Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Магистри - Pay The Boatman

VIP Communication

Магистри - Pay The Boatman

Някои неща в живота на човек никога не се променят. Продължавайки почина от 70-те години, когато Евгений Дайнов е възпитавал академичния си дух в Оксфорд, професорът политолог отново създаде собствена рок банда, наречена Магистри.

Името е в чест на магистърските степени на членовете на групата. Проф. Дайнов свири на китара и измисля текст и музика. Пламен Кръстев, който управлява фирма за строителен надзор, тук надзирава микрофона в качеството си на фронтмен. Басистът Юлиан Трайков дирижира рекламна агенция, а барабанистът Иво Попов е собственик на софтуерна фирма. Единственият професионален музикант в групата е Дони, под ръцете на който кийбордът няма никакъв шанс, освен да звучи майсторски.

Магистри вече имат своя първи албум. Той се нарича "Pay The Boatman" и е препратка към онази легенда, в която трябва да платиш на лодкаря Харон, за да те преведе до подземното царство на Хадес през реката на мъртвите Стикс. В звученето на албума се открояват нотките на прогресив рок, класически рок-ен-рол. На моменти дори се доближава до ръба на джаза. Гост-музиканти в албума са Васко Кръпката, който всъщност е главният подстрекател групата да съществува на първо място. Негова е и идеята да се издаде албум, който да представи "магистърската" музикалност на Евгений и компания.

Единствената жена, взела участие в записването на диска, е Анелия Павлова (Попкорн). Нейният глас може да бъде чут в парчето "Нищо Няма Утре". Освен авторски парчета, в албума има и 4 кавъра. "Suzie Q" на Dale Hawkins, но станала по-известна в интерпретацията на Creedence Clearwater Revival, "I’m А Кing Bee" на Slim Harpo. Песента има десетки различни версии от оригинала, като по-известни от тях са тези на Rolling Stones, Steven Tyler и Joe Perry от Aerosmith, които я записват за саундтрака към филма "Lightning In А Bottlе". През 1965 година Pink Floyd също записват това парче, но никога не го издават в техен албум. Третият кавър, намерил място в "Pay The Boatman", е емблематичното парче на Prince "Kiss". Карето затваря класиката на на Jimi Hendrix "Red House".

Феновете с по-дълга памет помнят формацията ЕСГРАОН, основана от Евгений Дайнов и Иво Попов през 1987 година. Тъкмо тогава се ражда и знаковото за бандата парче "В страната на усмихнатите великани".1. Страната На Усмихнатите великани
2. Roаd Аnd Snake
3. Нощна Дъга
4. I’ll Рay The Boatman (with your gold)
5. Бях Пиян
6. Оставам С Кръпката
7. Ти Беше Права
8. Свобода
9. Нищо Няма Утре
10. Suzie Q
11. I’m А King Bee
12. Kiss
13. Red House
14. Искаме на море
 

Януари ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031