Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор (Пинк Флойд) заравят томахавките?


Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор (Пинк Флойд) заравят томахавките?

5324

Ще възкръсне ли легендарната банда Пинк Флойд (Pink Floyd) след тоталния разрив между Дейвид Гилмор (David Gilmour) (на снимката вляво) и Роджър Уотърс (Roger Waters) през миналия век, питат се феновете, след като световните информационните агенции обявиха, че ривайвълът на митичните музиканти е съвсем възможен.

Отговорът е: да! Но само за няколко концертни изяви с благотворителна цел и основаване на фондация евентуално, обясни барабанистът Ник Мейсън (Nick Mason), цитиран от "Компактмюзик".

За нови парчета и дума не може да става засега.  

"Уверен съм, че тази идея ще бъде харесана и от другите членове на групата; че биха участвали в подобен концерт", поясни Мейсън, визирайки изявите на Пинк Флойд на Live 8 (2005 г.) в Лондон, а и шоуто им в подкрепа каузата Hope Аnd Optimism For Palestinians In The Next Generation на фондация Hoping в Оксфордшир през юли.

Ветераните представиха тогава класиките "Wish You Were Here" и "Another Brick In The Wall", Part 2, като събраха за кампанията 350 хиляди паунда. "Това е може би ново начало", не скри вечно дръпнатият Уотърс след края на концерта. Той напусна формацията с гръм и мълния през 1986.

Любопитното е, че неговият колега Гилмор ще бъде специален гост за няколко от концертите на Уотърс в рамките на предстоящото му турне, презентиращо основно материал от "The Wall". Той все още е сред най-продаваните албуми за всички времена.

За затоплянето на отношенията между двамата особено красноречиво говори фактът, че Роджър възнамерява почти да повтори програмата на шоуто от 2001. Тогава - 22 години след знаменателната 79-а, когато излиза "The Wall", той реши да направи турне из Щатите и да представи ревизиран вариант на всичките си известни и неизвестни композиции с Флойд и тези от самостоятелните си албуми. Дейвид, разбира се, не бе поканен.

Нещо повече - Уотърс настояваше (в това число и в съда), че бандата трябва да промени името си.

"Не съм решавал, че групата трябва да престане да съществува. Но намирах, че така ще е най-добре. Ако Пол Макартни и Ринго Стар запишат албум под името Битълс (Beatles), ще ме натъжи. Би било кощунство без Джон Ленън. Чел съм някъде, че според Дейв (Гилмор) много хора не били съгласни да запазим името Пинк Флойд след като Сид (Барет) излезе от играта. Но именно това, което сме създали четиримата след неговото напускане, придава значимост на името Пинк Флойд. За мен упорството на Гилмор и Мейсън да продължат, като си наемат цяла армия хора, които да им пишат песните, е направо обидно спрямо предишните творби. Затова исках да сменят името", обоснова се Роджър - текстописец, вокалист, басист, продуцент. Въобще - автор.  

"Когато си млад и искаш постоянно да създаваш, е възможно. Прекарахме много дълго време заедно - пътувайки, в студиото... След време се получава връзка между всички, връзка в музиката. Обичахме като композираме да вкарваме в парчетата сложни партитури, за които винаги се разбирахме добре. Не зная как - химията между нас просто се получи и въпреки проблемите помежду ни, в музиката беше налице. Което е най-важното. Когато се присъединих към бандата през декември 1967, всички искахме да направим нещо извън индустрията, което да е необикновено, встрани от правилата; в същото време обаче да е разбираемо, да е някакъв само наш си звук, който да ни прави разпознаваеми. Така се и получи", разказва Гилмор за напипването на специфичния саунд на формацията.

По непотвърдена засега от групата информация предстои оригиналната обложка на сборния ѝ диск "Echoes: The Best Of Pink Floyd", която е компилация от арт-уърка на предишни албуми на групата, да бъде продадена за събиране на пари за палестинските деца. Благотворителният търг щял да се състои около Коледа. Дизайнерът на проекта, както и на повечето обложки на бандата впрочем, е именитият Сторм Торгерсон.

Четвъртият член на Пинк Флойд - кийбордистът и съосновател Ричард Райт (Richard Wright), почина от рак на 65-годишна възраст през 2008.

Той бе член на групата на Гилмор преди смъртта си.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички