Почитат покойния титан на регето Грегъри Айзъкс


Почитат покойния титан на регето Грегъри Айзъкс

4817

Zionlionz Soundsystem призовават реге братството в столичния клуб "Туинс" да почете подобаващо (с музика и танци) паметта на един от най-обичаните изпълнители в историята на реге музиката – Грегъри Айзъкс (Gregory  Isaacs).

Събитието започва в 22 часа.

Грегъри Айзъкс, известен и като The Cool Ruler, почина на 25 октомври 2010. Той остави огромно творчество (близо 70 оргинални албума) и много признателност в сърцата на растаманите (и меломаните) по целия свят.

Музикалната кариерата на Грег се простира в цели 4 десетилилетия, белязана с многобройни възходи и падения. Едно обаче остава постоянно през годините – искреността, с която той успяваше да предаде чрез песните си своята ранимост, доброта и, в крайна сметка, сила и спокойствие пред лицето на злото. Това умение го направи близък на всички чуствителни хора по света и особено на жените, които винаги високо са оценявали елегантния, тъмнокож джентълмен, пеещ така хубаво за неща, които понякога само те знаят и чувстват.  

Грегъри Антъни Айзъкс е роден в Кингстън, Ямайка, на 15 юли 1951. Израства в бедния квартал Denham Town. Окуражен от своите колеги в училище и учителя си, той се записва в конкурси за млади таланти и скоро се включва в музикалната индустрия, като първата му записана песен (собствено производство) е през 1968 в дует с Уинстън Синклър - "Another Heartache".

Айзъкс е съосновател на лейбъла African Museum, чрез който издава голяма част от чудесната си продукция, за финансирането на която прави и много записи за други нашумели в Ямайка артисти. Сред тях са Joe Gibbs, Barrington Levy, King Jammy, King Tubby, Lee "Scratch" Perry, Sly & Robbie и Steely & Clevie.

Характерният носов глас на Грегъри носи интимни и чувствени послания, които много скоро го превръщат в една от иконите на т.нар. любовен рок във Великобритания, където той прекарва голяма част от живота си.

Най-известно е парчето му "Night Nurse", включено в едноименния албум от 1982. Баладата предава преживяванията на артиста, свързани с борбата му с наркотичната зависимост, за която Айзъкс казва: „Това беше най-сериозното училище, в което съм учил, и най-скъпото – Кокаиновият университет. Аз научих всичко, и вече го напуснах".

Тhe Cool Ruler успява да се върне на сцената през 1988 с помощта на нашумелите дигитални денсхол инструментали. Посленият му албум е "Isaacs Meets Isaac" (2010) в колаборация с африканския реге певц Кing Isaac.

Грегъри продължи да пее, записва и да обикаля по турнета буквално до последния си ден - 25 октомври 2010,  когато неговата лична "Night Nurse" сложи край на земния му път, припомнят организаторите.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички