucú paloma
6. La pollera colorá
7. Caballo viejo
8. Amanecí entre tus brazos
9. Sólo le pido a Dios
10. Contigo in the distance
11. José Antonio
12. La malagueña
13. Guantanamera
14. Cuando llora mi guitarra
15. Canción con todos
16. Si vas para Chile
17. El yerberito modern

 

Януари ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031